subota, 16 novembar 2013 08:49

Partizan, Crvena zvezda - TOP 16?

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tačno smo na polovini grupne faze takmičenja u Evroligi što je lepa prilika za analizu učinjenog, kao i prognoze za nastavak takmičenja.

Posle očekivanog ali i više nego ubedljivog poraza u Moskvi, Partizan je prvi krug završio skorom 1-4. Potpuno očekivano i bez nekih iznenađenja. Ako tražimo utakmice koje ispadaju iz Partizanovog „šablona“ onda bi to bila ubedljiva pobeda protiv Nantera (+30) i ubedljiv poraz od CSKA (-42). Ostalo je sve u granicama očekivanog. I ostali rezultati u grupi su potpuno očekivani sa jednim velikim izuzetkom – Nanter je uspeo da pobedi Barselonu u gostima i time istakne kandidaturu za plasman u TOP 16 fazu takmičenja. Favorizovane ekipe su se u ostalim mečevima povremeno mučile ali su na kraju dolazile do pobeda. Šta možemo očekivati u drugom delu grupne faze i može li Partizan do TOP 16? Ako je potpuno sigurno da će dalje ići Fenerbahče, CSKA i Barselona, četvrtog učesnika iz ove grupe treba tražiti između Partizana, Budiveljnika i Nantera. U međusobnim susretima ova tri tima dobijale su ekipe koje su bile domaćini. U susretima sa favoritima samo je Nanter uspeo da pobedi Barselonu (i to na gostujućem terenu) pa im to daje neku prednost u odnosu na ostale ekipe i čini se da sve ključeve plasmana u TOP 16 drži upravo francuski tim. Naime, ukoliko pobede samo Partizan imaće već 3 pobede. Dočekuju još Barselonu i Fenerbahče a gostuju ekipi CSKA i Budiveljniku. Ukoliko dobiju još neku od ostalih utakmica gotovo sigurno bi se našli na mestu koje ih vodi dalje. A mogli bi da dobiju Budiveljnik na strani, recimo. Kad je u pitnanju ekipa iz Ukrajine, u prvom delu su uspeli da pobede samo Partizan, na svom terenu. Iako je u pitanju ekipa sastavljena od iskusnih igrača, sa sasvim pristojnim budžetom, nisu pokazali ništa naročito. Namučili su u par slučajeva favorite i ništa više. Ipak, i oni mogu da se uključe u borbu za četvrto mesto. Ukoliko pobede Nanter kod kuće, prolaz bi mogli da nađu pobedom protiv Partizana u Beogradu ili jednom pobedom protiv favorite. U goste im dolazi još CSKA.

vesterman

Partizan prvo dočekuje Barselonu. Utakmice ova dva tima u Beogradu su uvek zanimljive i neizvesne. I prošle sezone se igralo na “jednu loptu”. Pobedom u ovoj utakmici Partizan bi se potpuno vratio u konkurenciju za prolaz dalje, čak i u slučaju poraza od Nantera, kome gostuje u narednom kolu. Podrazumeva se da se Budeveljnik mora pobediti a sledeća šansa je poslednje kolo kada dočekuje CSKA. Partizan dugo nije pobedio na gostovanju, još od pobede u MIlanu protiv Armanija pre dve sezone. Bili su nadomak pobede prošle sezone u Bambergu, samim tim bi prošli u TOP 16 ali su izgubili “na jednu loptu”. U svakom slučaju, Partizanu za prolaz dalje trebaju najmanje dve pobede a možda ni to neće biti dovoljno. Ipak, navijačima ostaje da se nadaju, i to pre svega, da svi igrači budu zdravi. Kao što sam pisao u uvodnoj analizi za ovu sezonu Partizan ima veoma „kratku klupu“ i u slučaju povrede nekog od ključnih igrača biće u velikim problemima. A povredila su se trojica! Musli, Kinzi i Vesterman su izostali protiv CSKA. Vesterman se povredio upravo na početku te utakmice a kakva je povreda i koliko će odsustvovati još uvek se ne zna. Izostanak tri igrača iz prve petorke, od kojih jedan i nema pravu zamenu (Vesterman) nikako se ne može nadoknaditi. Ukoliko se povreda Vestermana pokaže kao ozbiljnija, pa mora duže odsustvovati biće neophodno naći pravu zamenu. Ali, kako naći zamenu za igrača koji je prvi organizator igre oko koga se sve vrti? Teško, ili gotovo nikako. Dok se u ABA ligi može istrpeti mesec-dva, pa i dalje biti u konkurenciji za plasman na finalni turnir, u Evroligi nema druge šanse. U slučaju ozbiljnije povrede Vestermana, šanse Partizana za plasman u TOP 16 su samo u domenu teorije.

Sa druge strane, Crvena zvezda ima daleko bolju situaciju. Posle prvog kruga imaju skor od 2-3, i posle početnih poraza, potpuno su igri za prolaz dalje. Uspeli su da dobiju utakmicu na gostovanju, upravo protiv najvećeg konkurenta – Laboral Kuče. Pošto su na svom terenu dobili i Lijetuvos Ritas, prilika za prolaz je daleko bolja. Ipak, daleko je od toga da će biti lako jer ovo je veoma nezgodna grupa. Upravo Zvezdin najveći konkurent, Laboral Kuča, nije naivna ekipa. U poslednje odigranom kolu izgubili sun a gostovanju u Kubanju dobijenu utakmicu. Takođe, na svom terenu su ranije dobili Makabi koji je jedan od favorite u toj grupi. Čak i Lietuvos može dalje, jer sui oni napravili jedno iznenađenje – uspeli su da pobede Panatinaikos.

Ključ prolaza dalje za Crvenu zvezdu je pobeda nad Laboral Kučom u Beogradu, ali ni to možda neće biti dovoljno pa je neophodna bar još jedna pobeda. U Beogradu Crvena zvezda dočekuje još i Makabi što će sigurno biti jedna od najzanimljivijih utakmica sezone. Upravo u toj utakmici Crvena zvezda može da potvrdi da je tim koji je zreo za TOP 16 Evrolige. Lako se može desiti da u ovoj grupi odluči poslednje kolo, kada gostuju Lietuvosu.

Demarcus-Nelson

Za razliku od Partizana, Crvena zvezda ima bolje popunjen tim, sa više igrača u rotaciji. Takođe, nemaju problema sa povredama i iz utakmice u utakmicu deluju kompaktnije i uigranije. Ono što je primetno je da igra celog tima najviše zavisi od toga kako odigra prvi plejmeker Nelson. U nekoliko prvih utakmica je bio daleko ispod svog nivoa i te utakmice su izgubljenje. Kada je Nelson odigrao dobro, Crvena zvezda je pobeđivala. U pobedi nad Laboral Kučom, Nelson je odigrao fenomenalno i bio MVP kola Evrolige. U pobedi na Lietuvasom opet je bio među najboljima u svom timu a naročito u trenucima kada se utakmica lomila.

I na kraju, nekoliko rečenica o predstojećem derbiju Partizan – Crvena zvezda.

Važnost ove utakmice sa takmičarskog aspekta u ABA ligi i nije velika. U ovom takmičenju oba tima lepo guraju i nalaze se na prva dva mesta na tabeli. Partizan bi pobedom učvrstio svoju poziciju dok bi se u slučaju pobede Crvema zvezda izjednačila sa Partizanom. Naravno, bez obzira na takmičarski značaj ove utakmice su uvek bile više od igre.

Domaćin je Partizan, što u utakmicama ova dva tima uvek daje malu prednost. Crvena zvezda je u boljoj form i boljem trenutku jer u derbi ulazi sa tri vezane pobede od kojih su dve u Evroligi. Nelson se vratio u formu a upravo je on na utakmicama sa Partizanom prošle sezone donosio prevagu. Za Partizan se ne zna ni u kom sastavu će izaći na megdan velikom rivalu. Partizanovo najveće pojačanje, Kinzi, propustio je dve poslednje utakmice a i pre toga je imao problema zbog bolesti. Čak i da izađe na teren veliko je pitanje koliko može da odigra jer je bio totalno van treninga. Ista priča je i kada je u pitanju Musli, ali je problem daleko manji jer je to jedna od pozicija gde je Partizan dobro popunjen, mada veoma mladim igračima. Najveći problem Partizanu može da bude povreda Vestermana i u tom slučaju bi Crvena zvezda imala veliku prednost.

KK-Crvena-Zvezda-KK-Partizan-navijaci

Ipak, ovo su utakmice gde su svakakva iznenađenja moguća. Ne pobeđuje uvek onaj ko je bolji na papiru ili u boljoj formi. Nadam se samo da sve protekne bez incidenata i u sportskoj atmosferi.

Branko Bošković

Lajkuj nas na Facebook-u