četvrtak, 22 januar 2015 12:23

Koliko su veliki smuđevi zaista veliki

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

To znaju jedino oni koji su ih upecali! Ne koliko su prijavili, nego stvarno koliko su bili teški. Jer su sve fotografije velikih smuđeva tako kadrirane da je praktično nemoguće oceniti koliki su. Stoga verujem jedino – sebi! Znam koliki sam, znam koliki je. Iako, iskren da budem, od kad sam samoga sebe uhvatio u laži ne verujem više nikome. U poslednje vreme počeo sam da sumnjam čak i u „Blinkerovog“ rekordera, jer malo mi je mnogo. Zato se pitam da li uopšte postoje smuđevi preko 15 kilograma?

smudj-rapala

Austrijanac Friedrih Kraus je na kederovanu bodorku upecao 1990. godine na Dunavu smuđa dužine 116cm i težine 18,7 kg. To je važeći rekord sa „Blinkerove“ liste i praktično je nezvanični svetski rekord. Eto ispod njeove fotografije pa pažljivo pogledajte, premerite, uporedite, analizirajte...

18 7kg

11-kg

Nažalost, mom kapitalnom smuđu (slika iznad) nisam izmerio dužinu – nisam imao metar - žurio sam da je vratim. Bila je to zrela matica, ženka puna ikre, tek što se nije izmrestila. Stoga smo joj tek na brzinu izmerili težinu, i to nekom Šandorovom starom ruskom vagom. Težina je varirala između 10,5 i 11 kilograma. Ko poznaje Novosađanina Šandora Ribara može da pogleda tu vagu – Šanjika nikad ništa ne baca, sigurno je još upotrebljava, hehehe.

102-11.2

Eto iznad smuđa od 102cm teškog 11,2kg. Verujem da je toliki iako je ovako fotografisan. Da je hteo da vara ribolovac je mogao da kaže kako smuđ ima bar 12-13 kilograma.

Uopšte, kada surfujete netom nailazite na brojne velike smuđeve, ali ukolko ribolovac i napiše težinu obično se ne vide ruke, a nigde prsti. No, često se ne navede težina. Stoga počinjem da sumnjam da uopšte postoje smuđevi preko 15 kilograma! Jer ne nađoh ni jednog od... 14?!

Naravno, ovi italijanski rekorderi su reklama a ne informacija! Baš da ne budem grub pa napišem dezinformacija, tj. laž. Stoga vas molim da mi pošaljete ili date linkove za fotografije smuđeva od 13, 14, 15... kilograma – da već jednom razrešimo tu misteriju!

Znam, merio sam ih, nagledao se smuđeva od 9 do 11 kilograma – takvih ima. Ali kamo nestadoše oni preko 12 kilograma kad je rekord čak preko 18?

Mnoge Facebook zajebancije uglavnom su smejurije. Tu sam, onomad, našao lika koji je upecao brojne velike smuđeve, recimo od 15,6 kg i 16,2 kg. Ja ću poverovati čim napiše... dužine. Jer nje nigde nema, a mnogim smuđevima sa profila ni težina.


Recimo ovome iznad ne znam ni dužinu ni težinu?! Ubih se surfujući netom i guglajući ili izgleda to ne zna ni Google. Znate li vi? Ako znate, ko boga vas molim, javite mi! Ne mogu da shvatim da se objave takve fotografije ulova a bez podataka?!

smudj-reklama

Opet, ovoga nalazim u reklamama, ali ni za njega nema nikakvih podataka, a baš je dobra fotka. Kao i naslovna, zar ne. Eto, pa sad Glode pokušaj da sakupiš iole relevantne podatke o tome koliko su veliki smuđevi zaista veliki. Jer praktično nemam ni jedan jedini 100% pouzdan reper. Mom smuđu ne znam dužinu i još je bila matica puna ikre, a Blinkerov rekord je stara fotka, bar da znam koliki je bio objektiv pa da decidirano napišem jeste: rekord je 18,7kg i 116cm. Ovako, možemo verovati ili ne.

Da li vi verujete?

Ali ako verujete odgovorire mi na pitanje: kako to da se nigde ne pojavljuju smuđevi od 17 i 18 kilograma ako rekord ima skoro 19kg – pa prošlo je već 25 godina od tada? Ili: zašto nema smuđeva od 15 i 16 kilograma - a da im se zna i dužina? Ok, onda nam preostaje jedino da se divimo... fotografima! Recimo, za ovog ispod piše samo "Zander 10 plus".

Trofej-zander-3

I zašto, pobogu, niko nije prepario takve monstrume? Niko, baš niko! Pa nije oduvek bila moda „uhvati i pusti“! Ne mogu da verujem kako su svi rekorderi – pojedeni.

No, dosta – da ne pojedem samoga sebe od nerviranja. Rekordni smuđevi? Ajde?!

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u