četvrtak, 24 oktobar 2013 15:53

Poštovane kolege ribolovci!

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Protokol 6Obraćam vam se na ovaj način sa željom da vas upoznam da je potpisan Protokol o saradnji na očuvanju flore i faune reke Dunav. Protokol su inicirali i potpisali načelnici Južnobanatskog, Podunavskog i Braničevskog Upravnog okruga, što obuhvata Dunav nizvodno od Beograda, pa sve do granice sa Rumunijom kod ušća reke Nere sa leve obale Dunava, u dužini od 85 kilometara. Iako se u Protokolu navodi samo reka Dunav, aktivnosti na zaštiti će se odnositi i na ostale vode koje se nalaze na području ova tri okruga.

Šta se želelo ovim Protokolom?
Pre svega da se ukaže na činjenicu da je flora i fauna na najvećoj reci ugožena, da se treba uložiti napor i trud da se ista očuva, a i materijalna sredstva da se stanje poboljša, da se inicira bolji odnos prema vodi i rad korisnika voda, ribočuvarskih službi, državnih organa, nevladinih organizacija, a i samih nas kao pojedinaca vezanih za vodu.
Na kakav način želimo da delujemo?
Prvi od Zaključaka koji smo potpisali upućujemo MUP-u, i tražimo da MUP nastavi aktivnosti i ubrzo stavi u funkciju odelenja rečne policije u Smederevu, Kovinu, Beloj Crkvi, Kostolcu i drugim mestima na obalama Dunava, kako bi bili u mogućnosti da udovolje svojim nadležnostima u prevenciji i sprečavanju vršenja krivičnih dela na Dunavu, pre svega upotrebe nedozvoljenih sredstava u ribolovu (struja, gas, eksploziv...). Smatramo da postojeće ribočuvarske službe ne mogu same da se izbore sa počiniocima ovakvih nedozvoljenih aktivnosti, i da nekoliko stalnih policijskih rečnih patrola na vodi može da umnogome pomogne popravljanju ove situacije. Osim ovog, u izradi su zaključci koje ćemo uputiti državnim tužiocima - sudijama, od kojih zavisi procesuiranje i kažnjavanje otkrivenih počinioca, u cilju zaoštravanja ove politike. Posebne inicijative za izmenu i pooštravanje kaznenih odredaba zakona koji regulišu ribokrađu uputićemo nadležnim Ministarstvima i Skupštini Republike Srbije.
Kakvu koordinaciju možemo da sprovodimo­?
Potpisanim Protokolom načelnici tri Upravna okruga su saglasni da koordinišu rad republičkih inspekcija, pre svega ekoloških inspektora u vezi primene mera prema svima koji zagađuju životnu sredinu, ali i prema korisnicima voda u izvršavanju njihovih obaveza pre svega poribljavanja voda koje su dobili na korišćenje.
Drugi vid kontrole trebaju sprovoditi sanitarni i tržišni inspektori u pravcu kontrole prometa ribe, koje ne može biti na tezgama zelenih pijaca, već u posebnim prodavnicama, kontrole ugostiteljskih objekata, gde se na „meniju“ ne mogu nalaziti smuđevi porcijaši od po dvesta grama, jer su nabavljeni na nelegalan način. Takvim delovanjem trebao bi se ostvariti efekat suzbijanja nelegalne prodaje, koju uglavnom vrše ribokradice.
Ovakvim direktnim obraćanjem Udruženjima ribolovaca sa područja sva tri okruga i svakom ribolovcu pojedinačno želimo da obezbedimo podršku na započetom radu, kao i Vaše sugestije za popravljanje stanja na našim vodama.
Načelnik Južnobanatskog Upravnog okruga
Ivica Žarkov

 

Lajkuj nas na Facebook-u