petak, 02 oktobar 2015 11:11

Shimano Stradic FK – lovna mačka

Ocenite ovaj članak
(22 glasova)

Na sajmu automobila razgovaraju kineski i japanski inženjer o tome kako oni u svojim fabrikama proveravaju zaptivanje karoserije. Japanac kaže: mi sa mačkom – uveče je ubacimo u kola, sve pozatvaramo, pa ukoliko je ujutru nađemo ugušenu znači da sve savršeno dihtuje. Kinez će na to: i mi takođe proveravamo mačkom. Japanac zinuo od čuda: i vi? Da – odgovoro Kinez – uveče je ubacimo u automobil, pa ukoliko je ujutru ne nađemo znači da negde ima rupa pa se provukla.

Stradic-1

Ovog vica sam se podsetio gledajući novi Simano Stradic FK, predstavljenog juna 2015. godine. Eto proletoše već dve decenije od trenutka kada sam provrteo prvog Stradika, onog belog sa 5 lagera, ukoliko još dobro pamtim. Stradic je tada bio čudo, jer se još nije rodio Twin Power (Sustain), a Stella je tek začinjana, i trebalo je da to bude noseći model firme Shimano. Iskreno, meni je Stradic oduvek bio nekako nedovršen, nedorečen, posebno u poređenju sa tadašnjim modelima Daiwa slične cenovne klase. No, kada se pojavio prvi Twin...

Sada eto, posle toliko godina, gledam novi Stradic FK koji, kako izleda, prilično zaokuplja pažnju ribolovaca jer lepo izgleda, a još mu i tepaju „Hagane moj“. Evo kako izgleda s obe strane.

Stradic-2

Stradic-3

Sada pogledajte i pročitajte te(k)st Shimano Twin Power 2015 da ne ponavljam šta je „Hagane“, šta „G Free Body“ itd, jer i ovaj Stradic ima sve to: poboljšano zaptivanje rotora (vodonepropusan), pogonski zupčanik i telo od „Hagane“ metala (legura alunijuma), a i sistem slaganja strune (pogonsko-prenosni mehanizam) je slične konstrukcije, tzv. „G Free Body“. Evo i tabele sa tehničkim podacima – verujem da ćete se snaći: model, prenosni odnos, kapacitet, težina, uvlačenje strune po jednom obrtu i broj ležaja.

Shimano Stradic FK

Naravno, razuman i racionalan pecaroš odmah će se upitati: pa što da kupujem mnogo skuplji Twin Power ako i ovaj Stradic ima Hagan zupčanik i metalno telo a kompozitni rotor, pa čak mu se metalna ručica uvrće u zupčanik – zbog par lagera više, ajde?! Međutim...

Stradic-4

Ono što ćete uglavnom saznati iz reklamnog materijala, jer je uvek naglašeno, je da je telo Hagane, znači metalno. Ali retko ćete gde pročitati da je kućište u kojem je smešten ceo mehanizam plastično, grafitno, tj. kompozitno, a da je samo stopa i vrat s poklopcem (leva polovina mašinice) od metala – slika iznad!

Takva kombinacija je već i ranije primenjivana na nekim modelima, ali zašto sada opet? Verujem iz pragmatičnih razloga, da bi rola bila malkice siromašnija, tj. da bi se više razlikovala od Twina i naravno bila jeftinija. Jer ruku na srce, da je kompozitno kućište bolje od metala i Stella bi imala plastični korpus.

Stradic-5

Sa slike iznad, unutrašnjost mašinice, vidite to o čemu pišem – i o čemu retko ko piše, hehe. Sve je jasno, zar ne. A baš ste se bili nameračili da ga pazarite. Šteta, žao mi je ako sam vas razočarao što ste jedva skrpili za Stradica a la Twin i sada ne znate šta ćete – kupiti Stradic Hagane ili gladovati pa uštedeti za Twin Power Hagane. No, tu vam zaista ne mogu pomoći – moje je da vas što objektivnije informišem i ništa više.

Naravno, Shimano Stradic FK nije uošte loša mašinica – daleko od toga - pa čak nije ni preskupa. To je verovatno najbolji Stradic kojeg je Shimano ikad lansirao. Lep je, nije težak, veličina i modela ima dovoljno, solidno je jak, slaže i koči kako i dolikuje čuvenoj japanskoj kompaniji, a koliko će potrajati ponajviše zavisi od vas.

Eto, ukratko vam predstavih novog Stradica, ali da li je proizvod japanski ili korejanski, malezijski ili kineski... više uopšte nije važno – sada roboti sastavljaju mašinice a oni nemaju nacionalnost, samo neljudsku preciznost.

Što se mačaka tiče, nije bitno da li je crna ili bela – jedino bitno je da lovi miševe! Tako i ovaj Stradic, garantujem da lovi ribe – iako nije Twin Power jeste Hagan power.

Dragan Jovanov Glod  

Lajkuj nas na Facebook-u