subota, 19 oktobar 2013 23:29

Boile - magija čarobne kuglice - istina i zablude

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

boile-razneLista mamaca kojim se mogu upecati šarani je velika. Šaran je svaštojed i njegova prirodna hrana je i biljnog i životinjskog porekla. U predhodnim tekstovima mogli ste čitati o partiklima i peletama kao alternativnim mamcima i kako ih možete iskoristiti za prihranjivanje i primamljivanje šarana, ali i kako ih upotrebiti kao osnovni mamac.

Listu alternativnih mamaca treba proširiti živim mamcima (crvići, gliste...) zatim raznom hranom za “kuce i mace”, kao i hranom koju inače i mi koristimo u ishrani. To može da bude mesni narezak iz konzerve, komad kobasice ili “zdenka” sir, iseckan i prosušen...

Alternativnih mamaca ima mnogo, ali ovaj tekst nije namenjen njima već glavnom i najboljem - boili. Mogućnosti koje vam pruža ovaj mamac su praktično neograničene, pa je za gotovo svaku situaciju na vodi moguće naći adekvatnu boilu.

Gotova boila ili miks?

Na našem tržištu je prilično veliki izbor kako gotovih boila tako i mikseva i potrebnih dodataka za njihovu izradu. Najjednostavnije je kupiti gotove boile, ali one često ne mogu da odgovore svakoj situaciji na vodi i, osim uštede u vremenu, ne vidim ni jednu njihovu prednost. Sasvim je drugačije kupiti gotove sveže boile – koje vam neko napravi.

Ali i jedno i drugo je skupo.

Ukoliko želite da sami pravite mikseve pristupite tome ozbiljno jer to nije tako jednostavno kao što izgleda. Mnogi iskusniji ribolovci daće vam neke svoje recepte, pa to uzmite kao polaznu tačku, ali budite spremni da to često može da bude i gubljenje vremena, a bez nekih bitnijih rezultata. U svakom slučaju, ako budete uporni i ozbiljno se posvetite izboru sastojaka doći ćete i do “svog” miksa, a tada je svaki rezultat mnogo vredniji i draži.

Možda najbolji izbor predstavljaju komercijani miksevi. Ponuda je na našem tržištu sasvim zadovoljavajuća pa je jedini problem kako napraviti pravi izbor. Po svom sastavu, na osnovu sa­držaja preovlađujućih komponenti oni se mogu podeliti na:

- 50/50 % je miks čiji su glavni sadržaji pšenični griz i sojino brašno. Ovo je najjeftiniji miks i njegov izbor je opravdan u situacijama kada vam treba veća količina boila. Mana ovoga miksa je manja hranljiva vrednost tako da nije preporučljiv za duže kampanje hranjenja. Sa uspehom može da se koristi tokom cele godine na manje zahtevnim vodama i ako nećete pecati duže od 7 dana. Odličan izbor je ako želite miks za boile koje ćete uz pomoć kupovnih dodataka učiniti veoma atraktivnim.

- Birdfood, miks na bazi hrane za ptice je jedan od popularnijih mikseva, jer osim što ima dobru hranljivu vrednost, veoma se dobro pokazao tokom cele godine, mada je malo slabiji u zimskim mesecima

- Fishmeal miks je napravljen na bazi ribljeg brašna. Ovo je trenutno najpopularniji miks na mnogim vodama. Najbolje rezultate sa ovim miksevima postićićete u letnjim i jesenjim mesecima, ali izbegavajte upotrebu na muljevitom dnu jer veoma brzo poprimaju miris mulja. U takvim situacijama bolji su 50/50 i birdfood miksevi.

- HNV (High Nutrition Value - visoka hranljiva vrednost) miksevi imaju visok sadržaj proteina pa ih zbog toga ih zovu i “proteinskim miksevima”. Njihova upotreba je najzahvalnija u zimskim mesecima, zatim u rano proleće i kasnu jesen. Ovi mamci u vodi mogu da izazovu stvaranje amonijaka a što ima više proteina tu će biti i više amonijaka. To je više izraženo u toplijoj vodi, zato pri upotrebi mamaca od ovog miksa treba biti oprezan, naročito leti, jer ćete upotrebom veće količine tih mamaca u vodu potpuno odbiti ribu!

Mnogi proizvođači svojim miksevima dali su imena na osnovu kojih ne možete, iz prve, znati o kojoj vrsti se radi, zato od prodavca ili proizvođača zatražite dodatne podatke. Pri izboru miksa koji ćete koristiti za pravljenje mamca namenjenih upotrebi na određenoj vodi raspitajte se kod šarandžija koji imaju više iskustva na toj vodi.

Atraktivnost i hranljiva vrednost

Pošto ste odabrali mikseve koje ćete koristiti potrebno je mamce učiniti atraktivnijim (privlačnijim) i ukusnijim. Za tu namenu postoji čitava paleta aditiva i njihov izbor je ponekad prava noćna mora. Pre svega potrebno je da razumete da svaka boila ima dva osnovna svojstva, i to: hranljivu vrednost i atraktivnost!            

Hranljiva vrednost mamca je određena komponentama miksa koji koristimo, dok se atraktivnost (privlačnost) mamca može povećati pravilnom upotrebom raznih dodataka. Ti dodaci su aminokiseline, arome, zaslađivači, pojačivači ukusa...

Ako kuglicu obične plute potapate u umakaljki (koja sadrži npr. aminokiseline i aromu), 24 časa, pa je potom stavite kako mamac i zabacite gde se šarani kreću u potrazi za hranom, ulovićete šarana - na plutu?! Na vodama koje su bogate može da se ponovi i po više puta. Šta se u stvari dešava?

Potapanjem kuglice plute u atraktor napravili smo “mamac” koji je atraktivan i koji šalje jake “signale” šaranu da je nešto (što je možda za jelo?) u vodi. Kako šaran otkrije da li je nešto stvarno za jelo sazna tek kad ga lepo ispipa i proba, i lako može biti prevaren i na ovaj način. Naravno, ovako se niko neće napecati šarana, već sam samo naveo primer mamca koji ima samo atrakciju, ali nema hranljivu vrednost.

Takođe, dokazano je da šaran posle uzimanja i varenja hrane može da prepozna da li mu ta hrana odgovara i ispunjava potrebe za određenim hranljivim sastojcima u ishrani, ili ne. Za tako nešto potreban je izvestan period pa boile koje imaju nižu hranljivu vrednost mogu dobro da “rade” nekoliko vreme, dok će kasnije biti potpuno nezanimljive šaranima koji će potražiti bolju hranu.

Kod boila koje imaju visoku hranljivu vrednost (VHV) i koja po svom sastavu zadovoljavaju potrebe koje šaran ima u ishrani, dolazimo do situacije da takve boile prihvata kao svoju “prirodnu “hranu i da se njima rado hrani duži vremenski period. Odlika tih VHV mikseva su odnos proteina, minerala, vitamina, ugljenih hidrata i masti koji je prilagođen ishrani šarana. Upotreba aditiva tada može biti svedena na najmanju meru. I bez dodatne arome takav mamac će vremenom postati omiljen kod riba. VHV boile možete praviti od Fishmeal, Birdfood i HNV mikseva dok je 50/50 upotrebljiviji za izradu boila za instant ribolov.

Na osnovu svega predhodno napisanog možemo da napravimo podelu na boile koje love zahvaljujući atraktima i na boile koje love zahvaljujući svojoj hranljivoj vrednosti. I jedne i druge imaju namenu u određenim situacijama. Pri izboru uzmite u obzir:

- Koliko vremena ćete provesti u ribolovu? Ukoliko idete na vikend pecanje opredelite se za atraktor boilu. Za višednevni ribolov i prethodno prihranjivanje izbor je hranljiva boila.

- Kolika je šarana u vodi i koja je njihova veličina? Na vodama koje su bogate šaranima, posebno ako su u pitanju manji primerci, nije ni potrebno duže prihranjivanje, samim tim i atraktor boila će vam doneti dobre rezultate. To su pre svega komercijalne vode. Ali ako želite upecati krupnog šarana, neophodno je dugotrajno hranjenje, i u tom slučaju treba koristiti hranljive boile.

- Pokušajte saznati koji miksevi su se na toj vodi pokazali uspešni.

- Koliko ribolovaca lovi na toj vodi? Što je pritisak ribolovaca na neku vodu veći tim je potrebnije pecati na bolji mamac.

Zaključak: za dugotrajne kampanje hranjenja na nekoj vodi, na kojoj peca puno ribolovaca i koja je bogata prirodnom hranom, neophodno je kori­stiti hranljive boile, naročito ako želite uloviti krupnije primerake. Za ostale situacije dovoljan je izbor atraktror boila.

Aditivi

O upotrebu aroma možete čuti mnogo protivrečnih stavova, od toga da je to “čarobni” dodatak zahvaljujući kome lovimo, do toga da su arome potpuno nepotrebne i da je to samo komercijalni trik onih koji ih proizvode i prodaju. I u ovom slučaju neophodno je da napravite razliku između “instant” ribolova i ribolova gde ste u mogućnosti da predhodno hranite i gde planirate pecanje na duže staze.

Atraktivna boila za instant ribolov bez upotrebe aroma je nezamisliva. Neke arome kao što su jagoda, scopex, vanila, anis, tuti fruti, bela čokolada... su najčešće u upotrebi i njihovim korišćenjem ćete pri instant ribolovu imati više uspeha. To su takozvane “instant” arome. Loviti za vikend, a bez predhodnog hranjenja i još koristiti potpuno nepoznat mamac može lako rezultirati razočarenjem. Mnogo puta sam bio u situaciji da lovim istim miksevima ali različito namirisanima, i da sam ribe dobijao samo na jednu aromu. Iz tog razloga na instant pecanje ne krećem bez bar dva različito namirisana mamca.

Za upotrebu određenih aroma prema godišnjem dobu (temperaturi vode) mnogo važnije od toga da li je u pitanju voćna, mesna začinska, ili kremasta aroma je to na kojoj bazi je aroma napravljena, odnosno: koji je nosilac arome! Za hladniju vodu su mnogo bolje upotrebe alkoholnih aroma, dok su za leto preproručljive arome na bazi ulja, a sve zbog brzine rastvorljivosti pri određenoj temperaturi vode. Korisno je kombinovati arome, zbog brzine rastvorljivosti, ali i zbog načina na koji se kroz vodu prostiru.

Alkoholne arome brže cure i kroz vodu se prostiru horizontalno, dok su uljane sporije i vertikalno se šire.

Čulo mirisa šarana je mnogo razvijenije nego naše i zahvaljujući tome on može brzo i lako da pronađe hranu. Ne upadajte u zamku da kvalitet mamca određujete po mirisu. Ribolovci imaju naviku da pomirišu sastojke od kojih izrađuju mamce pa i same mamce, a veliki broj ribolovaca svoje boile i - zagrize?! MMMMM... što je ovo ukusno i dobro miriše!

Međutim, naša čula i čula šarana su različita i naravno da i ukus i miris doživljavamo drugačije. Ono što je nama lepo ne znači da je lepo i šaranu! Češće on ne deli naše mišljenje o ukusima i mirisima. Možete li da uživate u jelu kao što su gliste prelivene sirupom od jagoda?

Upotreba arome u boilama visoke hranljive vrednosti nije neophodna!!! Ako i upotrebljavate arome, koristite one najkvalitetnije na minimumu pro­pisane količine i ne koristite one koje su najčešće u upotrebi - Vaš mamac treba da bude potpuno drugačiji, osim ako ne želite da od vašeg truda i dugotrajnog prehranjivanja i ostali ribolovci imaju koristi...

Već sam više puta i u ovom tekstu pomenuo “atrakte”. Šta su u stvari atrakti? Sama reč “attract” u prevodu znači: privlačiti. Po tome, sve ono što koristimo da boilu učinimo što atraktivnijom i privlačnijom je atrakt. A koristimo arome, zaslađivače, aminokiseline.. pa u nekim slučajevima i - boje?! Ipak, kod nas se pojam atrakt vezuje za aminokiseline i enzimime. Njihovom upotrebom definitivno dobijamo atraktivniji mamac. Osim što ćete šarana lakše “ubediti” da se hrani boilama koje sadrže atrakte, takve boile su lakše svarljive, pa je šaran primoran da se češće hrani, ali njihova (prekomerna!) upotreba sigurno može biti kontraproduktivna, i nikada ih ne koristite preko preporučene doze, a u boilama visoke hranljive vrednosti im učešće smanjite na minimum!

Da šaran voli slatke mamce potvrdilo se mnogo puta. Nekada su zaslađivači dodavani samo da bi neutralisali gorki ukus koji imaju pojedini sastojci miksa, ali su kasnije naučnici utvrdili da šaran uopšte ne prepoznaje - gorko!?

Upotrebom zaslađivača možemo mamac učiniti i atraktivnijim i ukusnijim. Koje zaslađivače ćete koristiti zavisi od toga u koje proizvođače Vi imate poverenje. Ako pak želite nešto priručno, upotrebite žuti šećer, med, saharin...

Korišćenjem pojačivača ukusa takođe ćete doprineti da mamac bude atraktivniji i ukusniji.

Prilikom upotrebe aditiva treba biti umeren kako po dozi koju ćete koristiti tako i po broju tih dodataka. Svaki ozbiljniji proizvođač daje i preporučene doze kojih se obavezno pridržavajte i nikada ne stavljajte veće količine od propisanih!

Budite umereni i po broju dodataka koje ćete staviti u mamac. U slučaju da mamac ne valja teško ćete pronaći koja vam komponenta pravi probleme. Kombinacija arome (možete i kombinovati razne arome), aminokiseline i zaslađivača je sasvim dovoljna da dobijete atraktivan mamac.

udica saran

I još ponešto...

Tvrdoća mamca zavisi od dužine kuvanja i sušenja. Nekada je neophodno da zbog daljine na koju moramo “kobrom” da zabacimo i puno sitnih riba, ili zbog prisustva rakova, moramo da imamo tvrd mamac. Koliko god vam to dozvoljava konkretna situacija koristite mamce koje ćete što kraće kuvati, ili nekuvano testo. Mekši mamci imaju mnogo više prednosti, jer što je duže kuvanje to su svojstva sastojaka više promenjena a mnogi sastojci dužim kuvanjem gube svojstva. Dužim kuvanje (i sušenjem) se stvara veoma tvrda kora, koja je sporo rastvorljiva i veoma loše propušta mirise.

Isto tako je i sa veličinom mamca. Šaran se, u prirodi, hrani sitnom hranom i više ćete uspeha imati sa sitnijim boilama. Idealno je pecati boilama od 10 mm. Međutim, ako u vodi gde pecate ima mnogo neželjene ribe (babuška, patuljasti somić, deverika) bićete prinuđeni da koristite mamce većih gabarita. Takođe, prilikom prihranjivanja bolje je ako u vodi bude 250 boila od 10 mm nego 50 od 25 mm jer na taj način slična količina hrane pokriva veću površinu i može duže zadržati ribu na spotu.

Što se oblika tiče, boila mora biti idealno okrugla jedino kada moramo kobrom ili praćkom hraniti na velikim daljinama. U slučaju da hranimo blizu obale, ili iz čamca, oblik je potpuno nebitan. Za ribolov na bržim tekućim vodama ili na velikim kosinama bolje je praviti boile u obliku jastučića, jer će se zadržati na mestu gde ste hranili.

Boje, osim u određenim situacijama kada se peca u veoma bistroj vodi i na manjim dubinama, nema uticaja. Šaran nije slep, ali šta mislite koliko vidi noću, u mutnoj vodi, a na dubini od nekoliko metara? Boje služe da nama olakšaju snalaže­nje, ako pravimo više različitih vrsta.

U nadi da sam pomogao – bistro vam bilo. Sezona je uveliko počela, pravo je vreme za pravljenje čarobnih kuglica.

4573 1069011045082 5298043 n

Braca Kovačević

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u