nedelja, 04 januar 2015 11:27

Najveća mladica

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Garantujem da nema ribolovca koji nije nikad, bar malkice, „naduvao“ težinu nekog svog ulova. Obično se dodaje ono “i po”. Ni ja nisam bio bolji, posebno na početku ribolovačke karijere. Kako sam se tada često vraćao s pecanja bez ulova, kada bih napokon nešto jadno upecao, malkice sam dodavao. Tako mi je šaran od 2 kilograma bio “dve i po kile”, a štuka od 3 “tri i po”. Uopšte, ako revnosno pratite ribolovačku literaturu videćete da je veoma mnogo riba od “i po” kila”, mnogo više nego okrugle kilaže. I ne samo okrugle, nego je “i po kila” više nego svih ostalih kilaža zajedno?! Malo je riba od “i 250” ili “i 750” grama. Zašto je to tako meni nije jasno, ostalo mi je zagonetno do dana današnjeg.

No, sve te laži su, u svojoj suštini, totalno bezazlene. Jer ako svi lažu, onda onaj ko ne „nabilduje“ ulov ispada pecaroški diletant – njegovi ulovi su stalno „manji“ od gabaritnih ulova kolega sa pridodatom gramažom, ili kilažom (zavisno o kojoj se ribi radi).

Jer laže se za sve ribe, male i velike, puštene ili pojedene, pa čak i za – preparirane?! Laže se za “obične” ali i za “plemenite”, a posebno za grabljivice. Čini se ponajviše za mladice!

Salmonidna kraljica izaziva najveću zavist ribolovaca, valjda se zbog toga kilaža dodaje i kad se upeca trofejna. Ali tada se ne dodaje “i po kila”, nego i po deset?! Ma, nekima je i 10 kila pride malo, pa nabildaj i po 20!

Mladica 37kg

Bosanska mladica od 37 kg, dugačka 142 cm

Nemačka mladica od 30 kg, dugačka 138 cm

Naravno, kada nabiješ težinu moraš i dužinu. Mora postojati proporcija. Samo tada nastaje problem: dužina se baš ne može mnogo slagati. Posmatrči mogu šacometrijski bar donekle tačno da ocene kolika je. Ali onoga ko doda 20 kila baš briga šta će ostali pomisliti, njemu je bitno da bude veliki u sopstvenim očima. A na internetu (posebno na Fejsbuku) često je više nego dovoljno naivnih, ili onih “finih” koji čestitaju, a znatno manje onih koji prozivaju – ne žele da provociraju.  

Dodatni problem je način poziranja, fotografska oprema kojem je slikano itd. Kako ja ni jednu od mladica sa slika nisam lično merio, samo sam fotke šacovao, neću komentarisati ni težine ni dužine. Tačne gabarite i kilaže znaju jedino oni koji su ulovili, pa je civilizacijski red da im verujemo. Bar javno. A šta stvarno mislimo tajno ne možemo da dokažemo niti smemo da kažemo, jer možemo nehotice da (vas) slažemo. Stoga eto slika pa sami cenite…

tajmen record

mladica 58 kg

Na fotografijama iznad imate dva ulova preko 50 kila. Lako je oceniti šta je ruski tajmen a šta naša mladica od 58 kilograma. Nažalost, nepoznato mi je težina tajmena i dužine riba. A posebno bih voleo da znam visinu ribolovaca!

I za kraj, evo još jedne atraktivne fotografije, poznate Vukove drinske mladice od 30kg i 137cm. Na slici pozira Mire Nikolić (LAV-MD), da ne bude zabune. Eto prekrasne fotografije jedne od naših najvećih mladica svih vremena, za koju se garantovano zna kolika je i da je apsolutno sportski upecana: varalicom po danu, pred svedocima! Sad zamislite da je na nju dodato recimo jedno 7 kila – ko bi mogao tvrditi da nema 37? Ali da se doda 20 kila bilo bi previše očigledno, zar ne, hehehe.

Mladica 30kg Drina

Za malu laž potrebna je veća riba i koji (kilo)gram viška. Iako, videli ste, ipak postoje sportski ribolovci koji nemaju potrebe da lažu. Jer znaju da (u)pecaju! Ili imaju sreće…

Ali za veliku laž dovoljna je i mala riba! I deset, dva'set… kilograma pride.

Evo, recimo OVO je jedna najgnusnija ribolovačka laž (klikni na zaplavljen link levo pa vidi!).

Videli ste da je za zajebanciju potreban smisao za šalu. Jer da slaže može svako, ali ne ume svako da se tako izbori protiv lažova. Prema tome, ako već lažeš budi duhovit – da ne ispadneš smešan.

Dragan Jovanov Glod

P.S. Ovo je bila šaljiva priča, da vas malo razgali. Mladičari su slučajno pomenuti, jer ni ostali varaličari na grabljivice nisu bolji, i oni vole varalice. Ma, mnogi ribolovci, ribari, ribiči i pecaroši ponekad malo preteraju. Ili kilaži, ili dužinu ribe i trajanje borbe, a često im se omakne ribolovački pribor kojim su ulov ostvarili. Recimo, umesto kedera noću bude varalica “ta i ta, tog i tog” danju. Stoga, ukoliko komentarišete pridržavajte se načela: ne smem da vređam “majstora udice” sve dok ne mogu da dokažem koliki mu je ulov, ma koliko prevara bila očigledna! 

Lajkuj nas na Facebook-u