subota, 19 oktobar 2013 16:32

Tri engleska sistema za klena, deveriku i mrenu

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

dubinkaIspričaćemo vam šta smo saznali od plovkaroša Derela Tejlora iz Severnog Jorkšira, koji se na svojoj reci specijalizovao za lov krupnih primeraka klena, mrene i deverike. Predstavljamo tri metoda pecanja - dva na plovak (kontroler i daker) i jedan dubinski (quivertip) - kojima ovaj ribolovac uspešno napuni veliku čuvarku.

U svom donjem toku kristalno čista reka je široka 20, a duboka oko jedan metar. Brzina toka varira od srednjeg do sporog. Obale su obrasle vrbom i drugim rastinjem koje nadkriljuje vodu, praveći idealna staništa za klena. Po sredini reke dno je obraslo lelujavom travom, gde zaklon nalaze sitnije ribe, koje se lepo vide kako ulaze i izlaze iz svog habitata. Odmah nam je bilo jasno zašto je Derel izabrao baš ovaj teren. „Dobro je poznato da klen voli da se krije, a ovo drveće što se nadvilo nad reku je prosto idealno“, kaže Derel, dok sa uživanjem posmatra krajolik. „Pre nego što rasklopim pribor, provedem bar deset minuta posmatrajući reku, tumačeći znake koje daju ribe. Najčešće se odaju kad se, izranjajući iz trave, izbace na površini.“ Primećujući našu oduševljenost terenom, Derel komentariše: „Za razliku od vas, većina ribolovaca izbegava ovaj revir zato što je voda tako čista. Misle da kad možeš da vidiš dno, tu nema šta da se peca. Ja ću vam pokazati da greše. Tajna je u strpljivom pripremanju mesta na kome ćete pecati, za šta je potrebno da ribe izvučete iz njihovih skloništa. Nagrada može biti fantastična!“

kontroler-daker

Darel planira da peca na dva štapa, primenjujući svoje tri metode. Primamu koju je danas poneo čini konoplja, tonući kasteri, nešto hleba i plivajući kasteri, koje ovde možete nabaviti kod gotovo svakog prodavca ribolovačke opreme. Ovi poslednji su od ključnog značaja za lov klena. „Iskustvo me je naučilo da oprezni klen ne odlazi daleko od svog zaklona, zato hranim uvek u blizini nagnutog drveća na suprotnoj obali“ - kaže Derel. „Takođe, plivajući kasteri odu nizvodno, što postepeno privlači ribu da krene uzvodno za izvorom hrane“.

STRATEGIJA I TAKTIKA

Derel startuje sa lakom dubinkom, očekujući mahom deveriku ili mrenu i koristi tonuće kastere kao mamac. Pre toga baca konoplju kao primamu koja pada na dno, formirajući „hranljivi jastuk“, iznad koga lebdi laka dubinka. Kasnije, kako se hranište formira, bivaju privučeni i krupni klenovi, ali za njih je potreban poseban sistem, jer su veoma oprezni sa statičnim mamcima. Jedini način da ga se dočepate je da stavite plutajućeg kastera na sistem bez olova između plovka i udice. Ribi tad izgleda da atakuje na kastera iz prihrane, jer mamac deluje najprirodnije moguće. Derel se dosta posvetio ovom drugom sistemu i razvio je specijalni plovak za ovu namenu. Pravi ga od vrha veglera i zdepastog plovka, koji zajedno daju oblik novog, nazvanog „daker“. Bitno je da oba plovka budu providna, kako daker ne bi plašio ribu. Pošto ima loptasto telo, nosi dosta olova i sistem može daleko da se zabaci. Ovo je veoma bitan faktor za pecanje na bistrim vodama, jer je potreban dug zabačaj. Sistem se pokazao odličnim ne na dnu, već u srednjim slojevima, gde Derel uspeva da prevari krupne klenove koji krenu da istražuju. Zahvaljujući dakeru, on može da se pohvali fantastičnim ulovima - recimo samo da je tri puta napunio čuvarku od 100 kg. Međutim, vremenom udarci na ovoj dubini počnu da se proređuju. Zato Derel izvlači keca iz rukava i primenjuje poslednju od svoje tri razrađene taktike. To znači da zabacuje tačno ispod vrba, direktno u klenovo leglo, servirajući mu mamac ispred nosa. „Da bih ovo postigao potreban mi je plovak koji se može daleko zabaciti, a da ne poplaši ribu. Ovde se kriju veliki klenovi, koji su oprezni jer su već bili na udici. Za to koristim 15-gramski kontroler (zdepasti plovak sa ugrađenim otežanjem - kod nas se može zameniti vaser kuglom ili čačanskim specijalitetom - belim plovkom - op. prev.) uz krupan hlebni mamac“. Derel locira kontroler sa jednom olovnom kuglicom ispod, i dva klizeća čvora na 7-8 cm iznad plovka. Ovo omogućava slobodno kretanje strune, tako da riba neće osetiti otpor pri uzimanju mamca. Ispod kontrolera ostavlja bar metar slobodne, namašćene strune, debljine 0,16 mm, na čijem kraju se nalazi udica br. 14. Zvuči kao težak pribor, ali ovi primerci imaju preko 2 kg. Kontroler je opterećen pri dnu, što obezbeđuje da se sa lakoćom dosegne suprotnu obala. Kako bi ocenio kad da kontrira, Derel se više usredsređuje na upadljivi hlebni mamac nego na plovak. Pravi momenat je kada mamac potpuno nestane sa povšine i struna krene da se zateže. On dodaje: „Da bih Klena Velikog držao zainteresovanim, konstantno mu praćkom šaljem po nekoliko plutajućih kastera. Tako privučen, klen postaje agresivan napadač i teško odoleva krupnom zalogaju, koga ja mogu lako da vidim“.

PRIBOR

Pribor za laku dubinku ima klizajuće olovo od 30 grama na struni 0,16 mm. Ispod njega je plastična perla i vrtilica, iza koje je predvez iste debljine. Vrtilica služi da olovo ne sklizne do udice, jer Derel ne voli da koristi sačmu kao štoper. Udica je veličine 18, kovanica.

Sistem sa daker plovkom se nalazi na štapu od 4,5 m, a rola je napunjena plivajućom strunom 0,14 mm. Daker plovak je fiksiran sa dve olovne kuglice. Na kraju predveza (struna 0,12 mm) nalazi se udica veličine 20. Već je pomenuto da ovaj sistem nema olovo između plovka i udice. Kontroler, onaj koji leti do samog skrovišta, zahteva teži pribor. Zato je za ovu priliku potreban osetljiv a jak quivertip štap, a da bi struna ostala na površini, premazuje se glicerinom. Jaka kovana udica br. 14 obezbeđuje da se riba sa sigurnošću dovuče sa veće udaljenosti.

POČELO JE, POČELO...

Derel je katapultirao konoplju, a zatim, malo po malo, dodavao tonuće kastere na isto mesto. Počeo je sa dubinkom - quivertip štapom. Pri prvom zabačaju, sa dva kastera na udici, vrh štapa je počeo da igra i ubrzo se u mreži našao klen od 1,5 kg. Derel ponovo hrani, ponavljajući celu operaciju. Tonućim kasterima zadržava ribu na mestu gde peca. Ovog puta mamac jedva da je stigao do dna kad je vrh ponovo zaigrao. Riba je krenula nizvodno, pa je Derel otpustio nešto strune. Posle vatrene borbe, zbunjena mrena teška oko 2,5 kg završila je u čuvarci. Dva udarca i 4 kg ulova - nije loše za početak. Zatim, instinktivno, zabacuje malo uzvodno, jer smatra da je poslednja borba napravila uzbunu u ribljoj zajednici. Pun pogodak! U šest zabačaja pet klenova i jedna iznenađujuće krupna deverika. Sve teče idealno... Odjednom, mesto postaje potpuno tiho. Vreme je za plan B, tj. za sistem sa daker plovkom.

Pre nego što je zabacio, katapultirao je izvesnu količinu plivajućih kastera, koji su polako krenuli niz struju. Ubrzo se, pod površinom, ukazalo krupno telo sa svetlo narandžastim repom. U sledećem trenutku, Derel je već imao posla sa klenom od preko 2 kg. „Prelazak na plivajuće kastere omogućava mi da ostanem u kontaktu sa ribom kada ona počne da zazire od tonućih kastera. Prihranjujući i pecajući u srednjim slojevima nešto dalje niz struju, u boljoj ste poziciji da privučete krupne klenove koji se kriju pod vrbama. Ovaj sistem tone veoma sporo jer nema olova, tako da izgleda kao primama“. Derel nastavlja da katapultira plivajuće kastere, polako šireći polje hranjenja, približavajući se vrbama.

Krupni klenovi stižu jedan za drugim i Derel je uveren da će napuniti čuvarku, baš kao što je obećao našoj ekipi. Međutim, zna da ga čega veliko finale i da oni zaista krupni komadi još leže u zaklonu, povremeno podižući svoje glave da zgrabe pokojeg prolazećeg kastera. Ipak, ova aktivnost ih rasanjuje i oni će uskoro biti spremni za napad. Derel ponovo uzima quivertip (na malom ctežu vidite kako treba postaviti štap), postavlja kontroler i premazuje strunu. Na udici pravi hlebnu pahuljicu i zabacuje. Čim je kontroler stigao do planiranog mesta, ogromna usta su naglo usisala mamac. Derel kontrira snažno, preko ramena, dok se riba zavlači dublje, pletući se u podvodno korenje vrba. Nosivost strune je očigledno na izmaku, ali Derelov sistem sa jakom kovanicom izvlači klena na otvoreno. Posle par minuta, pobeđen dvoipokilaš blistao se u mreži. Još čitav sat je trajala borba sa klenovima, a zatim je svima bilo dosta. Naša ekipa je izbrojala 27 klenova, 3 deverike i 4 mrene!!!

Engleske tehnike pecanja plovkom, dubinkom i fiderom uvek su zanimljive našim ribolovcima, stoga smo vam preveli i priredili ovaj interesantan i stručan tekst – www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u