subota, 19 oktobar 2013 20:00

Vegleri - Engleske varijante, tipovi i opterecenja

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Meč tehnika i vegleri su kod nas dušu dali za pecanje upravo babuške, ali i ostale bele ribe, pa čak i šaran(čić)a. Kvalitetan i pouzdan meč štap će lako izaći na kraj čak i krupnijem šaranu! Meč tehnika je odlična za ribolov po vetru, a može se veoma uspešno koristiti i za tekuće vode, mada je naročito efikasna na stajaćim vodama.

Ja sam ovu tehniku počeo da koristim pre dobrih 15 godina, doduše nešto izmenjenu, zbog nemogućnosti nabavke kvalitetnih veglera u ono vreme. (Prilagođenu našim specifičnostima, kako se to sada moderno kaže).

O veglerima i meč tehnici je puno toga napisano, a meni je posebno drag fantastičan tekst gospodina Mirka Kanjuha, objavljen u Trofeju.

Nažalost, čini mi se da ova inače neverovatno efikasna tehnika, nije još uvek u potpunosti prihvaćena kod nas, a koliko mi se čini, jedna od prepreka je vezana za (ne)poznavanje oznaka na samom vegleru!

Početnici mogu biti zbunjeni oznakama, koje se razlikuju od onih na standardnim plovcima. Ako na vegleru recimo, piše 8g, to nije problem, ali ako piše recimo 8+4, to znači da je sam vegler već opterećen sa 8g i da je potrebno dodati 4g da bi bio savršeno izbalansiran i da bi na površini vode virio samo vrh jarko obojene antene.

Međutim, muka nastaje kada nabavimo vegler na kome se nalaze engleske oznake težine. Englezi vole da se "prave Englezi", pa imaju svoj sistem za obeležavanje opterećenja. Recimo: SSG, AAA, BB, No.1... itd.

Na kutijicama sa olovnim kuglicama ponekad već pišu ove oznake, ali često je data samo težina u gramima. Za lako snalaženje, neophodna je tabela koja služi za lako razumevanje ovih engleskih oznaka.


SSG : 1.6 g   No. 1 : . 03 g
AAA : .8 g   No. 3 : . 25 g
BB : .4 g   No. 4 : . 2 g
No. 1 : .3 g   No. 5 : . 15 g
No. 4 : .2 g   No. 6 :  
No. 6 : .1  g   No. 9 : . 05 g

Evo osnovnih tipova veglera:

vegleri-forum
 

Bodied (levo) i straight (desno) vegleri. Napravljeni su od pravih pera ili različitih vrsta laganog drveta.

 
vegleri-02-forum
 

Straight vegleri napravljeni od providne plastične cevčice su odlični na plitkim i bistrim vodama.

 
pribor 2
 

Različite sitnice neophodne u meč tehnici: mikro virblice, male plastične kuglice, vegler kopče sa specijalnim vrtilicama, olovca različitih težina itd.

shakespeare01

I na kraju, iako svi koriste moderne meč mašinice, ja koristim ovu gore! Toliko je volim da je ne bih menjao ni za jednu savremenu. Ovog Šekspira sam kupio pre tačno 33 godine u Pragu u poznatoj "Kotvi". Tada su kuglageri bili toliko revolucionaran napredak, da se to (kao što se vidi) na samom telu mašinice posebno naglašavalo! Verujte mi, posle tolikih godina i dalje radi savršeno uz redovno podmazivanje i čišćenje!

Od štapova, koristim Persicus Elephant 60 telemeč od 4m. Praktičan je za transport, žilav i dovoljno osetljiv.

PS. Ja nisam nikakav profesionalac, već samo zaljubljenik u ovaj stil pecanja, pa me zanima sve vezano za ovu tehniku, a naročito različite montaže, kao i sami vegleri.

PPS.

Evo ponovo montaža koje najčešće koristim, jer su jednostavne i efikasne:

match02
Vladimir Jovicki

Lajkuj nas na Facebook-u