četvrtak, 07 april 2016 18:31

Shimano 16 Vanquish – novi TP MgS

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Japanci u reklami naglašavaju kako je, eto, novi Vanquish najlakša serija Shimano mašinica u njihovoj istoriji. Eto, verujem im na neviđeno pošto nemam razloga da sumnjam u tačnost njihovih podataka. Ali imam razloga da se upitam da li je uopšte i kome trebala ova serija, pored Stella i Twin Powera. Shimano smatra da jeste bila potrebna, da je popunila „prazninu“ između Stela i Tvinova. Ok, sudeći po ceni, težini i broju kugličnih ležaja, novi Vanquish je praktično neki japanski Twin Power MgS za 2016. godinu.

Vanquish-levo

Vanquish-desno

Naravno, mašinica te cenovne klase mora imati sve ovo: Hagane Gear, Micromodule Gear, X-SHIP, Hagane Body, New Magnumlite Rotor, Coreprotect, G Free Body, AR-C Spool, CI4+ Rotor, Rigid Support Drug, S A-RB, One Piece Bail itd, itd. Eto na slikama ispod kako izgleda unutrašnji mehanizam i telo, vidite kolika je sada razlika u odnosu na Shimano Stradic FK – ovde je i desna strana, stopa sa vratom i korpusom metalna, kao i leva strana mašinice – poklopac korpusa. Sve isto kao TP 2015.

16-levo

16-desno

16-korpus

Stoga pogledajte i pročitajte opširniji te(k)st Shimano Twin Power 2015 da ne ponavljam šta je „Hagane“, šta „G Free Body“ itd, jer i ovaj Vanquish ima sve to: poboljšano zaptivanje rotora, tzv. Coreprotect (vodonepropusan), pogonski zupčanik i telo od „Hagane“ metala (legura aluminijuma i valjda magnezimuma), a i sistem slaganja strune (pogonsko-prenosni mehanizam) je iste SSO konstrukcije, tzv. „G Free Body“ raspored elemenata, itd. Evo i tabele sa tehničkim podacima – verujem da ćete se snaći i shvatiti šta je šta čak i ako ne znate engleski. Broj ležaja zavisi od veličine i modela (da li je dvostruka ručica ili klasična).

16-tabela

Naravno, razuman i racionalan ribolovac odmah će se upitati: zašto da kupujem skuplji Vanquish 2016 ako i Twin Power 2015 ima sve to: Hagan zupčanik i metalno telo a kompozitni rotor... – zbog par lagera više, ajde?! Evo zbog čega Shimano misli da bi trebalo, zvog novog, drugačijeg rotora, čak 14% lakšeg od Vanquisha 2012. Rotor je naravno od Ci4+ kompozita. Jer da je metalni zvao bi se... Stella.

16-rotor

16-rotori

Vanquish je lakši zbog još nečega, a ne samo novog rotora – ručica je sada od Ci4+ kompozita. Da li je bilo bolje da je metalna, pa makar i neznatno teža, ja ne znam – šta vi mislite? Po meni, ne treba forsirati lako po svaku cenu – osim kod bolida F1. Ali kod njega je bitna brzina a ne trajnost.

Vanquish-16

Da li je Vanquish lep? Pa, kako se uzme, recimo da privlači pažnju. Posebno pleni izgledom„zlatna“ unutrašnjost špulne, koja se, nažalost, ne vidi čim je napunite strunom. Ali se vidi u izlogu prodavnice ili na sajtu. No, o špulnama sam već pisao, a na OVOM primeru i objasnio kako se mogu jednostavno rotor i mehanizam zaštiti od prašine i vode. Samo to je bilo još pre 40 godina a sada je 2016. – tehnologija je čuda napravila u 21. veku.

Isplati li se kupiti ovo lagano pecaroško čudo? Verovatno da, onima koji imaju a brzo se zasite starim. Uostalom, suština potrošačkog društva je, pre svega, marketingom isprovocirati kupca da pazari novo ma koliko bilo dobro staro. Stoga se ovaj Vanquish za 2016, nudi u gami od čak 13 modela, tj. veličina. Koji odabrati – lako je, kako odoleti pa ne kupiti – več je teže. No, najlakše je odoleti iskušenju ako nemate.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u