nedelja, 20 oktobar 2013 14:59

Najveći šaran-divljak u Srbiji 33,4kg

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Nažalost, ne raspolažemo fotografijom legendarnog šarana sa Srebrnog jezera čika Ace Stojanovića, ali zato imamo (ovu, jednu jedinu) fotografiju šarana (i to divljaka!) Pavela Meliha iz Bačkog Petrovca. Šaran-divljak koga vidite upecan je na kukuruz 1994. godine na Velikom kanalu kod Bačkog Petrovca i težio je neverovatnih 33,4 kg, za šarana-divljaka fantastična težina!

Rekord među šaranima u 21. veku u Srbiji je OVAJ golać. Kao što vidite, šarana još uvek, i trofejnih i kapitalnih u rekordnih, ima u našim vodama. Naravno da bi bilo dobro da ih je još više, ali uporedimo li populaciju šarana u vodama Srbije sa populacijom ostalih plemenitih riba nameće se samo jedan zaključak: uskoro će svi ribolovci biti ili šarandžije ili babuškari. Iskreno se nadamo da će biti dovoljno babuške da prehrani Srbiju (čak i Vojvodinu - jer i u severnoj pokrajini ima sve više gladnih!) a da ćemo šarane pecati da bi uživali a ne preživeli. Uhvati i pusti!

Nažalost, ovaj šaran nije pušten, ali jeste sportski upecan u vremenu kada pokret "catch and release" nije ni postojao, kada nijedan šaran nije puštan, bilo koliki da je - osim u riblju čorbu. Sada, rekorder 21. jeste.

Čestitke obojici ribolovaca.

saran-divljak-rekord-trofej

www.trofej.info

 

Lajkuj nas na Facebook-u