utorak, 30 avgust 2016 12:54

Engleska štukaroška legenda

Ocenite ovaj članak
(13 glasova)

Fred Buler (Fred Buller) je odavno postao ribolovačka legenda kad su u pitanju lov štuke i lososa. Ceo svoj život i ribolovački vek posvetio je lovu ovih riba, koje je smatrao za prave kraljice među ribama. Preminuo je nedavno, u februaru 2016. u 89. godini života. Bio je učitelj i uzor generacijama posvećenih štukaroša širom sveta. Kod nas je na žalost malo poznat i o njemu se u našoj ribolovačkoj literaturi i časopisima malo pisalo. Autor je mnogih knjiga posvećenih lovu štuke, među kojima je svakako najpoznatija i najprodavanija "The Domesday Book of Mammoth Pike".

fred-buler

Ljubitelji ribolovačkog pribora kraljevske kuće Hardy znaju, međutim, da je ova kuća napravila jedan od svojih legendarnih modela upravo po želji i nacrtima Freda Bulera, a štap je nazvala jednostavno "Fred Buller Pike". Ovaj model je bio u proizvodnji od 1978. do 1981. godine.

Prve serije su bile braon boje, dok su pred kraj proizvodnje pravljeni u crnoj bolji. Blank je izrađen od šupljeg fiberglasa, napravljenog u pogonima Hardy u Alnviku (Alnwick), a u istoj fabrici je štap dovršavan, tj. stavljana mu je oprema.

Dugačak 11 stopa (335cm) i za današnje pojmove izuzetno je težak (ali i dugačak) - čitavih 450g. Međutim, u vreme kada je konstruisan, ovo je bilo više nego prihvatljivo za tu dužinu i snagu. Da bi štap dobio na brzini, konus blanka je bio veoma širok. Na delu kod rukohvata prečnik blanka je neverovatnih 2,3cm!

FB-konus

Osim ogromne snage, štap je bio praktično nesalomiv, mada je poznato da je jedan naš mladičar sa Drine (ovde je njegovo ime manje bitno) uspeo i ovakav štap da slomi, što je kuriozitet svoje vrste. Štap je monstruozno jak i izaći će na kraj sa svakom slatkovodnom ribom koja pliva evropskim vodama. Na štapu nema oznake težine bacanja, ali u katalozima se pominje tb 168g.

FB-Pike

Na prve modele stavljani su trostopalni provodnici sa zelenim umetkom, dok su kasnije serije (kao ovaj na slikama) imali dvostopalne provodnike sa klasičnim AlO prstenovima.

Na ovakav štap se ne može staviti bilo koja mašinica, a sam Hardy je za njega preporučivao Mitchell 300, što se jasno vidi i u katalogu Hardyja za 1978. godinu, u kojem je fred Buller Pike prvi put predstavljen. Ja sam na njemu osim Mitchella 300 koristio i Abu Cardinal 66. Sa ovakvim mašinicama, težina kompleta se penjala do čitavih 850g!

hardy-katalog

Danas ovakvih štapova sve manje ima, a kada se pojave u prodaji, drže izuzetno visoke cene i posle čitavih 35 godina od prestanka proizvodnje. Ovo nije ništa neobično, ako se ima u vidu vrhunski kvalitet izrade i upotrebljenih materijala. Štap na slikama je star oko 35 godina, a sa njim je aktivno pecano bar 25 godina. I pored očiglednih znakova korišćenja, ogrebotina na laku i slično, ni jedan konac niti lak za vezivanje provodnika nije oštećen ili popustio, provodnici nemaju ni najmanji usek na prstenu, halter ("Dr. Hamish") drži mašinicu kao i prvoga dana, a na spoju (šuplji trn) nema ni trunke lufta. Čik da neki današnji štap ovo izdrži. Živi bili pa videli kroz 35 godina (ja na žalost, teško da ću još toliko proživeti), koliko će modernih štapova ovo uspeti.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u