utorak, 22 oktobar 2013 18:22

Poper (Chugger) – plovak za varaličarenje basa

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

poper-trofejZaista je savršenstvo u jednostavnosti. Pogledajte te voblere (ako su to uopšte vobleri, jer nemaju kljun). A zašto su savršeni? Pa, pokažite mi neku varalicu koja tako efikasno lovi određenu vrstu ribe, a da ne postoji mogućnost da je pogrešno vodite. Kažite mi koja još varalica ima toloko mali „koeficijent promašaja“? Koji to još vobler možete toliko dugo zadržati na potencijalno izglednom mestu? A nije skupa. Čak ni dekor nije bog-zna-koliko bitan, iako se lovi po sunčanom danu, leti?!

To je samo deo odgovora na pitanje: zašto najviše volim da lovim basa poperima. Popera (ili Chugera) ima raznih, gotovo da nema poznatije kompanije koja proizvodi varalice a da u paleti proizvoda nema i ove površinske pljuskavce. Vi odaberite po želji: Rebel, Mann’s, Fred Arbogast…Moj favorit je Rebel Pop - R, po kome sam sve pljuskavce "ulubljenog čela" prozvao "poperima".

“Amerikanaca” koliko vam duša ište, ali i sve više “Japanaca”. Ni Rapala nije izdržala pa je napravila Skiter Pop, Storm odavno ima u programu legendarni Chug Bug, a “Kineza” je toliko da vas uhvati jeza.

PLOPKAVI PLOVAK

Svaki poper (a posebno Pop - R) je ubitačan za lov leti, u junu i julu, pa i avgustu, rano ujutru i pred veče, kada ribice po površini plopću loveći mušice. One - mušice, njih - basovi. Mi basove! Tada je neverovatno efikasan. Ja sam jednom u šest bacanja uhvatio pet basova - jedan je otpao. Tih šest bacanja su trajala jedno petnaestak minuta. I isto toliko puta je bilo „plopova“ u svakom bacanju.

I početniku je jasno da li dobro plopće. Jednostavno, ako se čuje „plop“, sve je u redu. Samo ne žuriti, praviti pauze i ne kontrirati čim velikousti napravi vir oko popera! Gledati u crveno udubljeno čelo, k'o u plovak. Baš zato je upadljivo ofarbano. Pa kad „plovak“ zaroni - ožeži! Al’ nežno. Ako staloženo lovite, promašaja nema. Jedino ćete vi promašiti basa, ako baš cimnete za sledeći „plop“, pa mu sklonite poper ispred nosa. Bas, maltene, nikad ne promaši. Samo ponekad odustane od napada, i okrene se od popera. Ali i dalje je tu. Tada samo malo zadrhtite štapom. Oko popera će se stvoriti koncentrični krugovi, a on će se ljuljuškati na sopstvenim talasićima i zatrepriti svojom šljaštećom suknjicom. I...

poper trofej

Noću batalite poper - teško može pronaći nešto što plopne, pa se primiri. Tada provozajte, recimo, Džiterbaga koji polako, ravnomerno pliva a diže nesnosnu buku. Ili nabavite ovaj stari Arbogastov Hula Popper sa rupom na leđima, u koju se ubaci svetleća ampula. Pa kad se „svetlo ugasi“... kontra!

NEBITAN PRIBOR

Ako se pridržavate ovih saveta, bićete uspešni, bez obzira kojim priborom plopoćete. Nije bitan ni štap, a još manje mašinica. Nije bitno ni da li pecate upredenom ili monofilnom strunom. Ja preferiram mekši štap, mekani monofil i čekrk koji dobro slaže nezategnutu strunu. Zašto?

Kad rasni basonja ponese poper, obično krene uzvodno. Tada brzo motajte i, za svaki slučaj, odmah položite štap prema vodi. Sledeće što će uraditi je da krene prema vama - tada sumanuto prikupljajte višak nezategnute (!) strune i spremite se...

Odjednom će iskočiti „koliko ga rep nosi“ i počeće da trese glavom. Mekan štap će ga sprečiti da se otkači dok izvodi „besne gliste“.

Svi modeli popera su efikasni, bez obzira na boju, pa i firmu i veličinu, a obzirom da su vrlo efikasni i dugotrajni, nisu skupi - bez obzira koliko koštali. Možete puno sezona loviti jednim jedinim. Sve dok ne isplopkate oštrozubu, ili ne izvedete „savršeno precizan“ hitac. Zdravo jako duuuuu... Uh, ode u trsku!

Tako je kad imate long špulnu a nemate čamac.

SKALPOVI NA STRINGERU

Kada basa „privedete“, prihvatite ga levom rukom, i nežno oslobodite udice. Nemojte ga otresati! Pa ga, opet nežno, kulturno, polako vratite u vodu. Ne bacajte ga u vodu kao da je šugav. Pa kad pljusne o površinu iskoče mu oči. Prema ribi se odnosite sa dužnim poštovanjem. Jeste da ste vi pametniji, superiorniji... ali i on ima svoju malu riblju dušu! Iako je on „amerikanac“, vi budite Lala - moliću fino. Ili: budi fini, bre!

Nikako ga ne kačite na stringer, šepureći se ko „bledoliki“ sa skalpovima protivnika. (Ako niste znali, Amerikanci su „demokratskim“ dolarima plaćali svaki indijanski skalp, a posle u kaubojcima indijance predstavljali kao divljake?!) Leto je, a vi ćete bezbroj puta menjati mesto, vaditi ga i ponovo spuštati u vodu. Vrlo brzo će uginuti. U MUKAMA, gušeći se. Zato budite pravi sportski ribolovac i džentlmen. Ako ste rešili da nekog krupnijeg ponesete, odmah ga ubijte! Humanije je. I meso je zdravije. Ako nemate živinskog, svinjskog ili junećeg, a deca su vam „zdravo“ gladna, ponesite nekoliko, i stavite ih (ubijene) u mali kamp frižider. Ako volite svoju decu. Samo pomislite - nije li bolje da basove vraćate, pa da i vaša deca mogu da uživaju loveći velikoustog?

poper frogDragan Jovanov Glod www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u