subota, 19 oktobar 2013 17:01

Fider plovak - Feeder Float

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

fider plovakFider metoda u svojoj suštini podrazumeva pecanje na dnu, ili barem sasvim blizu dna (ako koristimo neku pop-up varijantu). Međutim, šta da radimo ako volimo da pecamo na fider, ali volimo i plovak? Plovkaroši tvrde da nema lepšeg osećaja, niti direktnijeg kontakta sa ribom, nego kada plovak zaigra i potone! Sa druge strane, fideraši obožavaju da gledaju u vrhove i neizmerno se raduju kada vrh zatreperi i štap krene da poskakuje po nosaču!

E, tu na scenu stupa fider plovak! Englezi, pravi ribolovački fanatici, uspeli su da spoje nespojivo: plovak i fider!

Evo nekih zanimljivih modela:

feeder-floatsSama ideja, koliko god bila genijalna, u suštini je neverovatno jednostavna, samo se trebalo dosetiti: na donji deo plovka se postavi, tj. ugradi hranilica, iz koje u vodi postepeno ispada hrana i pravi neodoljivi mirisni trag oko sistema. Plovci sa magot hranilicom mogu biti neverovatno efikasni, jer crvići polako izlaze iz hranilice i padaju pored same udice. Takođe, veoma efikasno možemo koristiti i pelete.


canalfeeder
U zavisnosti od dubine na kojoj želimo da pecamo, postavljamo i udicu sa mamcem. Kao i kod klasičnog plovka i ovde naravno, možemo menjati dubinu na kojoj će biti mamac - od same površine, pa do nekih 2 - 2,5m. Glavne prednosti ovakvih sistema su da ribu možemo tražiti u više slojeva vode i obezbediti konstantnu prisutnost ribe, zbog prave “zavese” mirisa i hrane, koja se zadržava oko ovakvog sistema, naročito kada je riba blizu, ili na samoj površini. Takođe, ako pecamo na jako zatravnjenom dnu, ovaj sistem može biti naš tajni adut. Sam sistem je krajnje jednostavan: pomoću klizećeg čvora (ili mekane olovne sačmice) regulišemo dubinu. Na slici dole se vidi jedna osnovna montaža celog sistema.


feeder-float-rig 
Ovakav način pecanja osim neospornih prednosti, ima i određene mane. Slabo je upotrebljiv na tekućoj vodi, jer je sistem nemoguće održati na mestu, a čak i da uspemo, voda bi nosila hranu iz hranilice sve dalje od našeg mamca. Takođe, relativno je teško kontrolisati plovak ako duva jak vetar, (osim ako koristimo vegler varijantu) čak i ako pecamo na stajaćoj vodi. Isto tako, na dubinama većim od nekih 2,5m ovaj sistem ne bi trebalo upotrebljavati.
Fider plovak sam isprobao nedavno na jednom manjem jezeru, a prvi utisci su veoma pozitivni. Sistem se veoma lako i brzo montira, stabilan je u vodi i dovoljno osetljiv. Već posle nekoliko minuta, počele su da se javljaju krupne crvenperke i bodorke. Bez problema su uzimale pelet na dlaci i na šaranskoj udici Mugga br. 12. (inače, moja omiljena udica). S obzirom da posle ovih vrućina tek nastupa pravo vreme za pecanje (septembar, oktobar), verujem da će ovaj sistem tek  pokazati svoju vrednost. Mislim da ga svakako treba isprobati! Vrlo interesantan je i ovaj tip - pogledajte recimo Denaim Dropper Feeder Float.
Ima li ovakvih, ili bar sličnih fider plovaka kod nas? Ima!
Doduše, one najpoznatije i najbolje ćemo teško (nikako) naći, ali postoji domaća varijanta, koja se pokazala veoma efikasnom. Ovakav plovak nije ni kod nas lako naći, ali treba malo potražiti po radnjama. Na slici dole je domaći fider plovak koji koristim.

feeder-float-dom-def

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u