sreda, 30 oktobar 2013 13:57

Košarka – nova sezona (1)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nova košarkaška sezona je na početku. Pred nama je nikad zanimljivija ABA liga, sa (nadamo se) jasnim pravilima za prolaznost u najjače evropsko takmičenje. Ove godine srpska košarka ima četiri predstavnika u ABA, a dva beogradska večita rivala za cilj imaju plasman na Final Four ABA lige, pa zatim i u finale koje donosi plasman u Euroligu sledeće sezone. Posle 15 godina Crvena Zvezda opet igra najjače evropsko takmičenje a Srbija napokon ima dva predstavnika u istom. Radnički iz Kragujevca igra Euro kup a Mega Vizura će nastupiti prvi put u ABA ligi sa izuzetno mladim i talentovanim sastavom pojačanim iskusnim Ratkom Vardom. Narednih dana postavćemo analize svih timova a počinjemo sa prošlogodišnjim šampionom.

Partizan

kkpartizan

Tim Duška Vujoševića, posle dužeg vremena, ulazi u novu sezonu sa neznatno izmenjenim sastavom. Iz prošlogodišnjeg šampionskog tima nedostaje kapiten Lučić (sada u Valensiji), Nemanja Gordić (skoro potpisao za Igokeu), Bertans koji se još oporavlja od povrede i verovatno neće igrati do kraja godine te nekoliko igrača koji nisu imali značajniju ulogu u prošloj sezoni (Čakarević, Đekić). Umesto njih došli su Tarens Kinzi, krilo sa evroligaškim i NBA iskustvom koji treba da nadomesti odlazak kapitena Lučića, mladi Francuz Dalo kao backup plejmeker svom zemljaku Vestermanu te mladi krilni centar Bezbradica. Ugovore su potpisali i dojučerašnji juniori Andrić i Aranitović. Već na prvi pogled je jasno da nedostaje bar jedan igrač, na pozicijama krila i/ili krilnog centra. U odnosu na predhodne sezone, gde je bar pola tima bilo zamenjeno reklo bi se da je napravljen neki napredak. Mladi igrači koji su se prošle sezone afirmisali, u ovoj bi trebali da podignu kvalitet svoje igre (i celog tima) bar za jednu stepenicu više. Ipak, to je još uvek mlada ekipa i za očekivati je da i ove sezne igraju sa mnogo oscilacija. Da li će Duško Vujošević uspeti, kao prošle sezone, da natempira formu za najvažnije mečeve – videćemo. Sve osim plasmana na Final Four ABA lige za Partizan bi bio ogroman neuspeh. Ipak, u odnosu na prošlu sezonu, kada su zbog nekoliko neočekivanih poraza u zadnjim sekundama (Solnok, Zadar) i poraza od Olimpije u Pioniru bili na ivici da ostanu bez plasmana na završni turnir, koji su izborili košem u poslednjim sekundama protiv Cedevite u Zagrebu, ove sezone ne bi trebalo da imaju takve probleme. Koliko mogu daleko u Euroligi? Čini se da „A“ grupa u kojoj igraju ima izrazite favorite Barselonu, CSKA i Fenerbahče. Partizan bi za četvro mesto, koje vodi u TOP 16 fazu takmičenja trebao da se izbori sa ukrajinskim Budevilnikom i francuskim Nanterom. Na prvi pogled deluje lako, ali neće biti tako naročito sa ukrajinskom ekipom koja u svojim redovima ima nekoliko veoma iskusnih igrača. Plasman u TOP 16 donosi još 14 utakmica, mogućnost da se napravi značajno veća zarada i stekne dodatno iskustvo. Vrlo je verovatno da će Partizan uspeti u tome a to što će na kraju sezone opet ostati bez svojih zvezda, sasvim je druga priča.

dule-vujosevic

Najveća snaga Partizana ove sezone (kao i obično) je Duško Vujošević. Jednostavno, retko ko sumnja da neće ponoviti ono što radi svake godine: od mladih i talentovanih igrača napravi tim koji osvaja trofeje i uvek ode korak dalje nego što im predviđaju na početku sezone. Ako se uzme u obzir da su mnogi igrači, koji do prošle godine praktično nisu ozbiljno ni igrali seniorsku košarku, već napravili veliki napredak, za očekivati je da ove godine odu korak dalje - u TOP 16 Evrolige, za početak. Tim Partizana ima nekoliko veoma talentovanih mladih košarkaša koji već igraju kao matori: Bogdanović, Vesterman, Lovernj, Musli, Gagić, uz kapitena Milosavljeća i iskusnog Kinzija i one koji tek treba da se dokazuju (Milutinov, Šalić, Dalo, Andrić, Bezbradica, Aranitović), te Bertansa kada bude oporavljen, biće i u Evroligi nezgodan rival svima a naročito kad budu igrali pred svojim navijačima u Pioniru. Kad već pomenuh Bertansa, poslednje prognoze za njegov povratak na teren su mart sledeće godine. Tada će već biti završena grupna faza Eurolige a finalni turnir ABA lige pred samim početkom,pa je pitanje koliko će tada moći da pomogne. A upravo je Bertans tip igrača koji Partizanu trenutno nedostaje. Može da igra na poziciji krila i krilnog centra kada potpuno menja način igre u napadu.

dule-bertans

Sve u svemu, od Partizana ove sezone očekujemo prepoznatljivu “ratničku” košarku, sa jakom odbranom i puno trčanja. Imaju iskusnog trenera i sačuvano jezgro tima od prošle sezone što su sigurno prednosti. Nedostatak najmanje jednog igrača može bitno da utiče na krajnje rezultate, naročito u slučaju neke povrede bitnih igrača pa im pre svega poželimo dobro zdravlje.

Branko Bošković

Više iz ove kategorije Košarka – nova sezona (2) »

Lajkuj nas na Facebook-u