ponedeljak, 12 januar 2015 18:26

Rekordni smuđ – veličina i težina

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Veliki smuđevi su moja opsesija, ali smuđaroši noćna mora. Čini mi se da su najveći lažovi među ribolovcima baš moje kolege – smuđaroši. Stoga ću pokušavati da uz pomoć fotografija nekoliko velikih smuđava pokušam da manje iskusnim pojasnim zašto, kako i zbog čega rade to što rade.

Većina zbog (lažne) slave, manjina zbog reklame. Bilo je lagarija i pre, ali pravi bum napumpanjavanja gabarita nastao je ekspanzijom Fejsbuka. Toliko, da buka sa Fejsbuka postaje nesnosna. Iako sam već opisao ko, kako i zašto laže a posebno pokušao da objasnim šta je fotomantaža a šta fotošop i dalje se priča ponavlja.

smudj-rekord

Naime, ispod fotografije ovog ogromnog smuđa bude i komentara: „ma to je fotošop“ misleći na fotomontažu, ili „isturio je ruke, nije smuđ toliko veliki“, a ja se zapanjio kad sam ga ugledao! Pogledajte i vi smuđa iznad, ali pažljivo, vrlo detaljno. Čini mi se da je na slici ogroman mužjak, najveći kojeg ja u životu videh. Zbog boje, ogromne glave i velike repne lopatice, tvrdim da je to mužjak. Predivan primerak, rasan kapitalac, trofej nad trofejima. Ne znam koliko je težak, ali izgleda da je veoma dugačak.

Po meni je dužina objektivnije merilo nego težina, jer da je ovo bila matica pred mrest puna ikre težina bi bila neverovatna. Ja sam upecao jednu takvu od 11 kila, ali da sam je ulovio dvadesetak dana kasnije (posle mresta, bez ikre) ne bi imala 11 kilograma nego 8, maksimum 9, više ne. Upravo zato me je ovaj smuđ oduševio!

Pogledajte koliko mu je oko! A ribolovac ga lepo drži, nije sakrio prste. Šake se vide, a ruke nisu maksimalno ispružene, i nisu lakotovima oslonjene na kolena. Kada uporedite veličinu smuđeve glave i šaku u rukavicama shvatićete da se pred nama nalazi neverovatan ulov. Fotografisano je (verovatno) širokougaonim objektivom od 28mm pre nego 24mm. Ovi ispod smuđevu su verovatno snimljeni još širim objektivom, od 24mm.

Smudj-11kg

Ovo iznad je ženka od 11 kilograma. Vidite da je sve drugačije nego kod mužjaka: kraća a deblja. Plus je ribolovac oslonio laktove na kolena i maksimalno isturio šake, pa su mu prsti debeli ko sarme – deblji nego ribolovcu u rukavicama. No, pošteno je priznao da smuđ ima „samo“ 11 kg pa mu verujemo i čestitamo na ulovu, a ne zameramo na načinu poziranja. Zaista ne znam da li je mužjak teži, ali je garantovano duži.

Smudj-15kgA

Smudj-15kgB

Međutim, šta za ovoga reći? Po internetu se vrte slike i kažu da je to „svetski rekord“, da ima 15 kilograma. Naravno, upecao ga je „tim i tim“ priborom konsultant firme „te i te“. A čim je reklama ja sumnjam, posebno što je smuđ „leteći“ - lebdi ko da nema 15 kila. I nema! To se lepo vidi na slici ispod – isti smuđ iz drugog ugla. Ja mislim da nema ni 11, a kamoli 15 kilograma.

Smudj-koliko

Ju naopako?! Šta tek za ovoga reći. Ribolovac se skroz skupio iza smuđa, koji je takođe lebdeći, pa čik procenite koliki je! Naravno, i njega je upecao profesionalac – ribolovni znalac, vodič, a smuđ je reklama.

Da se razumemo, ja zaista znam šta je cilj reklame i ne ljutim se zbog marketinga, ali se zdravo jedim kad pokušaju da nas brutalno obmanu – pa nisu ribolovci vesla sisali! Jer i u Italiji i u bivšoj Jugoslaviji jedan kilogram ima 1000 grama i ni gram više, a metar 100 centimetara i ni centim više.

Jeste, na fotografijama su italijanski smuđevi, i ma koliki da su nisu veći nego naši. Jer kod nas je smuđeva od 12 do 14 kila ko pleve, a svake godine padne bar poneki preko 15, (jer se oni od 20 uvek otkače), samo što nemamo foto opremu ko Italijani, pa su naši na slikama manji. A i mi smo veći nego Talijani, mi smo delije svi preko dva metra i po 120 kila.  

Eto, da li sada shvatate zašto je praktično nemoguće sastaviti iole validniju rang listu rekordnih smuđeva, i svetskih i naših. Jer je veliki smuđ velika reklama. Štap, mašinica, struna, a posebno varalica love... naivne!

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u