utorak, 27 januar 2015 17:48

Ribolovačke lagarije i foto igrarije

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Oprez, fotošop montaža! To je najčešči povik brojnih Fejsbukovaca na gotovo svaku fotografiju većeg ulova, i kad jeste i kada nije korišćen taj fenomenalni program za obradu fotografija. Jer brkaju pojmove, ne znaju šta je fotomontaža a šta fotošop, a ne (pro)čitaju. Ali kako, kada tekst i ne otvore?! Mrzi ih čak i da samo kliknu na zatamljenu rečenicu koja vodi ka linku. Tačnije, oni ne misle na razne nameštaljke (kada neko recimo umontira tuđu ribu u sopstveno naručje, ili da nekom ribolovcu s ulovom zameni glavu pa ubacio svoju), nego gotovo po pravilu ne shvataju šta sve može objektiv – a može mnogo - i baš to najčešće mnogi smatraju za „fotošop montažu“. Stoga obično upozore „isturio je ruke, laže, nije tolika“, ko da je to neka nedozvoljena radnja.


Evo, šta je ovo? Da li je to zabranjeno, ili nemoralno? A čak i nije Photoshop nego sam manipulisao fotografojom nekim jednostavnim opcijama iz ACDS programa. Fotografiju sam ja načinio, ali sam je doradio da bi bila interesantnija, i da bi na takav način reklamirao jezero mog prijatelja Robera Radute. Jednostavno, napravio sam „ogledalo“ – odsekao donji deo šarana i napravio kao da se u vodi ogleda. Ribolovac je bio u vodi, ali šaran iznad vode. E sad, da je ribolovac prijavio tog šarana u neku Ligu rekorda i napisao da ima 40 kila, to bi bilo nemoralno. Ovako nije kvarno, Marko ima lepu uspomenu, Robert reklamu, a ja sliku koja ulepšava Trofej.

Nenad-1

Nenad-2

Nenad Gajić takođe voli da se poigrava fotošopom. I šta smeta, šta je tu loše ako su fotke lepše? Recimo, na otaj način je još više istakao i ulov i pribor. Uostalom, Adobe Fhotoshop je baš i napravljen za obradu i doradu fotografija, da bi bile lepše, interesantnije, zanimljivije, oštrije... provokatnije – zašto da ne, ali naravno, i tu se može muvati i zloupotrebiti opcije koje program nudi.

E, na muvačine misle oni koji ne razumeju, a smetaju im velike ribe – tuđe. Jer ne shvataju da sam ja, i sve ostale kolege u branši, gotovo svaku fotku propustio bar kroz ACDS ako ne kroz Fotošop. Pa šta sam trebao, da ostavim originalnu fotografiju sa bačenim šporetom iza ribolovca na obali, ili da isečem „smederevca“ sa fotografije i „očistom obalu“, tj. uljudim pozadinu?

Ne, oni koji ne razumeju misle na ovo iznad, to najčešće smatraju za „fotošop montažu“. E pa nije ni to – to je Olivier Portat sa istom payarom snimljen na dva načina: širokougaonim objektivom iz neposredne blizine i normalnim objektivom iz daljine. Vidite razlike, a ni pomena o montažama i Fotošopu, samo je u pitanju objektiv i kadriranje, odnosno fotografsko umeće.

Narode ribolovački, drugari naši, Trofej je na stotine ako ne i hiljade fotografija preradio tako što je fotku doradio, pored ostalih opcija (oštrenja, ispravljanja horizonta itd) uglavnom kropovao ružnu pozadinu pa ubacivao lepšu. Kamo sreće da svi umete da koristite Fotošop, pa da slika smuđa snimljena u kupatilu bude iz prirodi, jer ipak je lepše kad je u pozadini drvo umesto wc šolje, bolje makar i ubačeno cveće nego stvarno smeće. Morate jednom naučiti da razlikujete šta je šta, a ne za sve kriviti one koji umeju i znaju. I da (u)pecaju ali i da (se) uslikaju – jer (pro)čitaju. Pa zar nije ova surova realnost ružnija od svega – a ni pomena o montaži, Fotošopu i „neobjektivnom objektivu“. Laž je ono što kvari sliku o ribolovcima, a Fotošop popravlja!

Žao mi je što nemate ovu knjigu mog prijatelja Oliviera Portrata pa da vidite šta sve može vrhunski ribolovac i verovatno najpoznatiji svetski fotograf  kada su u pitanju ribe i ribolov. Tada biste zavoleli fotografiju skoro koliko i ribolov, ko poneki od nas koji mogu da zaborave varalice ali nikad fotoaparat kada idu a pecanje. Jer i kada se ništa ne upeca uvek ima šta da se uslika (je l’ tako, Damjane).

Olivier-Portrat

Nije Fejsbuk stvorio neznalice nego omogućio da ih vidimo. Stoga se potrudite da razlikujete mahinacuju nekoga ko želi da nas (lažnom veličinom, svoga ili tuđeg) ulova prevari, od manipulacija kompjuterskim opcijama nekoga „gloda“ koji pokušava da krečenjem ulepšta stvarnost prikrivajući sivu realnost. Stoga sam, eto, opet (o)krečio...

Dragan Jovanov Glod 

Lajkuj nas na Facebook-u