nedelja, 20 oktobar 2013 18:57

Kako da miks ne bude kiks

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Glavni razlog pojave boila je u suštini pokušaj šarandžija da stvore mamac kojim će se osloboditi lova neželjenih riba. Standardni mamci su vrlo privlačni za nekoliko vrsta, pa se šarandžija, zbog svog dugotrajnog boravka na vodi, povremeno s pravom oseća zlostavljan ukoliko ih koristi (zato je Robert Raduta, recimo, izlovio znatnu količinu deverike iz jezera - op. pr).Šta su u stvari boile?

U osnovi, sastav suvih sastojaka i tečnih aditiva koji pomešani zajedno s jajima čine testo. Iz testa se formiraju mamci različitih oblika i veličina, koji se zatim kuvaju da bi dobili tvrdu spoljnu koru. Da ne bi stvarali nepotrebnu zbrku, sada ću navesti samo tri osnovna stadijuma izrade, a o montažama, sistemima i ostalom čitajte u drugim tekstovima - samo kliknite OVDE i birajte!:

1. Stadijum smese ili miksa

Praškaste komponente zajedno su pomešane i u formi su praha.

2. Stadijum dodavanja

Tečni dodaci, ponekad i praškasti, su dodani jajima, a u to sve zajedno još dodajemo miks formiran u stadijumu Ovaj je stadijum poznat i kao stadijum atrakcije jer su komponente koje se dodaju obično glavni izvor atrakcije za mamac. Miks se dodaje u jaja s aditivima i formira se testo i kasnije mamci.

3. Stadijum kuvanja
Formirani mamci kuvaju se u kipućoj vodi tačno određeno vrijeme.
Ako ste početnik u šaranskom ribolovu, svakako vam za početak preporučujem kupovinu već gotovih mamaca, ali ako ih baš želite sami raditi, onda to svakako učinite iz već gotovih (profesionalno napravljenih) mikseva. Glavni razlog za to je što vas izrada vlastitog miksa, ako ga niste još pravili, ili niste sigurni da ga dobro radite, može dovesti u probleme i pokvariti vam ribolov još pre nego što je i počeo. Profesinalno napravljeni miksevi su provjereno lovni, a uz to su napravljeni tako da maksimalno olakšavaju izradu mamca.
Usprkos tome navešćemo nekoliko detalja o sastojcima mikseva, pa ko želi i dalje da ih sam radi, neka mu to posluži ko uvod da ne bude miks-kiks.
 
dve boile
 
Sastojci miksa za boile
Iako postoji više različitih podela, ja bih smese (mikseve) za boile najednostavnije moguće podelio na dve vrste: na one s niskom hranjivom vrednošću - Low Nutritional Value (LNV) i one s visokom hranjivom vrednošću - High Nutritional Value (HNV).
Oni prvi se oslanjaju na aditive koji privlače ribu u kratkom vremenu (na primer u jednodnevnooj poseti nekoj vodi), dok se HNV miksevi baziraju na nutritivnom (hranljivom) sastavu mamca koji privlači ribu na dugi period. Verovali ili ne, ali naučne studije kao i mnogi eksperimenti su dokazali da šaran može naučiti šta mu čini dobro ili loše kad ima na raspolaganju neki izvor hrane na duže vreme. Kako daleko ide njegova mogućnost učenja je nešto što ponekad zbunjuje i najiskusnije ribolovce, pa ćemo i tu temu ostaviti za drugi put da vas previše ne zbunjuje. Ono što je važno od toga zapamtiti je sledeće: ako želite na svojoj lokalnoj vodi loviti šarane konstantno uspešno, moraćete nabaviti ili napraviti HNV miks, a takođe, moraćete njime prihranjivati ribolovne mesto, i to redovno. Glavni razlog svega je da riba dobije uvid u dobar ukus vašeg mamca. Za vreme prihranjivanja takođe je važno smanjiti tečne dodatke na minimum i tako ostaviti da nutritivan sastav vašeg mamca obavi posao, što je u svakom slučaju bolje od veštačkih aroma koje šarana privlače jednokratno.
U drugu ruku, ako želite privući ribu trenutno, na vodi gde želite loviti jednom ili dvaput, zaboravite upotrebu kvalitetnih i skupih sastojaka, pa se usresredite na hemijske atraktore i pošaljite ribama poruku: “ovo je hrana”!
Oba pristupa imaju svojih prednosti u različitim situacijama. Sastojci koji se koriste u izradi boila razlikuju se od proizvođača do proizvođača, ali kao grubu podelu koja vam može olakšati uvid u njih delimo ih na sledeće:
Žitarice, riblja brašna, ptičje hrane, mlečni derivati, mesna i koštana brašna... ili na mešavine dve ili više njih. Postoji čitava gomila upotrebljivih sastojaka. Svaki od njih ima svoje karakteristike - neki deluju kao vezivo i drže ostale sastojke zajedno, dok se drugi dodaju u smesu kako bi povećali njenu hranljivu vrednost.
Lista mogućnosti i varijacija je beskrajna, pa ćemo mi ovdje nabrojati samo neke od glavnih isprobanih i testiranih sastojaka koji vam mogu pomoći na vašem putu do dobrog mamca. Prije nego što ih uopšte i počnemo spominjati, vrlo je važno napomenuti kako proizvodi koji se koriste za izradu boila moraju biti najvećeg mogućeg kvaliteta. Najveći kvalitet se ne traži samo zbog dobre lovne vrednosti mamca, već i za dobrobit ribe koja je jede - jasno, koliko to nutricionistika dozvoljava. Zato uvek tražite najkvalitetnije sastojke za vaše mamce, a da bi bili sigurni da ćete ih i dobiti nabavljate ih samo kod renomiranih proizvođača.
Mlečni proteini
Postoji nekoliko proteina dobijenih iz mleka, neki su rastvorljivi, a neki ne. Mnogi od njih se koriste u prehrambenoj i industriji kolača i vrlo su skupi dodaci u osnovni miks. Čuvajte se nekvalitetnih mlečnih belančevina, neke se koriste i u izradi lepaka i baš nisu pogodne za šarane. Mlečni proteini vrhunskog kvaliteta mogu se nabaviti od proverenih kompanija i prodavaca šaranske hrane i iako se koriste u vrlo širokoj paleti mikseva, najčešće su u HNV smesama. Evo najvažnijih:
Kazein je glavni protein dobijen iz mleka. Nerastvorljiv je i može se nabaviti u raznim granulacijama (od 30 do 100). Granulacija 30 je grublja dok je ona od 100 vrlo fina. Laktalbumin je drugi po redu protein mleka, koji je rastvorljiv. Ca (kalcijum) ili Na (natrijum) - kazeinat također su rastvorljivi. Koncentrirani protein sirutke je praškasta materija koja ostaje nakon što se tečnosti odstrane iz sirutke.
Riblja brašna
Kako im samo ime govori, riblja brašna se sastoje od ribljih delova. Naime ona se dobijaju sušenjem i mlevenjem ribljih proizvoda i nusprodukata riblje industrije u fini prah. Vrlo su hranjiva za šarane jer mu osiguravaju visok nivo proteina i masti i odličan su dodatak mamcu zbog vrlo snažnih atraktivnih karakteristika. Jedina im je mana njihov vrlo neprijatan i jak miris. Postoji velika paleta ribljih brašana danas na tržištu, a evo najpopularnijih: belo riblje brašno (dobija se od severnoatlanskog bakalara i drugih belih riba), brašno od inčuna i sardelica (vrlo jakog mirisa), mlevene pastrmske pelete (koriste se kao hrana za pastrmku).
Ptičja hrana
Ovi se proizvodi u svojoj originalnog nameni koriste kao hrana za ptice - za kućne ljubimce. Kad su riblja brašna i mlečni derivati postali popularni, osnovni sastojci za izradu boila (među šarandžijama u osamdesetih godina), ptičja hrane su vrlo brzo uklopljene u smese za boile, kao sledeća alternativa. Vrlo su bogati hranjivim materijama korisnim šaranu, nude dobar raspon vitamina i minerala, kao i dobro izbalansiranu količinu masti i energetskih produkata lako probavljivih i velikog stepena iskorišćenja za šarana.
Evo onih najvažnijih: Robin Red i Roger Red su mešavine hrane za ptice obogaćene mlevenom paprikom. Red Factor (ili crvena baza) sadrži osušeni žumanac jaja, semenke nigera i karanfilno crvenilo; Nectarblend/Honey Blend sadrže osušeni žumanac jaja, mešane semenke i med; “CLO/BLO” je gotova mešavina semenki i vezivnih sastojaka.
Mesni derivati
Mesna brašna su izvanredni aditivi u smesi za boile. Proteklih godina postali su vrlo popularni među šarandžijama. Dolaze na tržište u različitim verzijama i varijantama, a za njih jednako kao i za riblja brašna, uvek morate tražiti dozvolu supruge prije nego ih unesete u kuću zbog vrlo intezivnog i “nezaboravnog” mirisa. Najpopularnije je mesno i koštano brašno od sušenog samlevenog životinjskog mesa i kostiju. Problem “kravljeg ludila” sigurno će u budućnosti otežati nabavku i korišćenje istih. Jetra u prahu dobija se sušenjem i mlevenjem jetara različitih životinja.
Brašna od žitarica
To su sigurno najjeftiniji sastojci u boili, ali i najšire korišćeni. Iako teoretski postoje stotine različitih vrsta brašna od žitarica, njihova upotreba u šaranskom ribolovu normalno se ograničava na sledeće:
Pšenični griz su krupniji komadići pšenice što ostaju nakon što se zrna samelju.
Sojino brašno je fini prah od zrna soje. Pšenični gluten je mleveni protein iz zrna pšenice.
Ostale komponente
Niže navedeni aditivi takođe su ekstremno popularni sastojci mamaca za šarane, i svakako ih je vredno spomenuti u jednom ovakvom pregledu.
- Mlevene morske trave (Kely)
- Albumin jaja su osušena belanca
- Mlečna zamena za telad je smesa koja se koristi za preharnu teladi.
- Vitaminski dodaci služe upotpunjavanju vitaminske slike smese prema potrebama šarana.
 
ADITIVI ZA BOILE
Sada kada ste videli koje su osnovne forme mikseva za boile, pomenuću i neke aditive koji se dodaju jajima - u drugom stadijumu pravljenja boila. Primarna funkcija ovih aditiva je da povećaju atraktivnost boile. Neki praškasti aditivi, kao što su stimulatori apetita i vitaminski dodaci takođe se dodaju u ovom stadijumu. Većina aditiva su arome ulja i stimulatori čula. Svako od njih ima poseban način upotrebe i specifičnu funkciju, a u nastavku možete više pročitati o našim omiljenim aditivima.
Arome
Kao što smo već rekli, šarani imaju hemoreceptore uz pomoć kojih lakše pronalaze hranu, pa dodavanje hemikalija zapravo ima funkciju da šaranu olakša pronalaženje hrane - mamca. Najviše od svih hemijskih aditiva su u upotrebi arome koje se na tržištu mogu naći u ogromnom broju različitih proizvođača. Napravljene su od prirodnih ili veštačkih hemijskih baza.
Naše omiljene su na bazi etil alkohola (EA) ili propilen glikola (PG). Najvažnija stvar koju treba da zapamtite u vezi aroma je to da one ne funkcionišu mirisom već svojim hemijskim signalom koji šalju u vodi. Šaran ne oseća miris jagode ili borovnice - on oseća samo neki hemijski signal.
Takođe, uvek stavljajte u mamce preporučene doze aroma, jer veća doza može biti štetna - kako za šarana tako i za okolnu sredinu u vodi. Samo loši ribolovci preteruju sa aromama.
Amino stimulansi
Aminokiseline su poznate kao jedan od najboljih atraktora za šarane. Mogu se koristiti u smesi za boile - kako nezavisno tako i u kombinacji raznih aminokiselina. Uglavnom mogu da se kupe razne mešavine, kao što je Sense Appeal ili Multimino. Naše mišljenje je da je bolje da ih koristite tako što ćete natapati mamce, nego da ih dodajete pre stadijuma kuvanja jer se mnoge njihove prednosti gube tokom kuvanja. Mogu se koristiti u većim dozama i, po našem mišljenju, mamac je bolji sa njima nego bez njih.
Zaslađivači
Odavno je poznato da šaran više voli slađe mamce nego one koje nemaju šećera. Mi više volimo da koristimo ukusne mamce a to je često lakše postići uz pomoć zaslađivača. Većina zaslađivača je bazirano na saharinu i u tečnom su obliku, ali takođe postoje i zaslađivači u praškastom obliku, koji su bazirani na laktozi (mlečni šećer), ili fruktozi (voćni šećer).
Iako nisu neophodni, uspešno se mogu koristiti na svakoj vodi, ali i prilikom njihove upotrebe treba biti umeren. Veća količina zaslađivača takođe može pokvariti ukus mamca.
Esencijalna ulja
Ovi aditivi su ekstremno jaki i dobijaju se destilacijom iz organskih supstanci. Mogu se koristiti pojedinačno, ali se i kombinovati međusobno i veoma su efikasni u oba slučaja. Vrlo su popularni na tzv. “teškim vodama” kada se teži zadržavanju što prirodnijeg sastava mamca.
Veoma su efikasni u HNV mamcima koji su potrebni za duge kampanje hranjenja. Dva od naših omiljenih su ylang ylang i cinnamon.
Ulja
Koriste se u mamcima ne samo zbog svoje hranljive vrednosti već i stoga što su veoma privlačna za šarane. Mogu se naći u različitim formama. Neki ribolovci ih uvek koriste u svojim mamcima u dozi 10-15 ml po kilogramu miksa. Najpopularnija su riblja ulja ali isto tako i ulja dobijena iz biljaka, kao što je ulje suncokreta. Naš savet je da ulja koristite u većim količinama tokom leta (i toplijih meseci), a da zimi budete vrlo štedljivi u njihovoj upotrebi. Razlog za to je što tokom zime šaran otežano vari ulja i masti, zbog niske temperature vode. Maksimalna količina po kilogramu suvog miksa je do 15 ml.
 
PRAŠKASTI ADITIVI
Boja. Da li je boja bitna? Po našem mišljenju - jeste. Neke vode su veoma bistre, dok su druge prilično mutne. Ako želimo da isteknemo i olakšamo pronalaženje mamca trebamo ih bojiti u svetlije boje. U drugom slučaju, kada se peca na vodama gde je pritisak ribolovaca veliki potrebno je mamce obojiti tako da izgledaju što prirodnije. Da je to dobar pristup uverili smo se na “World Carp Cup-u” 1996. godine. Na tržištu se može naći veliki brj raznih boja, kako u praškastom tako i u tečnom obliku. Boja je važna i sigurno da je dobar razlog da je koristite.
Vitaminski dodaci
Oni se dodaju se u mamce da bi povećali njiovu hranljivu vrednost i kvalitet. Ako pravite mamac za dugotrajno hranjenje onda su vam potrebni.
Stimulatori apetita
U osnovi služe da pomognu šaranu da pojede i neki mamac više, stimulišući njihegovo čulo ukusa. Mi nismo sigurni da većina njih koji se mogu nabaviti to i rade! Po našem mišljenju najbolji su oni koji su bazirani na nukleotidima - kao što su oni iz proizvodnje “Rod Hutchinson”.
 
OPREZNO S MIKSOVANJEM!
Moguće je da koristite sve od pomenutih aditiva u nekoj boili, ali molim vas da zapamtite da: što više aditiva koristite njihova doza treba da bude manja!
Sada kad imate osnovna saznanja o tome šta su to boile i od čega se prave idemo korak dalje - bacićemo pogled na pravljenje smesa i na neke od osobina sastojaka za smesu.
Smesa za boile u načelu sadrži paletu sastojaka koje, za potrebe lakšeg slaganja, možemo razdvojiti u procente. Na primer 50% sastojka 1 i 50 % sastojka 2. Kako smo sastojke za boile nabrojali ranije, na ponavljanje više nećemo gubiti vreme. Međutim, ono što je važno napomenuti je da sigurno nema smisla pomešati neke stare komponente zajedno i nadati se da smo dobili strašan i efektan miks. Ako želimo da smesa stvarni “radi” i da ispuni sva naša očekivanja, u ovom stadijumu, stadijumu izrade miksa, potrebno je dobro promisliti.
 
Pravljenje smese za boile
Kao prvo, smesa mora biti privlačna šaranu, i to ukusom i mirisom. A kao drugo, treba zadovoljiti potrebe ribolovca - da se dobro roluje, da se napravljeni mamci ne raspadaju prilikom bacanja kobrom, da dobro “nosi” mirise, da bude visoko hranljiva, po potrebi obojena, i tako dalje.
Po pitanju atrakcije i ukusa, najviše vrede testiranja - taktike pokušaja i grešaka. I naravno, iskustvo na vodi je ovde od neprocenjive vrednosti, jer s njim svaki ribolovac može napraviti što primereniji miks za svoje potrebe. Ali i kod toga je dobro znati da se svaka, pa i već gotova smesa, sigurno još može promieniti i doraditi u finalnom stadijumu, kada se dodaju tečni dodaci. Potrebe ribolovca se mogu, u drugu ruku, zadovoljiti i izborom pravilnih sastojaka za miks.
Kada je sastavljena, smesa se normalno može kategorizovati prema većini sastojaka, od kojih je načinjena. Tako se na primer ona koja sadrži uglavnom riblje proizvode naziva “ribljim miksom”, i slično.
Kao što je to već i uobičajeno u šaranskom ribolovu, nije sve tako jednostavno kako se na prvi pogled čini. Stoga, da bi izvukli sve najbolje iz miksa za boile, ponekad je nužno koristiti veću količinu i to što raznovrsnijih proizvoda u jednakim količinama. To ponekad otežava klasičnu kategorizaciju boila, ali kao što ćete postepeno s iskustvom otkrivati, svrha boila je da lovi šarana, ne da se determinira kroz klasifikaciju. Zato ćemo se manje baviti teoretisanjem i fokusirati se na osnovne stvari.
 
Preporučljivi recepti
Izrada i isprobavanje sledećih smesa će vam pomoći da proizvedete vašu ličnu smesu, zbog toga što ćete kroz ove primere moći naučiti funkcije različitih sastojaka. Ko što smo već ranije videli izrada vlastite smese za boile i nije tako teško kako se isprva činilo. Međutim, to je svakako deo šaranskog ribolova kroz koji bi morao proći svaki iole ozbiljniji ribolovac, jer se tako skupljaju dragocena znanja o mamcima, kao i to kako oni deluju.
Nevezano za to, postoji još jedan dobar razlog. Naime, užitak koji ćete osetiti kada ulovite svog prvog šarana na smesu koju ste sami izradili je stvarno veliki! Strašan je to osećaj zbog kojeg se, čini mi se, vredi potruditi...
Simon Crow
 

Lajkuj nas na Facebook-u