utorak, 07 mart 2017 11:39

Shimano Twin Power XD - kuda dalje, šta više?

Ocenite ovaj članak
(16 glasova)

Kada se osvrnem unazad načisto se zapanjim koliko sam tekstova napisao o tako običnoj napravi kao što je mašinica za pecanje. Skoro da me grize savest jer sam i ja svojim pisanijama doprineo da se na obično ribolovačko pomagalo gleda kao na neko čudo savremene tehnike i moderne tehnologije koje što je skuplje tim više ulovi. A jedina istina je da kraće traju ali jesu lakše, bolje i lepše. Stoga sve ređe predstavljam nove mašinice iako ih danas ima više nego ikada pre.

17-1

Evo, recimo, kraćeg osvrta na najnoviji Shimano, model Twin Power XD za 2017. godinu, ime koje je verovatno najpopularnije među ribolovačkim masama. Šta je tu radikalno novo, zbog čega bi, kao, trebalo da uzdvojimo gomilu para za ovu novu mašinicu?

Realno, nema se kuda dalje – sve je izmišljeno, doterano, unapređeno, modifikovano... pa se pribegava igrama sa materijalima, tu običan ribolovac ništa ne razume – i ne može da proveri od čega je šta. Sada je, kao, taj Hagane materijal zupčanika neophodan. Ajde?! Ako je tako, voleo bih da se uporedi stari obični Twin Power F sa ovim XD i izračuna koji koliko traje. Ili stare Stelle F sa novim od Hagane. Hehe, čik ko sme!

17-2

Iskreno, nema se ni šta više. Eto, sad je beskrajni vijak iznad osovine (decenijama je bio ispod i nikome nije smetalo). Novo je samo zaptivanje! Sada je još zaptivenije, ko da je mašinica za podvodni ribolov?! Naravno, nije loše da voda ne ulazi u mehanizam, ali čemu tolika briga ukoliko su novi materijali toliko bolji? A možda je čitava priča klasičan marketinški poduhvat – sada je i korpus od Hagane materijala, a pre je kućište do koliko juče bilo samo od „običnog“ metala, specijalnog aluminijuma. Uostalom, jasno je napisano na kućištu „Hagane“.

17-3

Evo nekih tehničko-tehnoloških specifikacija, sigurno razumete šta je šta, pa uporedite sa „starim“ modelom Shimano Twin Power 2015 kojeg smo, vidite na linku, još onomad detaljno prikazali.

X-Ship

Magnumlight Rotor

HAGANE Body

HAGANE Gear

X-Protect

G-Free Body

AR-C Spool

CI4+ Rotor

Rigid Support Drag

S A-RB

One piece bail

Saltwater resistant

17-5

Razuman ribolovac neće nipošto reći da je XD loš Twin Power – naprotiv - ali se svakako mora zapitati trebali mu, jer nije jeftin. No, ukoliko im zaista slana voda ne može ništa, valjda im ne može ni slatka. Pa još ukoliko su ti Hagane metali toliko trajni, sasvim je moguće da najnoviji Twin Power potraje koliko i najstariji. Ili nešto manje... Iskreno, ne verujem da ijedna nova mašinica traje duže. A čim je skuplja nema rezervnu špulnu?! Trebalo bi valjda obrnuto, ali svet je odavno postao potrošačko društvo, pa kome treba neka dokupi!

17-4

No, možda i grešim, možda moj drugar Jovis na svoj stranici VTF - Vintage Tackle Fans za jedno tridesetak godina uvrsti među časne starine i Twin Power XD. Živi bili pa videli...

Eto zbog čega sve ređe pišem o ribolovačkom priboru, i zašto većina nas toliko voli stare proslavljene modele. Zato što su se koristili decenijama i zasluženo ušli u društvo nezaboravnih. A za to je potrebno vreme – ne postoji mlada legenda.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u