nedelja, 20 oktobar 2013 19:24

Šaran kroz sva 4 doba - zima

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Trofej Carp CrouNA ZUBATOM SUNCU

Zima, proleće, leto i jesen ne utiču veoma različito samo na čoveka već i na šarana, odnosno na uslove koji vladaju u vodi. S obzirom na to da je šaran hladnokrvna živuljka, njegova ishrana jeste uslovljena temperaturom vode i dužinom obdanice, a i jedno i drugo direktno su u zavisnosti od godišnjeg doba.

Ista zavisnost važi i za samu vodu jer se i u njoj u određeno godišnje doba događaju specifične biološke promene, koje direktno utiču na ishranu šarana. Definitivno, šarandžija mora prilagođavati taktiku pecanja situaciji na vodi i ponašanju ribe.

Svakako da ćete uočiti i neka podudaranja kod taktika koje se primenjuju u različita doba godine (pecanje na terenima sa puno potopljenih panjeva i drugih prepreka je slično, bez obzira na godišnja doba) ali ćete znatno češće otkriti da je u toku jednog godišnjeg doba određen pristup ribolovu izraženiji nego u drugim periodima godine.
Teško je naći reči kojima bi se dovoljno naglasila teza da će ribolovac biti time uspešniji i prilagodljiviji što više peca tokom cele godine, na što više voda, u što različitijim uslovima. Rob i ja smo lovili šarana širom sveta tokom cele godine i pritom smo notirali mnoge bitne stvari koje je bi sve “moderne” šarandžije svakako morale imati na umu. To je i razlog da jedan deo naše knjige posebno posvećujemo razmatranju pecanja šarana tokom različitih godišnjih doba, pominjući nekoliko uobičajenih pristupa za svaki od njih. Ovo poglavlje započinjemo zimom koja (po našem mišljenju) zaslužuje najveću pažnju upravo zbog njene nepredvidljivosti.
VREME ZA VREDNICE
Zimi dolazi do značajnijeg opadanja ulova i tada samo najvredniji ili najluđi od nas uspevaju da i nadalje postižu izvanredne rezultate i ostvaruju i naše najdivnije snove. Ali zimsko pecanje može biti veoma nepredvidljivo, pa se u tom smislu moraju razmotriti određene stvari pre nego što se upustite u ribolov na zubatom suncu...
Veoma je važno biti stalno dobro utopljen. Kvalitetna zimska obuća, topla zimska odeća, veš i kombinezoni neophodni su da naš pecaroški entuzijazam i zadovoljstvo ne bi malaksali tokom dugih hladnih noći kojih će, možete se u to kladiti, biti mnogo. Samopouzdanje igra veoma važnu ulogu u zimskom pecaroškom uspehu, a nije teško pretpostaviti kako smrzavanje i drhtanje na mrazu i ledenoj kiši mogu uticati na vaš elan.
Tokom zime sasvim su normalne velike temperuturne i vremenske promene, tako da se za to morate dobro pripremiti kako vas ništa ne bi iznenadilo. U Engleskoj se za takve (ne)prilike ponajviše preporučuje odeća nekoliko poznatih proizvođača: “Wychwood Tackle’s Four Season” komplet, “Sundrudge Silcatex” kombinezoni i obuća, “Rod Hutchinson” kompleti. Pogodna zimska zaštitna odeća po povoljnim cenama može se naći i kod drugih proizvođača, pogotovo u prodavnicama kamp opreme. Najbolje je ovu vrstu odeće kupovati tokom leta, kada su joj cene i najniže, a može se naći i na rasprodajama. Ukoliko niste od onih koji se odmah maše za prvu stvar koja im se dopadne, švrljajući po radnjama možete kompletirati odličan zimski pecaroški komplet i za manje od 200 funti.
Treba imati na umu da nije dovoljno imati samo jedan zimski komplet, jer nisu retka padanja i kvašenja kada se okliznete na blatnjavoj ili zaleđenoj obali. Takođe, imajte na umu da je na sebi bolje imati više toplih tankih odevnih predmeta nego samo par debljih.
Najzad, za utopljavanje tokom zimskog sna (ali i u drugim godišnjim dobima jer su noći pored vode hladne) neophodne su vreće za spavanje. Velika je ponuda istih, među kojima ima i veoma skupih. Nemojte se previše opterećivati marketingom i reklamama, jer je moguće naći i odlične vreće za spavanje po pristupačnim cenama, pogotovo ako nisu “specijalno” namenjene za “moderan šaranski ribolov”. Znam popriličan broj ribolovaca koji cele zime koriste rešenje sa dve jeftine vreće za spavanje uvlačeći jednu u drugu!
GDE SU TE RIBE?
Temperatura vode je sledeći bitan faktor o kojem se mora voditi računa kod zimskog pecanja šarana. Ma koliko da se o tome često priča o tome nije na odmet ponovo podsetiti na neke važne stvari. Nekada su mnogi vrhunski ribolovci šarandžije verovali da šaran tokom zime zapada u hibernaciju čim temperatura vode padne ispod određenogpodeoka. Danas znamo da to nije slučaj, mada snižavanje temperature jeste odlučujući faktor u smislu da se sa vodom hladi i telo ribe. Shodno tome, riba će potražiti najtoplije delove reke, bare, jezera, mada to nisu uvek i najdublji delovi.
Kako se voda hladi, tako se njeni gornji slojevi (koji se prvi ohlade!), spuštaju ka dnu, pa ako voda nije previše duboka, pri dnu se formira najhladniji sloj. Ohladivši se na +4° Cvoda postaje najgušća. Ako spoljna temperatura još više opada tada dolazi do mržnjenja gornjeg sloja na 0°C. Po veoma velikoj hladnoći voda na dnu umereno dubokih stajaćih voda zadržava temperaturu od +4° C i sve dok su vremenski uslovi nepromenjeni ribe se zadržavaju u tom (pridnenom!) sloju! Kada birate mesto za pecanje potražite, ipak, mesto sa različitom dubinom jer šaran zna da šparta po različitim vodenim slojevima, u zavisnosti od količine dnevnog svetla i kakve- takve toplote koju sunce čak i zimi donosi.
Često smo imali prilike da se uverimo kako u vodama komercijalnih jezera, dubokih u proseku oko 2,5 m, šaran voli da se u njima ljuljuška ali je vrlo spreman za pokret ka površini, ili plićoj vodi, kako bi tu tokom dana potražio hranu, pogotovo kada je vreme vedro i toplo. Bez obzira na sve pomenuto, ostaje činjenica da je šarana zimi neuporedivo teže pronaći.
Što se temperatura vode više snižava šarani su sve manje aktivni, najčešće se sabijaju u jata, koja prebivaju na određenim mestima. Ukoliko niste sposobni da odredite zimske lokacije okupljanja šarana, pre nego što odustanete od namere da ih i zimi pecate, pokušajte da ispitate sledeća mesta:
- Prepreke i krš u vodi. Šaran voli sigurnost koju mu pružaju potopljeni panjevi, stabla, grane, potopljeni plovni objekti i sl. Upravo su takva mesta prva na kojima ga treba potražiti. Pretražite pogledom površinu vode ne biste li primetili kako izviruju indikatori takvih mesta, kao što su grane i sl. Dobro proverite da li raspolažete priborom i opremom koja je dorasla pecanju na takvim terenima! Gubljenje zimskog šarana zbog loše pripreme je najveća greška koju možete napraviti (baš kao i kod pecanja u podvodnom kršu tokom drugih godišnjih doba).
- Tršćaci su još jedan izvanredan zimski teren, pogotovo ako je uz njih dovoljna dubina i nude dobro skrovište. To su mesta koja nude ribi raznu prirodnu hranu, tako da treba zabacivati neposredno uz trsku, kako biste ribu namamili da izađe. Još jednom napominjem da treba koristiti dobar i snažan pribor i opremu kada se peca na takvim mestima.
- Ostrva sa svojim strmim i blagim obalama obično nude širi izbor dubine na kojoj se može pecati. S obzirom da će sa promenama zimskih vremenskih prilika i riba potražiti različite slojeve i dubine vode, šaran će se vrlo rado zimi zadržavati u blizini ostrva, jer mu ona nude pomenut izbor, po ceni najmanjeg utroška energije. Ostrva često nude i skloništa u vidu naherenih krošnji drveća i priobalnog grmlja čije se grane spuštaju do vode, tako da su to takođe omiljena mesta okupljanja šarana u zimsko doba.
- Mesta na kojima se uliva toplija voda. Najčešće se radi o izlivima vode iz energetskih postrojenja. Takva mesta se lako uočavaju zbog izdizanja vodene pare. To su izuzetno dobra mesta za zimski lov šarana i, ukoliko nisu isuviše retki na vašim vodama, treba im svakako dati prednost u odnosu na pecanje na mestima sa potopljenim preprekama.
- Ponekad se temperatura vode stabilizuje na oko 6°C i tada se može očekivati da će određeni broj šarana boraviti u srednjem sloju vode ili, u najgorem slučaju, na oko jedan metar iznad dna. Ovo je karakteristično za mesta sa podvodnim izvorima, jer je po pravilu tu temperatura oko 6°C što zagreva okolnu vodu.
(Najlakši način da utvrdite gde se nalaze podvodni izvori jeste da sačekate smrzavanje vode i onda obratite pažnju da li postoje mesta na kojima se nije uhvatio led.)
- Topao vetar na većini voda zimi nagoveštava odlične uslove za aktiviranje šarana koji će krenuti u potragu za hranom. Svakako da ribu treba potražiti na obalama gde vam vetar duva u lice, jer je tu voda usled talasa najviše obogaćena kiseonikom. (Tu se zadržava i konstantna temperatura celog vodenog stuba (ako je voda dubine 2-2, 5m), voda je zamućena i u njoj najverovatnije ima uskovitlanih hranljivih čestica.)
- Plićaci će se tokom toplih zimskih dana prvi zagrejati. Iako temperaturna razlika nije velika, šarana će i to izmamiti na takva mesta, bilo radi ishrane bilo da se malo ugreje. Plićake treba pažljivo osmotriti dvogledom ne biste li u njima ugledali tamne senke koje se pomeraju.
- Letnja udarna mesta. Mada krvni crvi i druge vrste larvi, koje su deo šaranske letnje trpeze, zimi nisu nadohvat šaranske gubice kao leti, na takva mesta na otvorenoj vodi treba ponekad i zimi zabaciti, jer ih šaran i u najhladnije doba godine povremeno obilazi. Za svaki slučaj...
- Uveli lokvanji jesu zimi jedan od retkih preostalih izvora prirodne hrane i šaran to dobro zna.
- Ušća potoka ili kanala u jezero su veoma dobra mesta, ukoliko su sa dovoljnom dubinom. Tu se temperatura vode najmanje menja - što privlači ribu - a uz to takva mesta jesu bogatija i kiseonikom. Svakako da je bitno i to što voda koja se uliva u jezero donosi i hranu koju je usput sprala.

ZIMSKI PRIBOR
Nije vam neophodan neki specijalan zimski pribor za pecanje šarana, mada “radni kraj” vaše strune (struna je izraz koji koristimo za sve, i za monofile i pletenice, znači: struna nije samo pletenica - struna je i silk, i najlon, i upredenica i pletenica - op. ur.) mora biti savršen i zabačen na pravo mesto ako želite maksimum od ove vrste pecanja. Tokom leta (ponekad) možete i da odstupite od savršene montaže bez straha da će se to negativnije odraziti na uspeh u ribolovu - međutim - zimi vaša prezentacija mora biti besprekorna! Morate maksimalno iskoristiti ono malo šansi koje vam se zimi ukažu - takve kakve su - a ne da ih protraćite zbog aljkavo vezane udice ili čvora. Takve stvari ne bi smele biti izgovor ni za pecanje u letnjem periodu!
Zimi treba koristiti za broj manje udice nego što je inače uobičajeno. U najhladnije doba godine koristićemo veličine 8, 10, pa čak i 12. Posežemo za takvim udicama jer zimi u vodi nema nabujalog vodenog rastinja i vlaknastih algi pa tako nema ni otežavajućih okolnosti kod izvlačenja ulova.
Osim udica, i strune i predvezi bi trebali biti za broj tanji. Naravno da postoje i izuzeci od ovog pravila, jer treba voditi računa i o drugim karakteristikama terena na kojem se peca. Posezanje za finijim priborom nije samo diktirano činjenicom da u vodi nema “otežavajućih okolnosti” već i težnjom da u bistroj zimskoj vodi predvez i struna budu što neprimetniji. U tom smislu treba ići na što tanje predveze i osnovne strune, nosivosti na granici težine očekivanih ulova.


HRANA ZA HLADNU VODU
U Engleskoj postoji pogrešno shvatanje da hrana na bazi ribljeg brašna zimi nije efikasna. Tako se može čuti i da su mamci i hrana u kojima ima ribljeg brašna nedelotvorni u hladnoj vodi. Ako i do vas dopru takve glasine, savetujem vam da ih bezrezervno odbacite. Riblje brašno je i zimi efikasno i - tačka! Ulovili smo bezbroj šarana tokom zime upravo na takve mamce i prihranu, uključujući i tridesetak komada dok je padao sneg na veoma zahtevnim vodama. Važno je shvatiti da šaran traži hranu bogatu mastima i proteinima kako bi što lakše prezimio, baš kao što takvu hranu najradije uzima i tokom leta. Treba znati da on zimi ima potrebe za takvom hranom ko i leti, s tom razlikom da je zimi neće uzimati tako često jer i ne troši toliko energije.
Za šarana su neke masti vrlo teško svarljive tokom zimskih meseci jer su enzimi za varenje u njegovom digestivnom traktu manje aktivni zbog niže temperature tela. Mada, prema našim saznanjima nije naučno utvrđeno kakvi su efekti konzumiranja ribljeg brašna tokom zime, pretpostavljamo da u slučaju prekomernog uzimanja istog mogu dovesti do određenog stresa, jer je takvo brašno vrlo bogato mastima. Kako nijedan šarandžija koji drži do sebe neće šaranu otežavati život, pogotovo ako to još utiče i na uspešnost ribolova, ne čudi da se raširio stav o neefikasnosti korišćenja mamaca na bazi ribljeg brašna. Obojica koristimo takve mamce tokom cele zime. To su izvanredni mamci koji veoma privlače šarana. Poenta je u ograničenoj količini ribljeg brašna koja se dodaje u miks, ne više od jedne četvrtine ukupne smeše. Pri tome ne treba dodavati nikakva riblja ulja, što bi, normalno, učinili kod pripreme miksa za topliji period godine. Umesto toga treba dodati samo uobičajene arome i stimulatore apetita.
Rob i ja smo velike pristalice voćnih aroma za zimsko pecanje. Pre nego što smo počeli da radimo za Roda Hačinsona koristili smo najrazličitije voćne arome, a jedna od najubojitijih je Solarov Esterblend 12. Teško je objasniti zašto je tako efikasna ali je to, verovatno, zahvaljujući sadržaju esterskih ulja u rastvoru. Solar Esterblend 12 je smeša 12 različitih voćnih aromatičnih ulja (kod nas Solar program distribuira “Autosport NS, pa se može kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama - op. ur.). Estarska ulja su (po mišljenju Roda Hačinsona, koji je, verujte nam, najveći svetski autoritet kada je reč o hrani i mamcima za šarana) fantastični atraktori za šarana. Sada za zimski ribolov koristimo Rodov Fruit Frenzy. Po svom sastavu je vrlo sličan Solarovom Esterblendu, ali je zasnovan na Rodovim omiljenim estrima, a ne na izboru istih po receptu Martina Lockea. Koristimo ih samo tri zime ali smo svake godine zabeležili izvanredne ulove, mada nismo puno pecali u tom periodu. Volimo da koristimo i zanosne mirise poput mandarine i tangerine. Koristili smo i Kevinov (Neš) Squid Mix aromatizovan mirisom tangerine i Esterblend tokom dve sezone i ta kombinacija je bila veoma lovna.
Ali sva ova priča bila bi bezvredna ukoliko se ne bi povelo računa o veoma osetljivom pitanju zimskog lova, a to je faktor rastvorljivosti.
Ukoliko se potrudite da napravite testove kod kuće u dubljim posudama sa vodom, uočićete kako se različiti sastojci rastvaraju različito. Ohladite vodu (u frižideru) i polako joj dodajte kap po kap različitih aroma. Primetićete da neke od njih tonu ka dnu poput cigle, dok se druge u dodiru sa površinom vode rasprše na sve strane. Kapi pojedinih vrsta aroma će se rastvoriti u međusloju.
Zaključak: zimi je najbolje kombinovati više različitih vrsta aroma kako bi se smeša učinila što efikasnijom u različitim slojevima, umesto da se čvrsto opredelite samo za jednu. Kombinacija aroma treba da sadrži one koje se rastvaraju na površini, zatim i one čiji oblak lebdi u srednjem sloju, kao i arome čija je specifična težina veća od vode pa se rasprostiru pri dnu. Verovatno je to ta dobitna kombinacija kojoj za svoj uspeh treba da zahvale Eserblend 12 i Fruit Frenzy.

STRATEGIJA HRANJENJA
Postoji veoma mnogo vrsta pristupa hranjenju zimskog mesta a pravi izbor svakako da zavisi od specifičnosti samog mesta i od vremenskih uslova. Bez obzira na to, evo nekoliko načina hranjenja koji su se pokazali kao vrlo uspešni. Pažljivo odaberite neki od njih i verujemo da će i vama doneti uspeh.
Prihranjujte umereno. Prehranjivanje je najčešća pogreška zimi. Ribe ne sagorevaju brzo energiju koju uzimaju u vidu hrane jer su zimi zbog snižene temperature okoline i svoga tela neuporedivo manje aktivne. To je i razlog da se šaran zimi hrani samo povremeno. Ako znamo mesta na koja će šaran zimi zalazi radi ishrane biće često dovoljna samo namamčena udica!
Niska mamaca je izvanredan metod koji treba kombinovati s aktivnim pecanjem. Umesto da satima drežditepored štapova na njihovom postolju, pokušajte da doskočite šaranu tako što ćete ga bukvalno loviti, a ne čekati da on naleti na vaš mamac. Koristite sistem sa nanizanim mamcima i zabacujte na svakih sat, često premeštajući i štap kako biste uznemirili ribu i naterali je da se hrani.
Prirodni mamci. Gliste, crvići i larve drugih insekata vrlo su delotvorne kada ih koristimo sa već pomenutim “aktivnim” štapom. Oslobađanje prirodnog atraktora i mrdanje živog mamca su za šarana isuviše izazovni da bi ih ignorisao.
Sitni mamci. S obzirom na to da se šaran zimi ne hrani tokom dužih vremenskih perioda, pokušajte da ga primamite sitnijom prihranom, manjom od standardnih boila prečnika 14 - 18 mm. Šaran će morati da uzme znatno više tih tako sitnih boila kako bi utolio svoju glad pa je i šansa da među njima usisa i vaš mamac veća.
Povećajte ponudu. Ukoliko je sistem sa sitnom hranom već uspešno sproveden na vašem mestu, obogatite ga bacanjem unaokolo 5-6 većih boila (opet ne previše). Ovo će šarana duže zadržati u traženju hrane u toj oblasti pa će biti veća i verovatnoća da će pokupiti i vaš mamac.
Usitnjavanje boila ne samo da omogućava pokrivanje mesta većim brojem hranljivih komadića, već doprinosi i boljem rastvaranju mirisnih sastojaka. Ovo zna da bude ubitačan metod kada se prvi put koristi na nekom mestu i najtoplije vam ga preporučujemo. Uobičajeno je, a to je odlično za početak, da se boila prečnika 18 mm usitni na 4 dela.
Peleti predstavljaju najveći prodor u načinu hranjenja u poslednjih nekoliko godina. Njihovim korišćenjem ribolovac može da reguliše sadržaj atraktora na hranjenom mestu - a da ne rizikuje prehranjivanje! Prema našim rezultatima najbolje ih je koristiti i ko mamac na udici uz prihranjivanje po sistemu “često, ali po malo”, sa po 10-15 zrnaca posle svakog ulova ili posle vremena za koje procenjujemo da jebilo dovoljno da se, prethodno bačeni, peleti rastvore.
Rezerva hrane je vrlo bitna. Naime, može se lako desiti da će se na vašem mestu hraniti veoma veliki broj riba. Skup određenih uslova na vodi može dovesti do intenzivnog aktiviranja ribe i jato će grozničavo navaliti na hranu. Ukoliko se to desi, a vi uza se imate dovoljnu količinu hrane, možete se nadati izvanrednom ulovu.
Koliko li smo samo puta zimi ulovili više od jedne ribe samo zahvaljujući tome što smo im dali ono što su u datom trenutku tražile - još hrane! U takvim slučajevima, bez obzira na to sa kojom količinom hrane raspolažete, treba prihranjivati češće ali manjim količinama i voditi računa da se pri tom što više raštrka.

MAMČENJE
Najveća greška kod ribolovaca, kada je reč o pecanju u najhladnijem dobu godine, jeste da zimu jednostavno shvataju kao - zimu. Naime, toliko je nepredvidljivih situacija na vodi zbog zimskih iznenadnih promena vremenskih prilika da je za sledeću analizu neophodno ovo godišnje doba raščlaniti bar na tri dela.
Početak zime. U većini slučajeva za pecanje na pragu i početku zime opredeljujemo se za pop-ups mamce. Na početku zime vode, odnosno njihova dna, su prepuna opalog i potonulog lišća, koje na razne načine dospeva i u njih. Vodeno strujanje pomera to lišće pa se može desiti da ga nanese i preko našeg mamca - ako smo ga ponudili šaranu na klasičan način, da samo leži na dnu. Uz to, takvo lišće može i da se zakači na udicu koja je zbog montaže na dlaku gola, što praktično onemogućava funkcionisanje tog tipa montaže. Zbog toga se tokom novembra i decembra opredeljujemo za pop-ups montažu. Vrlo često se radi o duplom pop-ups sistemu jer su tokom zimskog perioda mamci znatno duže u vodi, ponekad čak i po nekoliko dana. Jedna boila montirana na takav sistem raskvasiće se u roku od 24 sata i tada će se znatno poremetiti balansmontaže, odnosno mamac može postati i previše lak, što kod sistema sa dve boile nije slučaj. Za sidrenje ovog tipa montaže koristimo Kristonov Heavy Metal.
Sredina zime. Pošto se šaran lagano i usporeno hrani u jeku zime koristimo tzv. “sneško belić” montažu. To nam je omiljen način mamčenja udice tokom januara i februara. Koristimo ga, dakle, u periodu kada su se naslage lišća na dnu raspale i istrulile, kada je dno poprilično čisto, jer ovakva montaža podrazumeva da udica leži upravo na dnu. Tu montažu obavezno kombinujemo s dužim predvezom (30 cm). Time želimo da postignemo što lakše i što brže usrkivanje mamca. To je efekat koji se postiže i s krajnje izbalansiranim pojedinačnim mamcem, tj. jednom boilom, s tim da je “sneško belić” ređa vrsta montaže koja kod šarana u komercijalnim vodama možda izaziva manje nepoverenja. Ovaj tip montaže pravi se tako što se na uobičajen sistem za lov s mamcem na dnu montira dodatno i pop-ups boila. Obe boile mogu biti istog tipa, ali nije na odmet i kombinovati ih. Upravo ovo drugo i mi preporučujemo, jer se najčešće odlučujemo za kombinaciju “Scopex” aromatizovane klasične boile i pop-ups boile u voćnoj aromi.
Kraj zime. Što se više bliži njen kraj, a vreme postaje sve toplije, opredeljujemo se sve češće za klasičnu letnju montažu, kada se peca na samom dnu. To je period godine kada riba postaje aktivnija i shodno tome opreznija, pa lakše i primećuje sve što joj je sumnjivo u hrani koja je popadala na dno. Krajem zime na veoma teškim vodama koristimo posebne sisteme, odnosno izbor mamaca koji bi trebali da budu u balansu sa težinom udice, kako bi se sistem što prirodnije ponašao kada iznad njega šaran razmahne peraja i podigne u vis “slobodne” boile pobacane kao hrana. S toga posežemo i za poly-pops mamcima (koji kompenzuju težinu udice). (O sistemima biće poseban opširan tekst u sledećem broju - op. urednika).

INDIKACIJA
Kod zimskog pecanja šarana treba posebno veliku pažnju posvetiti indikaciji trzaja ribe.Kratko oglašavanje elektronskog indikatora koje leti ne bi zavređivalo nikakvu pažnju, zimi može da znači i ribu na obali. Posvetite što više pažnje mestu na kojem vaša struna odnosno monofil ulazi u vodu, jer i najsitnije titranje koje se tu može primetiti može biti znak da se radi o kontaktu ribe sa mamcem koji alarm još nije registrovao. Zarad što veće osetljivosti celog sistema trudite se da vam struna bude što zategnutija. Riba se kreće sporo, u gusto zbijenim jatima, pa u takvoj gužvi nema ni onih karakterističnih begova ni prodornog, dugotrajnog pištanja elektronskih indikatora. Alarm treba podesiti na najveću osetljivost kako bi uhvatili i najmanji pokret. Ribolovci koji koriste “Optonics” verzije trebalo bi da zamene odgovarajući indikatorski točkić za osetljiviji.

Simon Crow

Lajkuj nas na Facebook-u