ponedeljak, 17 februar 2014 19:48

Ferrari F2004 – najbolji bolid ikada

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U sezoni Formule 1 u 2004. godini bilo je 18 trka – Ferrari F2004 pobedio je na 15 Velikih nagrada. Šumaher 13 pobeda, Baričelo dve – ali i 8 dvostrukih pobeda! Neverovatno je da je Šumi na prvih 13 trka pobedio 12 puta – pobedio bi (možda) i na svih 13, ali ga je u tunelu u Montekarlu, za GP Monaka u 6. trci sezone, dok je vozio iza sejfti kara, udario Montoja. Posle toga, Šumi je pobedio još 7 puta – uzastopno. Dakle, neverovatno! Eto šta se dogodi kad najbolji vozač vozi najbolji bolid. Stoga bi svaki kolekcionar bolida Formule 1, bio on navijač Ferarija i(li) Šumahare ili ne, trebalo da ima repliku tog neverovatnog bolida, najuspešnijeg modela u istoriji F1.

Ovde vam neću predstavljati veće razmere, niti pak neke egzitične i preskupe replike, nego opisati samo tri – najpopularnije i najprodavanije – u razmeri 1:43.

Po ceni najpristupačniji je Ferrari F2004 firme Ixo. Nalazi se na sjajnom postolju, sa tvrdim providnim poklopcem od akrila. Sama replika je dosta detaljna, kvalitetna sa, posebno ističem, veoma kvalitetnim i trajno zaštićenim nalepnicama! To je kod replika bolida Formule 1 veoma važno. Ko ima stare (pre)skupe i (pre)cenjene Minichamps modele zna o čenu govorim – nalepnice se krzaju, suše i otpadaju, jer nisu naknadno zaštićene. Uostalom, kako Ixo replika izgleda pogledajte na ove tri fotografije.

2004-1

2004-2

 

2004-3

 

Malo bolja, ali mnogo skuplja, je replika Ferrari F2004 firme Hotwheels edicije Racing. Glavna razlika je što u kokpitu sedi Šumi „lično“, u trkačkom kombinezonu i sa kacigom na glavi – sa svim nalepnicama. Sami točkovi su na HW bolji nego na Ixo modelu, detaljniji su: imaju crveno ofarbane - sa leve strane, tj. plavo – s desne, detalje i sitne oznake BBS. Eto te replike na slici ispod, takođe na postolju i pod haubom od pleksiglasa.

2004-HW

Najbolja, ali i najskuplja, je replika HotWheels Elite. Sve je tu, sem Šumahera za volanom - kokpit je prazan. Ali su u njemu detalji najbolji: recimo volan sa brojnim dugmićima i sigurnosni pojasevi koji su „pravi“, nisu samo nacrtani, ili nalepljeni. Naravno, i ta replika je na postolju i pod poklopcem, pa još limitirana serija od svega 5000 komada. Eto je na slici dole.

2004-Elite

Šta je najoptimalnije imati, koju repliku?

Pa, idealno bi bilo imati Ferrari F2004 Elite po ceni Ixo, ali sa Šumijem u njemu!

Naravno, kod nas ih je skoro nemoguće nabaviti po razumnoj ceni. Jer ukoliko ih naručite „od preko“ ubiće vas poštarina. Recimo Nemci će vam naplatiti 25-26 evra za transport. A kupiti li dve, tri, ili više da se ptt troškovi po komadu smanje – dotuku vas na carini! Jer u Srbiji u carinsku osnovicu uračunavaju i - poštarinu?! Na tako formiranu cenu (osnovna nabavna plus ptt) udare prvo 10 posto carine, pa preko svega još i 20% pdv-a. I još nešto pride "manipulativnih troškova" - ko da za to ne primalu (ne malu) platu. No, ma koliko da platite opet nećete biti sigurni da vam nisu polomili retrovizore! Jer svaki paket, svaku kutiju, otvore, često i iseku, pa vam tako oskrnavljenu repliku (uz veliki račun!) pošalju na kućnu adresu. A nemate se kome žaliti... osim upravi vodovoda. No to je već neka druga priča...

A tužna priča je što, dok se svi normalni ljudi za Šumijev život mole, trgovci već polako dižu cene – koriste priliku. Danas je, tako, skoro nemoguće nabaviti po razumnoj ceni Senine bolide. No, zaista verujem da će Šumi pobediti i ovoga puta, i da će trgovci ostati praznih šaka – bez ekstra profita! A na zadovoljstvo svih nas, navijača i kolekcionara.

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u