ponedeljak, 16 mart 2015 12:49

Relax Kopyto, džig udice i olovne glave

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Ono što prvo zapazite kada ga uzmete u ruku je neobičan oblik dela tela koji je zadužen za akciju repa. I sama repna pečurka privlači pažnju oblikom, veličinom i uglom pod kojim je postavljena. Zato Relax Kopyto radi u svakoj vodi, i pri najsporijem povlačenju! To je naročito važno kod klasičnog džigovanja, jer kada cimnete štapom svaki šed će morati da proradi repom, zbog brzine povlačenja, ali mnogi loši šedovi neće da rade u propadanju, kada pustite da ka dnu tonu samo zbog uticaja gravitacije. Tu Kopyto posebno dolazi do izražaja pošto radi i u propadanju a na najlakšoj glavi, plus vibrira i u stajaćoj vodi dok tone!

Relax-smudj

Sve mudrovanje u izradi gumica, mi ih pogrešno nazivamo “silikonci”, je u konstrukciji repa i repnog nosača, tvrdoće “gume” i proporcija, tj. mase i oblika varalice. Za to su tipični primeri naši šed-tvisteri i francuske Sandre, jer rade i pri malim brzinama. Ali kod mnogih šedova to nije slučaj, imaju ili mali ili premekani (ili pretvrd) rep, ili postavljen pod lošim uglom. Često je od presudnog značaja, za uspeh riblova, da se skoro ceo šed izvija, ne da samo radi repom, a to naročito dolazi do izražaja kod ovog šeda - Kopyto se ceo izvija, uvija, a rep mu stalno radi zbog specifične konstrukcije, tj. zbog bočnih ureza u masu tela, ali i oblika repa - zakrivljenog kao sečivo motike!

Da bi maksimalno iskoristili performanske Relax-ovog šeda Kopyto potrebna je tačna dužina udice, da ne bi predugačka ukrutila telo. Takođe je potrebno opteretiti ih glavama različitih težina. Prezentaciju menjati pomoću glava različitog oblika. Koristim tri oblika glava (na slici), sa po nekoliko tipova udica.

Jig-glave

Daleko najboljim su mi se pokazale udice Gamakatsu (oštre i najjače), ali su najskuplje. Stoga obično koristim udice koje imaju na vratu ugao. Neke udice (okruglog vrata) se prelako otvaraju (tip Aberdeen), ali su  dobre tamo gde je puno zakačaljki, na teškim terenima one se otvore i tako spasavate gumicu. Ali za spotove gde je moguće da udari som ni “ćoškaste” udice nisu dovoljne, tamo je najbolje koristiti jake udice sa debelim vratom, tipa O’Shaugnessy. Običan smuđ neće otvoriti “aberdinku”, ali je ipak sigurnije kada ste se spremili za kapitalca koristiti jake Gamakatsku, koju ni desetokilaš neće ispraviti. Ako ipak preferirate udice s tankim vratom, a Gamakatsu su za vas preskupe, nabavite “uglaste”, jer one u kontri probijaju nepca, i kad riba legne na krivinu vrata neće je ispraviti ni štuka, a kamoli smuđ. Ima ih različitih, i po kvalitetu i po obliku (uglu) vrata, pa odaberite po želji. 

Jig-udice

Odabrati odgovarajuću džig udicu nije nevažno, a mi smo često skloni da upravo na udici štedimo, što je skroz pogrešno, jer je udica najvažniji deo u ribolovu! Dobro izbalansiran par: džig glava-gumena ribica, preduslov je za uspeh u ribolovu, prvenstveno smuđa. To nije lako ukratko obijasniti kada ima toliko modela, veličina i boja šedova, i još toliko džig glava, odnosno vrsta, tipova i veličina udica. Svaka veličina i oblik zahteva posebnu težinu i oblik glave, dužinu udice...

Nikako nemojte da šed ukrutite predugačkom udicom. Ukoliko želite pa pospešite kačenje, radije koristite džig udicu kraćeg vrata na koju nakačite manju trokraku udicu, koja će se “vrpoljiti” zajedno sa repnim delom, a neće ga umrtviti.

sed

Ipak je po meni  dovoljno koristiti (za smuđa) Relax u dve veličine: 3 i 4 inča (7,5 i 10 cm), ima ih i manjih i većih, a boju po želji. Međutim, olovnu glavu ne birajte po želji nego prema vodi – prilagodite težinu i oblik dubini i brzini, a veličinu udice dužini ribice.

Relax-3

Ovo nije neki pretenciozan tekst za profesionalce, nego tek osvrt na jednu od najlovnijih varalica koje ima u pregršt boja i veličina. Nakupujte više komada u optimalnim dekorima i kidajte bez pardona. Jer smuđ je tamo gde se kači – ko želi da ga zakači neka ne žali. Varalice od mekane plastike su najjeftinije a najefikasnije.   

Zoran Popov Zrenjaninac    

Lajkuj nas na Facebook-u