subota, 24 avgust 2013 22:21

Hemija za šarana – kombinovanje aroma

Ocenite ovaj članak
(21 glasova)

aroma-malaDa je šaran pravi gurman u ribljem svetu odavno je poznato. I pre nego što su ribolovci počeli da koriste boile miris je bio veoma važna komponenta mamca kojeg su koristili, pa su na različite načine pokušavali da mamac učine atraktivnijim. Miris vanile, meda ili cimeta je bio omiljeni dodatak u mnogim smesama za valjak (noklu). Različite arome, koje su inače domaćice koristile za pripremu kolača, koristile su se za pripremu i aromatizovanje kukuruza a svaki ribolovac je ljubomorno čuvao svoju recepturu.

Danas je izbor aroma specijalno namenjenih za pripremu mamaca za šarane toliki da je oko toga napravljena čitava nauka. I dok jedan deo šarandžija kupuje bočice sa mirišljavim sadržajem u potrazi za “čarobnim” neke šarandžije čak tvrde da upotreba arome mnogo više šteti mamcima i da proizvođači aroma zapravo pecaju ribolovce.

Za početak podsetimo se da šaran ima izuzetno razvijeno (nekoliko stotina puta osetljivije nego kod čoveka!) čulo mirisa koje je veoma blisko sa čulom ukusa i zajedno čine tzv. olfaktorno čulo. Ovako osetljiva čula omogućavaju šaranu brže pronalaženje i prepoznavanje hrane.

Miris šaran oseti prvo uz pomoć nozdrva, koje se nalaze u blizini očiju, a obložene su s unutrašnje strane osetljivom “olfaktornom” membranom. Kada voda dospe u njih supstanca koja je rastvorena u vodi može biti prepoznata kao potencijalni izvor hrane. Vođen mirisnim tragom šarani veoma brzo pronalaze potencijalnu hranu.

Na scenu onda stupaju usta i brci šarana koji su prepuni hemijski osetljivim ćelijama koje šalju signal mozgu da li je nešto za hranu ili ne. Ako je nešto identifikovano kao hrana završiće u stomaku, u suprotnom biće ispljunuto. Instinkt prepoznavanja hrane kod šarana je veoma razvijen jer šaranu mama, tata ili baka neće reći: “jedi to, to je veoma zdravo”.

arome-braca

Dakle, miris u mamcima ima ulogu da olakša šaranu pronalaženje istog. Međutim, miris veoma jakog intenziteta, iako će omogućiti lakše nalaženje mamca može imati i sasvim suprotan efekat kada šaran takav mamac okusi. Velika koncentracija arome može dobar mamac potpuno upropastiti! I ljudi vole određene mirise ali ako je nešto namirisano preko svake mere onda će pre izazvati gađenje. Zamislite kako je tek šaranu čija su čula mnogo osetljivija.

Vrste aroma

Najvažnije kod aroma koje koristimo pri pripremanju mamaca je baza, odnosno “nosilac” arome. To može biti alkohol (npr. etil alkohol), ulje (glicerol), ili neka njihova kombinacija. Osnovna razlika između ove dve vrste je u brzini rasvorljivosti u vodi. ali i u načinu širenja kroz vodu!

Arome na bazi alkohola mnogo se brže rastvaraju i kroz vodu se šire horizontalno.

Arome na bazi ulja se sporije rastvaraju i šire se vertikalno kroz vodu.

Kako rastvorljivost neke materije u vodi zavisi i od temperature vode moramo voditi računa kada koje arome koristimo. U hladnijoj vodi je efikasnije koristiti arome na bazi alkohola a u toplijoj vodi arome na bazi ulja. Naravno, to ne znači da leti izbacite iz upotrebe arome na bazi alkohola, ali morate znati da tada mirisi iz boile mnogo brže “iscure”. Kombinacijom aroma na bazi ulja i alkohola mamac širi mirise i vertikalno i horizontalno. Razmislite na kojoj bazi treba biti aroma u toku leta kada se šarani uglavnom nalaze “na pola dubine”.

Ne treba zaboraviti ni arome koje se nalaze u praškastom obliku. Upravo takvim aromama “namirisani” su mnogi miksevi za izradu boila (tzv. “Catcher” ili instant miksevi u koje ne treba dodavati dodatne arome). Dodatak npr. dve-tri kašike ribljeg ulja na 1 kilogram miksa može, pored toga što će olakšati izradu samih boila, uticati i na “curenje” arome iz njih.

U prodaji se mogu naći esencijalna ulja, veoma jakog mirisa, dobijena ekstrakcijiom iz raznoraznog voća, ali i iz egzotičnih biljaka. Koncentracija mirisa kod esencijalnih ulja je veoma velika, zato pri njihovoj upotrebi treba strogo voditi računa o preporučenim dozama.

Od minimuma do maksimuma

Upotreba arome zavisi od nekoliko faktora. Prvo, ako ste napravili (ili kupili) miks koji je hranljiv i već ima neki određeni miris, kao npr. miksevi sa dosta ribljeg brašna, pa planirate dugotrajnu kampanju hranjenja na jednom mestu, upotreba dodatne arome gotovo da nije potrebna. Ako pak želite da dodatnom aromom povećate atraktivnost mamca koji koristite odlučite se za minimalnu količinu arome i to one arome koja nije previše korišćena na vodi gde ćete prihranjivati i pecati. Najbolje je da sami napravite vašu kombinaciju mirisa pa ćete vaš mamac i po mirisu izdvojiti od drugih koji će se naći u vodi.

Za kraće periode pecanja upotreba arome je obavezna, a koju aromu ćete tada koristiti zavisi najviše od vode na kojoj pecate. Ako pecate na “divljim” vodama na kojima kod nas većina ribolovaca, na žalost, ne vraća uhvaćenu ribu, bolje ćete proći sa aromama koje koristi i većina ribolovaca, kao: tuti-fruti, scopex, vanila, jagoda, anis. Razlog je jednostavan: pošto se hrani mamcima sa tim aromama logično je da je kod šarana na toj vodi već stvorena neka navika da tako miriše hrana. Mnogobrojni primeri kada se na određenoj vodi mnogo lakše ulovi šaran ako je mamac namirisan određenom aromom to i potvrđuju.

Međutim, na vodama gde je vraćanje ribe u vodu obavezno situacija je nešto drugačija. Pomenute arome koje se najviše koriste vremenom šaranu, koji je više puta hvatan i vraćan, osim signala da je tu hrana šalju i drugi signal - opasnost! Mnogi šarani ipak nikada ne nauče neke stvari, pa ih možete na isti mamac hvatati i nekoliko. Ipak, za ribolov na takvim vodama bolje je koristiti neku posebnu ili kombinaciju aroma. Ne plašite se da će u tom slučaju trebati mnogo vremena da se riba navikne na nešto što miriše drugačije jer na takvim vodama vlada velika konkurencija za hranom i vaš mamac će vrlo brzo zainteresovati ribu. U mamac tada stavite maksimalno propisanu količinu arome.

Kombinovanje aroma

Većina mikseva zahvaljujući svojim sastojcima već ima određenu aromu i u zavisnosti od vrste miksa ta aroma može biti više ili manje izražena.

Miksevi koji sadrže veći procenat ribljeg brašna imaju veoma jak miris, miksevi sa većim sadržajem mlečnih proteina imaju blagi miris, dok su neki neki miksevi skoro bez ikakvog mirisa. Ne postoji određeno pravilo u koji miks koju aromu treba staviti. Kominacija miksa sa “mesnim” mirisom uz dodatak voćne arome mnogim ribolovcima je donela odlične rezultate.

Kad već pomenuh voćne i mesne arome ne mogu da ne pomenem i mišljenje mnogih šarandžija da su voćne arome bolje u proleće a da kasnije bolje rezultate donose mesne ili pak začinske arome. I ja sam bio siguran da je tako dok nisam probao i neke druge kombinacije...

Uveravam vas da je prilikom izbora arome za određenu temperaturu vode mnogo bitnije koji su nosioci arome, od toga da li miriše na ribu, jagodu, bananu ili čokoladu!

Arome možete kombinovati na razne načine. Najveće greška je ako pravite mamac tako da miriše onako kako se vama dopada. Šaran miris i ukus doživljava na potpuno drugačiji način od nas. Bar polovinu ulovljenih šarana dobio sam na mamce koji mirišu tako “lepo” da nema teorije da ih pravim u kući, osim ako ne želim da izazovem svađu.

Druga greška je odabir aroma tako da imitiraju prirodnu hranu šarana po principu - “aha, u ovoj vodi šaran jede školjke pa ću pecati na boile sa mirisom školjke”. Ako to funkcioniše tako kako onda objašnjavate odlične ulove na mamce sa mirisom, recimo, banane? Možda se seća kako mu je nekada teča donosio banane kad je bio mali?      

Budite maštoviti prilikom kombinovanja aroma, ali nikada ne preterujte sa količinom koju stavljate u mamac. Ako koristite dve različite arome čija je doza pojedinačno propisana na 10 ml po kilogramu miksa, onda njihova ukupna količina ne treba da bude veća od 10 ml. Na primer stavite 7 ml arome “X” i 3 ml arome “Y”.

Arome se najčešće stavljaju u izmućena jaja sa ostalom “hemijom”. Neki ribolovci dodaju odmah celu količinu dok drugi podele količinu arome, pa jedan deo stave u izmućena jaja a drugim delom poprskaju boile posle kuvanja i sušenja. Drugi način omogućava veći intenzitet mirisa ali i lakše spiranje arome u vodi. Ja uglavnom celokupnu količinu arome stavljam pre kuvanja a za dodatno mirisanje nikada nije kasno. Evo i jedne konkretne i proverene kombinacije: na 10 jaja dodajte 6 ml arome “Squid-Octopus” i 3 ml arome “Esterblend 12” (obe proizvodi Solar).

A sad još jedna dilema - da li boilu koju montiramo kao mamac treba dodatno namirisati da bude primamljivija od onih ostalih, koje su bačene kao primama? Rezultati su različiti od vode do vode. Na nekim jezerima nikada nisam ulovio šarana na “dipovanu”, ali na drugim jezera to funkcioniše. Vi za početak probajte i jedno i drugo, ali probajte i sledeću varijantu: po dolaski na mesto gde ćete pecati uzmite malo vode iz jezera pa desetak boila, koje ćete kasnije koristiti kao mamac, odmah potopite u tu vodu. Boile potopljene u vodi posle desetak sati izgube dosta mirisa ali su ponekad jedini način da na vodama gde je pritisak ribolovaca veliki dođete do ulova.

I na kraju: kombinujte i držite se toga da nikada ne preterujete sa količinom - arome su efikasne samo ako se koriste na pravi način!

Braca Kovačević

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u