ponedeljak, 17 novembar 2014 16:59

Kako postati šampion F1

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Otvoreno pismo Luisu Hamiltonu

Pišem u nadi da ga ipak ima, iako nisam ubeđen u njegovo postojanje. Čak otvoreno sumnjam, posebno posle 1982. godine. No, već sam elaborirao zbog čega se pitam „da li ima  boga u f1“ u OVOM tekstu, stoga sada dajem savete Hamiltonu. Uostalom, kada su mogli Prost, Sena i Šumi 1989. 1990. i 1994. zašto ne bi mogao i Luis 2014.

Kresni Rozberga još na startu prednjim spojlerom i iseci mu zadnju gumu! Uostalom, revanširaj mu se – jer on je to onomad tebi uradio! Namerno! Pogledajte sliku ispod!

Hamilton-Rozberg

Ne prepuštaj se sudbini, nego je uzmi u svoje ruke!

Ne dozvoli Nemcima iz pita da ti nešto naprave!

Ne forsiraj da bi bio prvi na startu!

Ne forsiraj da bi pobedio, budi drugi!

Ali najsigurnije je – KRAŠ!

Naravno, da nema idiotskog bodovanja, duplih bodova u poslednjioj trci, nikada ti ovo ne bih savetovao, jer bi ti bilo dovoljno i 6. mesto. Pa sa tih 8, plus tvojih 17 prednosti, neka pobedi Rozberg. A ti imaš više pobeda. Ali ovako, ako Niko pobedi dobiće svih 50, pa će ti trebati drugo mesto (18 x 2 + 17 je 53).

Eto, sada je jasno zašto Hamiltonu savetujem taktiku „Prost-Sena-Šimi“. Jer, zar ne bi bilo nepravedno da opet neki Rozberg postane šampion, a sa mnogo manje pobeda. Trenutno ih Hamilton ima 10 a Rozberg duplo manje, 5 GP. Luis ima i 3 odustajanja, a Niko 2. Jednom je Niko kresnuo Luisa, kada da mu uzvrati ako ne sad?

Glupog bodovanja u Formuli 1 bilo je i pre – ali nikad ovoliko idiotskog! Uostalom, OVDE pročitajte zašto je 1979. šampion bio Mario Andreti a ne Žil Vilnev. Propuštene titule teško se nadoknađuju, ili nikako. Setite se Alonsa 2010. i 2012. Titule se ponekad moraju i otimati.

No, postoji mnogo bolje rešenje, apsolutno fer i džentlmensko. Naime, predivno bi bilo da se svi timovi dogovore i da se trkaju normalno - ali samo onoliko krugova koliki je minimum da se dobije polovina bodova! Pa svi u pit na parkiranje. Tada bi Berni mogao da se slika, a mi da se smejemo. Jer kad nas matori već ionako godinama ... u zdrav mozak, zašto da mu se ne uzvrati. Niko ništa time ne bi izgubio, osim eventualno Rozberga...

Ali, zar nije dovoljno što se jedan Rozberg ni kriv ni dužan provukao i upisao u anale Formule 1 – nepravedno bi bilo i drugi put da se istorija ponovi. Stoga Hamilton ne treba da se uzda ni u boga ni u svoju brzinu, nego u racionalnu „taktiku“ koju je lansirali velikani Formule 1. Iako svi pamte jedino Mihaela, a Prostu i Seni praštaju namerne karambole. I to dve godine uzastopne – pa čak i unapred najavljene. Pogledajte sliku ispod - tako je Prost postao šampion 1989. a Sena 1990. godine!

senna-prost

sena-prost-suzuka-1990

To je, bre, Šumi od njih naučio, neka sada Hamilton uči od ŠuMAHERA! No, o tome sam već pisao i pisao...

No, najbolje bi bilo da zaista ima boga, i da Niku crkne mečka. Jer Rozberg je odličan vozač - broj osvojenih prvih startnih mesta ove sezone to dokazuje, ali Hamilton je rasan trkač – broj Grand Prix pobeda to potvrđuje.

FjodorD  

Lajkuj nas na Facebook-u