ponedeljak, 04 april 2016 16:44

Meseršmit Bf 190 F2/4 Revell 1:48

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Svaki put kad predstavljam neki ozloglašeni avion u dilemi sam kako ga opisati. No, nikad nije ni jedno oružje ubijalo samo od sebe, za to je kriva politika, odnosno ljudi. Uostalom, Meseršmite je pre Drugog svetskog rata nabavilo i Jugoslovensko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo i imalo u svom naoružanju. Svi operativni lovci Meseršmit BF 109E su pre izbijanja Aprilskog rata 41. bili raspoređeni u sastav Prve vazduhoplovne lovačke brigade. Šesti lovački puk je na dan izbijanja neprijateljstava u svom sastavu imao 37 Meseršmita Bf 109 dok je Drugi lovački puk raspolagao sa 19 aviona ovog tipa. Prema tome, ni avion nikad nije krivac – zlo su činili ljudi.

Poznati nemački lovac Meseršmit Bf 109 (nem. Messerschmit Bf 109) je avion konstruisan početkom tridesetih godina 20. veka. On je bio prvi moderni lovački avion sa potpuno metalnom strukturom trupa, zatvorenom kabinom i stajnim trapom koji se uvlačio. On je bio glavni lovac u naoružanju Luftvafe na početku II Svetskog rata. Oznaka Bf potiče od incijala firme Bayerische Flugzeugwerke (bavarska avionska industrija), koju je Vili Meseršmit otkupio 1932. godine Postojale su brojne varijante ovog lovca: A, B, C, D, E, F, G, K. Razlike su, uglavnom, bile u snazi motora (tj. performansama) i naoružanju, a sam izgled je ostao manje-više isti. Proizvedeno je ukupno oko 35000 primeraka aviona Bf 109.

mesersmit

Najuspešniji pilot lovac u istoriji vazduhoplovstva, Nemac Erih Hartman, koji je tokom Drugog svetskog rata leteo isključivo na ovom tipu aviona, postigao je 352 priznate vazdušne pobede, sve na Meseršmitu Bf 109. Smatrao ga je najboljim nemačkim lovačkim avionom i preživeo je sve vazdušne borbe do kraja rata leteći na njemu. Poznati nemački pilot as Gerhard Barkhorn (301 vazdušna pobeda, sve na Meseršmitu Bf 109), kaže da je bio fenomenalan avion i da je penjao kao đavo! Barkhorn je takođe dočekao kraj Drugog svetskog rata. Treći najuspešniji nemački pilot lovac bio je Ginter Ral (275 vazdušne pobede) koji je leteo na više tipova aviona. Omiljeni mu je bio Meseršmit Bf 109.

Nije Meseršmit bio tako superioran lovac, tolike pobede nemački piloti su ostvarili uglavnom zbog velikog iskustva i brojnih vazdušnih duela sa manje iskusnim protivnicima u zastarelim lovcima, ili protiv sporih bombardera.

me-levo

me-desno

Revell ima u ponudi više modela Meseršmita u različitim razmerama. Ovde ću vam prikazati model BF109F koji je bio najuspeliji kao avion, ali je imao relativno slabo naoružanje od jednog topa 15 mm (kasnije moćniji top od 20 mm) i dva mitraljeza 7,92 mm),

Maketa je u razmeri 1:48 i klase 4, što znači osrednje koplikovana za sklapanje jer ima 98 delova, pa se preporučuje za nešto iskusnije maketare starije od 10 godina.

motor

tockovi

kabina

Maketa je dosta detaljna, a delovi su precizno izliveni. Posebno pleni pažnju motor, uvlačeći stajni trap točkova, poklopac kabine, kokpit... Naravno, propeler se obrće. Sastavljen Meseršmit je raspona krila 206 mm  a dužine 190 milimetara. Kao i kod većine ovakvih maketa, postoji više opcije kako želite da avion konačno izgleda (recimo otvorena kabina, podignut pokopac motora, izvučen stajni trap itd,).

rep

Nalepnice

Set za sklapanje je standardan za Revell: u lepo oslikanoj kartonskoj kutiji nalaze se ramovi sa precizno izlivenim plastičnim delovima i ram sa delovima od providne plastike, detaljno uputstvo za sastavljanje makete i set vrhunski odštampanih nalepnica Made in Italy. Možete birati konačnu verziju Meseršmita između dve varijante: BF 109F2 ili BF 109F4. Na slikama je a drugi tip (F4) koji se istakao u borbama u Severnoj Africi 1942. godine, što se vidi i po pustinjskim maskirnim bojama, i po filteru za prašinu (pesak) ispod motora.

Kod nas razne tipove Meseršmita u različitim razmerama možete kupiti u brojnim Dexy Co prodavnicama širom zemlje, ili ga naručiti on-line i tako doči do makete jednog od najpoznatijih aviona iz Drugog svetskog rata – okosnice nemačkog Luftvafe kojem se nešto kasnije priključio još bolji nemački lovac – Foke Vulf FW190 i znatno uspešnije suprotstavljao legendarnim britanskim lovcima Spitfajer.

Kolekcionar