sreda, 22 januar 2014 20:14

Procena kvaliteta

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Svi mi se trudimo da što manje platimo a mnogo više dobijemo. I čitava mudrost u životu je naći taj optimum. Pravu meru. A to nije baš tako lako, posebno ne danas kad je svetsko tržište puno svega i svačega, kvaliteta ali i bofla, originala ali i kopija i falsifikata. A novca nikad manje...

Kako proceniti vrednost replike? Jednom rečju: lupom! Jer ako govorimo o modelima malih veličina, razmere 1:43 – daleko najpopularnije među kolekcinarima – tek tako možemo videti sitne detalje. E, po tome se najbolje može proceniti vrednost neke replike.

Pogledajte detalje na tačkovima. Da li imaju pakne na disku kočnice, recimo. Ili da li ima logo na osovini točka.

Potom dobro zagledajte poziciona i stop svetla i signalizatore pravca – ukoliko su plastični, a ne samo drugom bojom ofarbani, ta replika je već kvalitetnija.

Razni ususnici vazduha. Ukoliko su stvarni otvori u karoseriji, a ne nacrtane rupe na maketi, to je vrlo kvalitetna replika. Nažalost, ima replika kod kojih ne da nisu otvori ubušeni nego čak ni nacrtani.

Takođe obratite pažnjnu na kvalitet retrovizora – najbolje je da su baš ogledala, ili bar srebrna boja.

Unutrašnjost detalja kabine još ponajviše otkriva vrhunsku repliku. Ali i sakriva – ukoliko, recimo, prozor nije „otvoren“ pa ne možete bog zna koliko da zavirite unutra. Stoga postoje modeli sa otvorenim i zatvorenim prozorom. Ukoliko je otvoren, unutrašnjost mora biti solidno odrađena. Najekstremniji kvalitet zahtevaju kabrioleti! Jer tu se sve vidi. Tu mora postojati mnogo detalja, inače to nije replika nego dečja igračka.

Obratite pažnju na kvalitet boje, i tu ima razlika, a ja volim i da model odšrafim sa postolja i pogledam „donji postroj“ ko mehaničar.

Posebno zagledajte trkačke modele, svejedno da li F1 bolide, Rally autiće ili Le Mans zveri, svi su prepunu reklamnih nalepnica. Tada naročito detaljno pregledajte repliku jer su nalepnice najmanje trajne.

Hongwell-AstonMartin

Carama-AstonMartin

Na slikama sam vam prikazao tri replike različite cene i kvaliteta. Zeleni Aston Martin je proizvod firme Hongwell (brend Cararama) i on je najjeftiniji, ali sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta. Prozori su zatvoreni pa suromaštvo enterijera nije toliko vidljivo, ali je eksterijer sasvim solidan. Maska hladnjaka, stop svetla... detalja je taman onoliko koliko i košta. U stvari, kod nas su Cararame bile jeftinije nego igde, pa je bilo „dosta muzike za malo para“. Bile! Da li će još biti Cararama po bagatelnoj ceni ko zna?

Vitesse-AstonMartin

Ma-6

Sasvim drugačiji je crveni Aston Martin. On je kabriolet i sve se vidi! Stoga je posebno kvalitetno i detaljno urađena kabina, sedišta, instrument tabla... To je replika firme Vitesse i košta, recimo, tri puta više od Cararame, pa je i sve ostalo detaljnije i kvalitetnije. I eksterijer i interijer su na zavidnom nivou. No, ja ne mislim da je Vitesse skup, nego da je Cararama jeftina.

Trofej-Ferrari

Trofej-Modena

Negde između njih po ceni je ova crvena Modena. Vrlo kvalitetna replika proizvod je fabrike Ixo, za izdavača GE Fabbri – tzv. model sa trafike. E, taj Ferrari je sa otvorenim prozorom pa se vidi unutrašnjos kabine prepune detalja. A replika nije toliko skupa ponajviše stoga što je proizvedena u enormnom tiražu.

Naravno, na cenu utiče i kvalitet ambalaže. Cararama je bez postolja (ja je, naravno, stavim na postolje i pod poklopac), Modena je na postolju u blisteru (ima ih u kutiji od akrila), a Vitesse kako i dolikuje – na sjajnom postolju i pod providnom tvrdom haubom.

Trofej-AM

Eto, na ova tri primera možete donekle naučiti kako da procenite repliku. Svakako, ako imate dovoljno novca, ovaj tekst zaboravite – pa kupite AUTOart ili neku repliku vrednosti 50-60 ili 100 evra. Ukoliko imate ne morate ni da znate ni da zagledate: ko nije siguran šta je kvalitetno neka kupi ono što je skupo.

Iako ja mislim da je suludo davati uludo za „upačljač za cigarete“ u kabini makete veličine jedva desetak centimetara. Jer tu ni lupa ne pomaže – nego mikroskop.

A to već nije to – onda radije kupujte B..... 1:18 i zagledajte detalje i bez lupe i mikroskopa. Tu se sve otvara i sve vidi. Ukoliko ima šta da se vidi.

Kolekcionar 43

Lajkuj nas na Facebook-u