subota, 19 oktobar 2013 16:27

Plovkaroški trikovi - fiksiranje vegler plovka

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

 

Kao velikog ljubitelja meč tehnike, uvek me je zanimalo da vidim neke nove i zanimljive montaže veglera.

Naročito me je interesovalo kako različiti ribolovci rešavaju pitanje montiranja veglera na najlon. Gledao sam neke montaže i primetio da se, između ostalih, preporučuje jednostavna montaža, gde se struna provuče kroz "ušicu" na samom vegleru, stisnu olovca i gotovo. Ovo je zaista krajnje jednostavan sistem, ali ima jednu manu: ako želimo da promenimo vegler, moramo da rasturamo ceo sistem!

Naravno da postoje posebne vegler kopče sa vrtilicama poznatih firmi, ali su često (pre)skupe i teško ih je kod nas nabaviti. U nedostatku tih pomagala, evo jedne jednostavne i jeftine montaže: obična, jeftina vrtilica sa kopčom! Sama vrtilica ne trpi nikakvo opterećenje, pa nema bojazni da će se raspasti, il da će se kopča otvoriti. Sistem se montira kao na slici i nema brige oko promene veglera.

vegler-kopca

Dakle, vegler se može montirati na osnovni najlon na dva osnovna načina: direktno na osnovni najlon (provlačenjem kroz okce na samom vegleru), ili pomoću različitih adaptera.

U oba slučaja, položaj veglera se najčešće fiksira pomoću olovnih sačmica. Međutim, koliko god ove olovne sačmice bile napravljene od kvalitetnog i mekanog olova, ipak postoji opasnost od oštećivanja ionako tankog monofila, naročito ako smo (pre)jako stisli sačmicu. Situacija se dodatno pogoršava ako koristimo nekvalitetan ili bajat najlon. Ovo je naročito izraženo prilikom promene dubine na kojoj pecamo, tj. kada pomeramo sačmice po najlonu. Video sam nekoliko puta kako najlon puca baš blizu veglera.
 
Jedan od zanimljivih načina kako smanjiti ovaj problem, ili ga potpuno eliminisati je prikazan na ovoj slici:
 
vegler-montaza-cuvanje-n
 
Sistem je veoma jednostavan i efikasan: kroz okce ćemo osim osnovnog najlona provući i jedan kratak komad drugog najlona, a ono što je naročito bitno, je da upotrebimo za broj - dva deblji najlon od osnovnog!
 
Zatim stisnemo olovnu sačmicu kao na slici i rešili smo problem. Ovakav sistem će nam omogućiti da se najlon minimalno "troši", a takođe, lakše ćemo moći da pomeramo vegler i menjamo dubinu.
Treba napomenuti da je kutijica kvalitetnih sačmica često i po nekoliko puta skuplja od nekih no name olova, ali posle nekoliko izgubljenih riba, shvatićemo da je skupo jeftinije od - jeftinog!
 
 
Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u