nedelja, 02 mart 2014 10:13

Varaličarenje šarana – ProLogic ArtBait

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Šarandžije tvrde (a treba im verovati) da je za uspešno pecanje vodenog lisca neophodno sklopiti čitav mozaik delića. Jedan od bitnih preduslova je pogoditi mamac koji šaran hoće da uzme. Proizvođači mamaca znaju za ovo, pa je na tržištu moguće pronaći bukvalno na stotine različitih sastojaka za pravljenje boila, ali i već gotovih, fabričkih. Naravno, većina šarandžija će ipak ustvrditi da je najbolja boila ona koja je napravljena u domaćoj radinosti, a svaki iskusni šarandžija veruje da ima dobitnu kombinaciju. Pa ipak, bez obzira na ovo, prodaja fabričkih boila je više nego zadovoljavajuća, a ozbiljni proizvođači se maksimalno trude da pogode ukus kupaca (i šarana), pa je izbor zaista ogroman.

Trofej još jednom ima ekskluzivnu priliku da vam predstavi jedan novitet, koji nije toliko originalan, koliko je inventivan u pristupu. Zašto nije originalan? Pa zato što veštački mamci za pecanje šarana već postoje: veštački kukuruz, veštački crvići, veštački peleti, itd... Stoga bi se moglo reći i da se šaran sve češće peca varalicama, jer šta je veštački mamac ako nije varalica. Tako, eto, šarandžije postaju varaličari.

1-3

Po čemu je onda pristup koji je upravo promovisao ProLogic drugačiji od ostalih i šta je to što ih odvaja od ostalih sličnih veštačkih mamaca?

ProLogic je svoju paletu veštačkih mamaca nazvao ArtBait, što je mala igra reči. "Art" je skraćenica od "Artificial", što znači "veštački", ali istovremeno reč "Art" znači "umetnost", čime ProLogic naglašava svoj ozbiljan pristup.

Paleta veštačkih mamaca ArtBait se sastoji od imitacija puževa, crvića, zrna kukuruza, krvnih crva, tigrovih oraha i boila. Ovo je totalni novitet, pa je veoma mali broj ribolovaca imao priliku da ovaj koncept isproba na vodi, u realnim uslovima.

1-1

1-4

Za nastanak ovih veštačkih mamaca zaslužan je menadžer proizvodnje Enrico Parmeggiani, koji je preuzeo na sebe zadatak da napravi mamce koje će potencijalne mušterije zaista i kupovati.

Nastanku ovih veštačkih mamaca znatno je doprinela i najmodernija kompjuterska tehnologija, kao i 3D štampa! Prvo se na osnovu pravog uzorka napravi 3D model u računaru, a onda se, koristeći 3D štampu napravi gotovo identična kopija, sa svim i najsitnijim detaljima. Detalji su dodatno unapređeni dodavanjem silikona, kombinacije boja i atraktora, tj. aroma. Ovi mamci se proizvode u dve varijante: Crustacean i Natural.

Crustacean sadrži unapred ubačenu aromu račića, dok Natural nema nikakvu aromu, pa ih svaki ribolovac može potapanjem u dip aromatizovati po svojoj želji. Materijal od kojeg su napravljeni dobro drži dip, a ProLogic preporučuje svoje "Experience" i "X-Raise Liquid" dipove.

1-2

ArtBait mamci su napravljeni po sličnom postupku kao i silikonske varalice. U poređenju sa drugim veštačkim mamcima, oni su veoma mekani, što je važno kada šaran jede plašljivo i "pipavo" i kada prvo želi da isproba mamac, pre nego što ga uzme.

Boje ovih mamaca su atraktivne, ali i približne bojama prirodnih mamaca. Kažu da ovo naročito dolazi do izražaja u bistroj vodi, ili kada se peca na zig rig.

Činjenica je da upotreba veštačkih boila, peleta, zrna kukuruza u Evropi uzima sve više maha i da se ovakvi mamci sve više koriste. Razloga ima nekoliko: veštački mamci duže traju i izdržjliviji su od prirodnih, lakše se postavljaju na udicu ili dlaku jer neće pući ili se raspasti, duže mogu da stoje na udici, a takođe, mnogo lakše ih je skladištiti, jer nema brige oko vlage, temperature, roka trajanja...

Kao što rekosmo, ovo je totalni novitet, pa za prve ocene i iskustva sa vode, treba sačekati još neko vreme. Takođe, biće zanimljivo čuti i komentare šarandžija, a biće ih sigurno.

Vladimir Jovicki Jovis

PS. Ovo je tekst informativne prirode i tako ga treba i čitati. Ja svoje mišljenje o ovim mamcima imam, ali je ono sada totalno nebitno, a uz to, moguće je i da nije tačno.

Lajkuj nas na Facebook-u