utorak, 22 oktobar 2013 18:37

Mepps Aglia, Long i Lusox - krila kao Red Bull

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

mepps-logoEdrijan Njui je konstruktor bolida Red Bull koji trenutno hara pistama. Ali bolidi Formule 1 sa silnim krilcima, zakrilcima, difuzorima i spojlerima neće biti tema ovog teksta, nego Mepps. Ovo je analiza i priča o krilcima, brzini, rotaciji, dubini ronjenja... najpoznatije varalice na svetu – francuskom Meppsu.

Razlog za ovaj te(k)st su tumačenja (laička!) nekih diletanata, štukaroša amatera, da je uže krilce praktičnije za plitke ili jako zatravljene vode jer, kao, ide pliće?! I još saveti tipa da “pod mostom” ima malih, domaćih, “majstora” koji prave baš takve leptire, idealne za zatravljene terene jer imaju “jako mali ugao rotacije”?!

Ajde? Izgleda pod “Pančevcom”čuči neki naš domaći “Edrijan Njui” i samo čeka priliku da nekome uvali svoj “pronalazak”. Nekome je, eto, izgleda i uvalio. Hidrodinamika sa buvljaka - svašta! Primer: “...najbolji izbor je bilo koji leptir” za brzu vodu?! Baš, “bolid”!

RED BULL - DAJE TI KRILA

Najpoznatije ime krilca i verovatno najpoznatiji leptir na svetu je Mepps Aglia. Krilce je sfernog, elipsastog oblika, a elipsa se, prema alkici, postepeno u špicast “limun” pretvara. Pogledajte dobro! Od proporcija - dužine i širine; od oblika elipse; od debljine krilca; od (vrlo bitno!) vrste materijala (težine); i od oblika sfere - sve zavisi! Ima tu još parametara - žica, otežanja, balans... ali sad samo o krilcima pričamo.

mepps

Moćan motor ima i Ferrari i McLaren, ali nije sve ni u snazi - menjač, gume, vešanje, karoserija i krilca i zakrilca, tzv. spojleri i difuzori razni, vazduh oko bolida usmeravaju! Brzina je velika, pa se za svaku trku novi “set up” za bolid izračunava. Gume, prenosni odnos u menjaču, tvrdoću amortizera... I uglove krilaca! Jer od krilaca zavisi da li će Red Bull da leti pistom, ili - vazduhom!

AGLIA

Kada vučete leptir, “motor” ste Vi, “menjač” je mašinica, a Edrian Njui je Andre Meulnart (Andre je “set ap” za Mepps Agliu još ‘davno uskladio).

Ugao pod kojim Aglia rotira je od 60 stepeni. Brzina rotiranja krilca je srednje spora. Vibratorski efekat je kontinualan, ujednačen. Vizelan efekat stalan, postojan, upadljiv.

Otpor koji stvara (dok je vučete)vrlo je veliki! Zbog takvog krilca se Aglia opire vodi; masivno je, pa i ne može da brže rotira. Što je brže vučete, više se Aglia opire i beži ka površini!Kad preterate sa brzinom povlačenja, neće se “kupa rotacije” suziti ni ugao rotacije smanjiti, već će Aglia iskočiti na površinu, prestati da radi. Bolid se odlepio od piste i poleteo...

Brzinu povlačenja je vrlo teško, precizno, odrediti. Ona je relativna - skup sila povlačenja i otpora vode. Čak i gustina vode igra ulogu. Nije, naravno, svejedno da li vučete uz ili niz maticu, da li pecate na mirnoj, sporotekućoj, ili brzotekućoj vodi!

Uglavnom: AGLIA SE PREPORUČUJE ZA LOV NA PLITKIM I MIRNIM, ILI SPOROTEKUĆIM, VODAMA! Znači, za većinu naših štukaroških voda. Onih zatravljenih!

AGLIA LONG

Otkuda tumačenje da za zatravljene vode treba “mali ugao rotacije” jer onda leptir ide plitko, iznad vrhova trave?! Naime, laik rezonuje ovako: “kupa rotacije” je uža, pa će i krilce ređe u obrtanju da kači travu! Ajde?

Pogledajte Long krilce! Ono je usko, simetrično, izduženo, takođe i sferno. Rotira pod uglom od 30 stepeni. Brzina rotiranja je velika, jer takvo krilce stvara manji otpor. Vibratorski efekat je “stakato”, a vizuelni signal slabiji od klasične Aglie. “Kupa rotacije” je uža, pa štuka ne vidi dekor dobro kao Agliu! Eto zašto Aglia postiji u više desetina dekora, a Long u samo 4, plus sedefasta “Rainbo” ili crvena “Redbo” folija!

Long ide znatno dublje! U dubini se boje slabije vide. Long brzo i usko rotira - ne vidi štuka dobro kao Agliu (ona sporo rotira, kupa je šira, a leptir se vuče bliže površinu, pa se i bolje vidi). Long ima “rascepljen” vizuelni signal: sad ga vidiš, sad ne!

Kada Long vučete, otpor je znatno manji - ide dublje! Zato se Long krilce preporučije za lov na dubljim vodama ili na brzotekućim. Recimo, na Drini će Aglia bežati gore, ili se u matici “daviti”, a Long će (i uprkos snazi matice) “plivati” uzvodno.

LUSOX

On je nešto posebno. Nije mu krilce sferno, već se prostire u 3 ravni, dve su leva i desna strana pločice, treća ravan je sredina pločice, koja se, ka vrhu, pretapa u svojevrstan “spojler”. Zašto je ovako konstruisano krilce, pitajte “majstora s buvljaka”, valjdaon zna? Buvljak je naš univerzitet?!

Lusox bije glas da, kao, “rastura” štuku! Provereno: štukice razbija ali štuke već ređe! I drugo (vrlo bitno!) - isforsiran je, pa su štukice navikle na Lusox!

Brzina rotiranja krilca Lusox je spora - najsporija od svih Mepsova!Krilce rotira pod uglom od 25 stepeni - “kupa rotacije” je najšiljatija. Vibratorski efekat značajno izražen, vizuelni signal jako izražen. Zašto?

Pa iako je “konus rotacije” zbog ugla najuži, krilce se najsporije vrti, a zbog tri ravni, sasvim drugačije se u vodi i svetlost odbija. Štuka Lusoxvidi (skoro ka što vidi Agliu)! Brzina rotiranja uslovljava vidljivost!

Na primer: ogromni propeleri helikoptera se vide, ali samo kada se ne vrte! Isti je slučaj i kod svih leptira (spinera) - što se sporije vrti, to se bolje vidi. A štuka gleda, ima oči pa vidi, nije “slepa kod očiju” kao onaj što (ne zna šta) piše!

Lusox je zbog toga i interesantan: specifična konstrukcija krilca omogućila mu je najsporiju rotaciju! Sila zatezanja mu je ipak veća nego kod Long krilca.

Zašto Lusox ima toliku kićanku? Pa da još više pojača ionako jak vizuelni signal: Lusox lovi i izgledom (kao turbofolk pevačice, glas je tek na drugom mestu - stas privlači)!

Zašto samo Lusox ima urezanu “krljušt” a ostala krilca su ofarbana, ili su folije nalepljene? Da bi se svetlost bolje odbila.

I još jedan (bitan!) razlog - da ga teže falsifikuju!

DOMAĆA PAMET

Mi smo uvek nešto posebno?! Onaj “majstor” s buvljaka ima plitkoronce leptire s malim uglom rotacije, a drugi “majstori” falsifikuju Mepps! I sad ti kupi ili “original falsifikata” ili “falsifikat originala”. Ili “plitkoronca” s buvljaka...

No, imitacija je najviši oblik divljenja. Stoga se Mepps ili imitira pa krsti nekim domaćim imenom, ili falsifikuje – iskopira pa odštampa “Mepps”. Jer falsifikuje se uvek samo brend sa najuglednijim imenom.

Dragan Jovanov Glod

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u