nedelja, 26 oktobar 2014 10:33

Zubi – sajlice, kevlar, pletenice

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Mnogo je pisano o “nepokidivim” predvezima, o kevlaru, pletenicama, monofilu i sajlicama, ali ova tema se i dalje često povlači po ribolovnim sajtovima gde forumaši ko u klin, ko u ploču. Pa evo, onda, opet. Evo još jednom o treba li sajlica ili ne, i za koje ribe. I ne samo trebali li, nego i zašto (ne)treba. Jer neki zibi buše, drugi seku, treći četkaju….

Štuka ima najopasnije zube, šiljate ali i oštre ko žilet po rubovima – ko bela ajkula. Te bočne oštrice seku sve - izuzev čelične sajlice. Znači: seku i deblje monofile i kevlar! Ne zavaravajte se da će kevlar ostati čitav, neće! Preseći će ga štuka ko od šale, ko i sve vrste pletenica, pa je stoga jedini spas sajlica, ili čelične niti upredene u neku strunu.

I smuđ je zubati stvor, ali on ima oštre kupaste zube, a ne i bočna sečiva kao štuka. Zato on izbuši varalicu, ali ne preseče monofil! Kad duboko proguta varalicu, ako pecate pletenicom, osetite kako mu svira preko zuba - ali se ne prekine. Stoga za smuđa ne treba sajlica - ona samo umanjuje šanse da upecate lukavog stvora. Nikad, nijedan smuđ nije nekome zubima presekao monofil ili pletenicu.

Som je, opet, posebna priča. Pune čeljusti zuba, ali su sitni, mali, četkasti - bodu, ali ne seku. A opet “preseku” i monofil i pletenicu?! “Seče” strune, a često ga prihvatamo i golom rukom?! Kako? Odgovor na tu enigmu je sledeći:

Fakir leži na “tepihu” od eksera, a nije mu ništa! Ali neka proba da legne na jedan jedini. E, tako je i kod soma -  tepih gustih zubića ne seče strune, ali je struže. Kao kada bi fakira vukli po ekserima - svu kožu bi odrao. Borba sa somom traje poduže, struna (pletenica ili monofil, svejedno) bude više puta prevlačena preko “četke”, i to ne baš “nežno”. A svaka tvrda četka kad tad očetka toliko da se materijal istanji - što se duže četka i jače pritiska, trenje je veće. Grubom četkom ćete izderati kožu kao i finom šmirglom, pa stoga somovi zubi ne uzbuše ko smuđevi, niti iseku ko štukini - ali ako ne pazite, može vas som “išmirglati”, pa je zaštitna rukavica dobra preventiva.

Zubi-2

Ako lovite somove pletenicama ili monofilima, stavite i par metara jačeg (debljeg) predveza. Može to biti deblji monofil, pletenica, kevlar... sajla nije potrebna! Što deblji predvez duže će ga “četkati”, tako da soma često izvadite pre nego što ga skroz očetka!

Payara-zubi

Eto, kratko i jasno, pa izvolite - probajte i uverite se. A ako pecatu payare javite nam šta koristite…

Andrej Mirkov

Lajkuj nas na Facebook-u