subota, 19 oktobar 2013 23:35

Pelete kao mamac i primama

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

pelete-malaPoslednjih nekoliko godina pelete su postale standardni deo arsenala mamaca šarandžija. I sastav i njihove osobine omogućavaju veoma mnogo načina upotrebe. Da bi pelete koristio efikasno, i iskoristo sve njihove mogućnosti (a ima ih mnogo) neophodno je znati njihove najvažnije osobine.

Priča o peletima kao mamcu za šarane počela je još sedamdesetih godina prošlog veka kada su korišćene granule, mamac sa visokim sadržajem proteina mlečnog porekla (više od 80 %), koje je razvio Fred Wilton.

Iako ti prvi eksperimenti nisu dali trajno uspešne rezultate eksperimentisanje je nastavljeno, pa danas, posle 30 godina imamo vrlo dobar i interesantan mamac.

Sam postupak proizvodnje peleta i njihov sastav je takav da finalni prozvod bude lako svarljiv. Takođe, one imaju malu masu te ne propadaju duboko u mulj. U vodi se pelete rastvaraju, a kad će proces rastvaranja početi i koliko će dugo trajati zavisi od veličine, sastava peleta i temperature vode. Neke se potpuno rasture za deset minuta, a neke traju i satima...

pelete-razne

U slučaju da vreme rastvaranja nije deklarisano od strane proizvođača, ili si sam nešto pravio, jednostavno ubaci pelete u vodu pa izmeri vreme. Za vreme raspadanja i rastvaranja u vodi mali komadići koji se odvajaju, nošeni mirišljavim uljima šire se kroz vodu i plivaju na različitim dubinama. Na taj način veoma brzo šalju jak signal ribi u okolini da je hrana servirana i olakšavaju primamljivanje ribe na mesto gde je zabačen mamac.

Pelete za pastrmku (Trout Pellets)

Iako im je osnovna namena, kao što ime govori, korišćenje u ishrani pastrmke na ribnjacima, veoma se mnogo koriste u šaranskom ribolovu. Ovo su odlične pelete, ali samo ako se pravilno koriste, jer njihov sastav je (prvenstveno) prilagođen ishrani pastrmke, koja kao grabljivac i mesožder (carnivorous) ima skroz drugačije zahteve u ishrani od ribe koja je svaštojed (omnivorous). Trout pelete sadrže visok procenat ulja i proteina životinjskog porekla, pa kao takve ne odgovaraju sistemu za varenje šarana, zato ih ne treba koristiti u velikim količinama. Njihova vrednost prilikom upotrebe je što zbog visokog procenta ulja u sebi duži period u vodi “rade”, propuštajući ulje. Idealne su za kratke periode pecanja, kada nije potrebno koristiti velike količine hrane. Po brzini raspadanja u vodi spadaju u srednje rastvorljive (od 1 do 3 sata).

CSL pelete

U poslednje vreme među najpopularnijim peletama čija je glavna karakteristika brzo raspadanje (oko 1 minut), čak i pri niskoj temperaturi vode. Jedan od glavnih sastojaka je CSL (Corn Steep Liquor - CSL je polutečna materija, svetlo braon ili braon boje, dobijena prelivanjem kukuruza vodom i sumpor-dioksidom). Neophodan je u proizvodnji antibiotika. Osušen i dodan glutenu čini osnovu za hranjivu, i dobro izbalansiranu, stočnu hranu. Takođe je izvor za proizvodnju Inositola (koji se u medicini koristi kao lipotropski agent, sposoban da smanji veliki sadržaj masti u organizmu) koji ovim peletama, uz dodatak arome, daje izuzetno veliku atraktivnost. Osnova ovih peleta je dobro izbalansirani sadžaj hranljivih materija prilagođen ishrani šarana. U poslednje vreme ove pelete često koristim kao dodatak miksu za boile, u količini od 5-10 % čime poboljšavam strukturu boila (u cilju veće propustljivosti i boljeg curenja arome).

Betain HNV pelete

Visoki sadržaj ulja i visoka hranljiva vrednost su karakteristika ovih peleta. Pored visoke hranljive vrednosti (HNV) sastav peleta je prilagođen sistemu za varenje šarana, te su lako svarljive. Dodatkom Betaina poboljšana je atraktivnost, a vreme je slično kao i kod Trout peleta.

Pelete od konoplje (Hemp)

Osnovni sastojak ovih peleta je konoplja. Imaju visoki sadržaj ulja koje odlično propuštaju. Bez konzervansa su i drugih dodataka a biće još bolje ako se pre upotrebe potapaju u ulje od konoplje. Dobre su za upotrebu u hladnoj vodi. U zavisnosti od proizvođača, mogu se naći u varijanti koja se brzo raspada u vodi, pa do srednje ili spororaspadajućih peleta.

Od ostalih pomenuću pelete u kojima su osnovni sastojci mlečni proteini, zatim pelete od ribljeg brašna, pelete od 100 % biljnih ekstrakta i pelete bogate aminoki­selinama. U poslednje vreme na tržištu se mogu naći i pelete u obliku kuglica, što može olakšati bacanje do spota na veću daljinu uz pomoć kobre ili praćke.

peleta-dlaka

Pelete se mogu koristiti i kao mamac montiran na dlaku, s tim što treba koristiti pelete većeg prečnika i one koje se sporije rastvaraju u vodi. Renomirane firme posebno prodaju pelete većih dimenzija za tu namenu (Hookbaits pellets) koje se potpuno rastvaraju posle 24 časa, a na dlaci se uspešno održe do 12 sati. One koje su predviđene za montiranje na dlaku mogu kroz sredinu imati i kanal koji će olakšati montiranje. U svakom slučaju, neophodno je češće prezabacivanje sistema.

pelete-velika

Od peleta je moguće napraviti i dobru pastu (testo). Dovoljno je pelete pomešati sa malo vruće vode i dodati jaja. Samlevene pelete su odlične i kao dodatak miksu za pravljenje boila ili smesi kojom punimo hranilicu. Ipak najveću i najvažniju ulogu pelete imaju u startnoj primami, kod instant ribolova kada treba ribi poslati što jači signal da je “hrana servirana”. U kombinaciji sa boilama daju izvanredne rezultate. Neki odnos u količini peleta prema količini boila za primamu koji se može preporučiti je 30% peleta prema 70% boila. Odličan potez je stavljanje peleta zajedno sa izmrvljenim i iseckanim boilama u PVA kesu. Stavljanje peleta i boila zajedno kao mamac može dati dobar rezultat. Dobra primama ne mora da se sastoji samo od jedne vrste peleta, već se mogu kombinovati razne varijante, prema vrsti, veličini i brzini rastvorljivosti - eksperimentišite!

To je bilo ukratko i osnovno o peletima kao mamcu za šarana. A već sam napisao tekst partikli kao mamac i prihrana pa pročitajte i to - ne može da škodi. A ako ne škodi, znači da koristi. Nisu popularne boile jedini efikasan mamac.

            Branislav Kovačević - Braca

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u