četvrtak, 20 novembar 2014 09:32

Greys Missionary Spin 6

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Siguran sam da ste svi (neki češće, neki ređe) osetili problem transporta štap(ov)a, kada krenete na pecanje. Problem je sličan ako idete kolima, ili javnim prevozom. E, za takve situacije postoje višedelni štapovi, koji nisu teleskopi, a kojima je jedina prednost lak transport.

Višedelni štapovi nisu kao dvodelni i u konstrukciji se pribegava ponekom kompromisu, ali ako je proizvođač pouzdan, problema neće biti. Uostalom, najskuplji mušičarski štapovi koji se mogu kupiti su najčešće izrađeni od 4 dela.

Ovaj šestodelni Greys Missionary me je veoma prijatno iznenadio svojim performansama! Isprobao sam ga na Dunavu, na zemunskom keju i imam samo reči hvale. Jedino je bitno dobro i precizno uštekati delove. Prvi nastavak je put in i uvlači se u rukohvat, a ostali su put over spojevi koji se navlače na donje nastavke.

greys-2

Štap bez problema trpi i jače zabačaje (mada ja nikada ne "silujem" pribor), a za ovo kraće vreme testiranja nisam čak ni osetio da pecam štapom od 6 delova. Naravno, štap iz više delova mora biti kvalitetan (čitaj: nešto skuplji), kako bi se rizici sveli na najmanju meru, tu nema dileme. Ovaj štap definitivno stvara osećaj u ruci kao da je klasičan dvodelac. Spojevi su odlično urađeni, konus je dobro proračunat, pa i vizuelno izgleda lepo.

Deklarisana težina bacanja je čak 40-100g, ali mislim da je ipak realno 80-gramac, što meni još više odgovara.

Kompletna oprema (provodnici i halter) je Fuji, a dugačak je 2,75m (9').

Brz je, ali ne prebrz. Po meni - taman. Zapamtite da su svi višedelni štapovi (i teleskopi) uglavnom krući (brži) nego štekovi, jer ih dodatno ukrućuju brojni spojevi (na svakom spoju blank je praktično znatno deblji).

greys-1

Greys Missionary Spin 6 od 9 stopa  je ujedno i najduži štap kojim trenutno pecam, a istovremeno ubedljivo najkraći i najlakši za transport. Šta više, transport je prava milina. Ovakav štap je “turistički”, kojeg nosite kada se zaputite negde dalje, da vam se nađe, ili za neka kraća pecanja, kada je transport štapa presudan. Međutim, ko često peca a lenj je da svaki put skida mašinicu, provlači strunu i pakuje ga u tubu, neka kupi dvodelac. I veća kola.

Vladimir Jovicki Jovis

P.S. O kraćim štapovima, pročitajte tekst u najnovijem broju Ribolova (strana 20.)

Lajkuj nas na Facebook-u