utorak, 03 februar 2015 11:13

Formula 1 2015 – i zvuk i izgled

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

„I miris i ukus“ poznat je reklamni slogan za kafu, a kad se misli na Formulu 1, za sezonu 2015. moglo bi se reći: i zvuk i izgled. Jer turbo sada zvuči znatno „muškije“, a izgled bolida je „ženskiji“, tj. „mravojedi“ su postali elegantniji. Priznajem da odavno nisam toliko nestrpljivo čekao prvu trku. Razloga je više, pa da ih pobrojim.

McLaren je dobio novi turbo motor koji se, istina, na prvim testovima kvario, ali Honda je Honda, a McLaren-Honda se već jednom pokazala koliko je opaka kombinacija. Istina, sada ne sede u kokpitu Sena i Prost ali sede Alonso i Baton. McLaren deluje prilično skladno, posebno uzan zadnji kraj, pa će verovatno opstrujavanje biti bolje.

McLaren

Ferrari

Slične koncepcije je i Ferrari, ali nešto širi nazad od McLarena, i lepši napred. Uostalom, od grbavog „kvazimoda“ svaki je lepši, čak i ovaj legendarni Ferrari. No, i motor je bolji a još pomeren nešto unapred u odnosu na prošlogodišnji model. Plus ga voze Fetel i Raikonen. Da se još malo zadržim na Scuderia ekipi.  

Legendarni Ferrarijev dizajner Mauro Forghieri, konstruktor serije 312T (T2, T4) kojim je Scuderia osvojila tri titule sa Laudom i Šekterom, označio je Alonsa kao jednog od krivaca za Ferrarijeve neuspjehe u poslednjih pet sezona. „Alonso je odličan trkač, ali loš test vozač koji ne zna kako razvijati bolid. Ako 3 ili 4 godine zaredom imate iste probleme s bolidom to znači da razvoj ne ide u pravom smeru, a to je neuspeh vozača. Svake godine je Alonso na prvim vožnjama tvrdio kako je sve savršeno da bi se nakon nekoliko meseci počeo žaliti na bolid. Pravi šampion je onaj koji može upravljati ekipom.“ Forghieri zbog toga, ali i zbog izostanka rezultata, Alonsa ne svrstava među najbolje Ferrarijeve vozače, nego veruje i da bi vozač najvećeg kalibra – kakav je bio Schumacher – uspeo u oživljavanja Ferrarija: „Ferrarijev problem kroz nekoliko poslednjih sezona je bio u tome što nije imao drugog Schumachera – zaključio je Forghieri.

Da li McLaren i Ferrari mogu pomrsiti konce Mercedesu i Hamiltonu? Čisto sumnjam. Već ove godine nikako. Mada nikad ne reci nikad! Ali nekoliko GP pobeda ne bi bilo loše uknjižiti. Stoga očekujem da se oni prvo izbore sa sve boljim Williams-Mercedesom.

Williams

Williams je (za sad) zadržao sličnu koncepciju nosa kao prošle godine, ali je uprkos „surli“ i dalje to veoma skladan i elegantan bolid, posebno zbog boje i reklame. Voze ga Botas i Masa, a „Merdžin“ motor nema mana. Bar nije imao 2014. godine.

Mercedes

Mercedes deluje opasno agresivno, ko da je iz „Ratova zvezda“ izašao, a na prvim testovima je izvezao najviše krugova bez problema. Još kad se uzme u obzir činjenica da ga voze Hamilton i Rozberg eto nama favorita broj 1 za još jednu tutulu u Formuli 1. Osim...

Red-Bull

Sem ukoliko Njui nije opet nešto izmozgao na granici dozvoljenog. Jeste da su Berni and Co čitavu Formulu 1 istumbali pravilima ne bi li doakali genijalcu aerodinamike, pa je  uticaj aerodinamike drastično smanjen tako da više nisu bolidi ko avioni nego opet donekle postaju automobili, ali zašto su Red Bull ovako kamuflirali na testovima, osim ukoliko Bik nije opet bušan ko sito?! Buljim danima, oči mi pobeleše, ali ne vredi – ništa ne videh. I još ukoliko se Renault „uozbilji“ pa turbo proradi kako i dolikuje, eto belaja! Ja, eto, jedinog potencijalnog konkurenta Mercedesu vidim jedino u „crvenom biku“ a ne u „propetom konjiću“.

Fetel-Hamilton

Iako bih sve dao da se za titulu bore Hamilton i Fetel. Pa nek bude prvi bilo ko, makar kao na ovoj slici. Međutim, Fetel treba prvo da pobedi Kimija. Pa još klupski dueli Alonso-Baton, Botas-Masa, Hamilton-Rozberg, Rikardo-Kvjat... ihaaaj – biće vatre i kresanja samo tako. Eto zbog čega toliko nestrpljivo očekujem Veliku nagradu Australije, jer me Melburn uvek oduševi počekom godine i zbog ovoga!

Samo još da NJEGA vidim u nekom boksu, marim baš da li u nemačkom ili italijanskom, eto meni sreće do neba.

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u