ponedeljak, 18 avgust 2014 13:40

Boje jeseni – žuto i zeleno

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Leta gospodnjeg 2014. praktično i nije bilo leta. Kiše i poplave, velike i mutne vode, pa i hladne za ovo doba godine, uslovili su drugačiji pristup ribolovu – jesenji. E sad, mi pišemo univerzalne tekstove, koji bi trebalo da važe stalno, a ne samo određene specifične sezone. Stoga evo malo o bojama jeseni.

Boje i dekore za vrelo leto: juni i juli, pa i avgust - zavisno od temperature, znate: crveno, crveno-žuto, pre svih. Ali, kako se bliži kraj leta savetujem vam da forsirate sve više i više dekore kojih sigurno imate najviše - šartrez i fajer tajger. Moglo bi se, čak, reći da su to univerzalne boje za najudarniji deo sezone ribolova, za septembar i oktobar! Bilo na kojoj vodi da pecate, nema tog smuđa, štuke i bandara koji se neće polakomiti na te dve boje. A tamo gde ima bandara ima i štuke - dobro je da silikonac ima i neki crven detalj, zbog obe ribe.

Jesen-boje

Kako se voda hladi, prelazite postepeno i na hladnije boje: belu i plavu. To nije nikakva mudrost, ne dozvolite da vam od ribolova stvaraju “nauku” oni koji ne znaju da je u životu sve u stvari jednostavno. Kako u životu tako i u prirodi. Neki zakoni postoje, ali ne treba biti “advokat” da bi ribolovac mogao da ih rastumači i “čita vodu”.

boje-rapala

Eto ove jednostavne Rapaline šeme o bojama. Prosto, ali dovoljno. Naravno, to je neko grubo elementarno pravilo, nikako zakon koji se mora striktno poštovati. Jer je u ribolovu izuzetaka bezbroj. No, od nečega se mora početi, a to je to!

Međutim, nije svaki silikonac tog dekora lovan! E sad tu već treba znati, pa odabrati, jer niko nema ni vremena ni mogućnosti da isproba sve dekore i  postojeće modele. A još manji broj je onih koji mogu da teoriju provere i u praksi, jer naše osiromašne vode nisu mesto gde možete eksperimentisati do mile volje i na brojnim ulovima (raz)uveriti se u neke “postulate”. Tu vam www.trofej.info ne može biti od pomoći (iako stalno kritikujemo i apelujemo da se javašluk prekine), ali vas bar možemo uputiti gde da odete, ako imate. Ako nemate, možete čitajući da uštedite znatnu svotu ne bacajući pare na falš strune, loše varalice, i štapove i role koji ne vrede ni pišljiva boba.

E, stoga vam preporučujem silikonce za sitne novce, ali koji (u)love! To su (trenutno, po meni - jer se stalno pojavljuju novi) od šedova na prvom mestu dva: Relax Kopyto i Profi Blinker Atractor kojih, nažalost, kod nas nije baš lako, u svakoj prodavnici, pronaći. Kada se radi o tvisterorepim silikoncima Orka šed-tvister i Delalande Sandra su bez konkurencije najbolji! Našu Orku je u skoro svakoj, bolje snabdevenoj, prodavnici moguće kupiti (nije skupa!), a za Sandru se već morate pomučiti da je nabavite. Ali isplati se - verujte mi!

Što se tvistera tiče - ne znam! Možda Mister Tvister, Relax, Kalins... jer (za mene) su šed-tvister i Sandra bolji od svakog klasičnog tvistera (tail-a).

Sa ova četiri silikonca, naravno, u bar dve-tri veličine i nekoliko dekora, moguće je upecati svaku grabljivicu! Njih vam preporučijem zbog lovnosti i cene - svaki varaličar može izdvojiti za njihovu nabavku malo dinara, a da se ne razvede od supruge.

Jesen je period za eksperimente u  džigovanju - strogih pravila nema: vucite brzo, pa polako, s manjim i većim odskocima... dok ne otkrijete taktiku.

U varaličarenju, bitno je nekoliko stvari: pletenica, udica, kopča i varalica, i tu ne treba štedeti! Pletenice jesu najbolnija stavka, naročito ako je loša - ali sve ostalo ne boli. Sad, da ne bi ispalo da nema boljih silikonaca od ta četiri pomenuta - ima! Ali oni su već skuplji (I to ne baš ne baš malo!), a nazivam ih glavinjare. Znate već koji su to: neki modeli Storma. Tih silikonskih glavinjara kod nas povremeno bude.

Ali River 2 Sea Bottom Wallker niko se još nije usudio da uveze - baš bez veze! Ili ja ne znam – ukoliko ga ima javite mi - imam još samo dva, a jesen se približava. To je rasni silikonac kojeg  bi trebalo svako da isproba.

I na kraju: naravno da ukoliko pecate, recimo, u đerdapskim dubinama boje i dekori nisu bitni – u dubini svetlosti nema. Ali da li su grabljivice baš uvek u dubini? No to je već druga tema, a ovaj tekst nema pretenziju da se upusti u neke dublje analize. Uostalom, imate u sekciji “Varalica” brojnih tekstova o pojedinim modelima, o bajama i dekorima,  o taktikama pecanja i pravilnim prezentacijama varalica… vaše je samo da pročitate. Pa upecate, jer smo se mi namučili dok smo do tih saznanja došli.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u