utorak, 22 oktobar 2013 17:39

Pecanje basa - imaj na umu gumu!

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

ribolov-trofejKad pročitate naslov, možda ćete pomisliti na najnoviji model Mišelina ili Pirelija. Jer, ako pratite Formulu 1 znate da je danas jedan set novih sačuvanih guma važniji i od startne pozicije. Ali, u ovoj priči se govori o varalicama, takozvanim gumama, koje u stvari nemaju veze sa gumom, već su napravljene od neke vrste plastike. Nama to toliko nije ni bitno, bitno je da love, i sve dok love ne razmišljam od čega su. Mada, posle par upecanih basonja, poželim da su od čelika.

Mnogi varaličari love smuđa tvisterima, šedovima i ostalim mrdalicama iz poligamne produkcije gumenih varalica, i stavljaju ih ispred voblera. U ovom slučaju, pošto se radi o basu, stavljam gumene varalice ispred svih voblera, bilo da spadaju u red klasičnih (znači s “paktom”), ili Popera, Zara ili bilo kojih drugih. Ovo o čemu ćete čitati u daljem tekstu, plod je mog ličnog iskustva i dio iskustva koji su mi preneli sapatnici po štapu.

ZAŠTO I KADA GUMA?

Zato što je jeftina, lako dostupna i, kad se savlada tehnika, vrlo laka za upotrebu. Sama tehnika lova je laka, ili barem lako savladljiva. Mogu se koristiti svi, već poznati, najloni, štapovi i mašinice.

Kada guma? Možemo slobodno reći, uvek. Možete loviti od prvih dana proleća, još uvek neaktivnog basa, preko početka sezone i pune sezone kad je lov i najatraktivniji, do kraja sezone, mada početak i kraj sezone traže izuzetno čelične živce i veliko iskustvo.

KOJE GUME?

I za basa postoji hiperprodukcija varalica od gume. U svom tom moru informacija, izuzetno je teško snaći se. Ne love sve gume na svim vodama. Postoje tu razne vrste guštera, glista s repićima, bez repića, slane, slatke i ... da ne nabrajam dalje. Napraviću kratak presek kroz najuspešnije gume, kojima sam lično lovio:

Kod nas je svakako najpoznatiji SLUG - GO. Najpopularnije veličine su 3 1/2 i 4 1/2 inča, što odgovara veličinama 7 i 10 cm. Slaga možete koristiti uvek na vodama na kojima dominira tzv. „Minnow“ oblik, ili bolje rečeno, oblik kauglera. To znači svugde, i na svim vodama kod nas. Od mnogih lovaca basa ćete čuti da boja nije bitna. Lično, s time se ne slažem. Boja Slaga, ili bilo kojih drugih gumica, je vrlo bitna. Pogotovo na početku i kraju sezone, kad je voda nekoliko stepeni hladnija, što basu, kao dobrom dnevnom lovcu, još više omogućuje da lakše uoči zamku i prevaru.

Boje koje preporučujem za taj deo lovne sezone, su crna sa srebrnim i crna sa zlatnim gliterima (šljokicama) kao dve možda najbolje, dok za topliju vodu i punu sezonu (jun, jul, avgust), kao neizostavnu boju savjetujem boju pod imenom ALE WIFE, uz ove dve boje.

Uz Slaga, u red guma koje imitiraju ribice, spada i „FIN-S-FISH“ („dobar kao riba“ -doslovan prevod), u veličini od 4 inča, ili 10 cm. Boje koje su interesantne su kao i kod Slaga, s tim da bih samo dodao boju RT - pastrmka.

Bilo bi dobro imati u kutiji i gumu „FIN-S-SHAD“. Ponekad, kad neće ništa, bas uzme baš to. Boje: svakako što tamnije za sunčani period.

Poslije ribolikih guma, mogu se koristiti i zmijolike gume, Vormovi. I kod njih je isti slučaj - hiperprodukcija! U osnovi, dele se na Vormove sa sa tvister repom i Vormove sa ravnim repom. Oni svakako imaju svoje „stručne“ nazive, ali to morate pitati one koje više zanima čitanje od ribolova. Upotrebne veličine su 4 inča, i za krupnije primerke 6 inča. Od modela sa tvister repom dobri su se pokazali SQUIRMIN Vormovi, sa dodatkom arome i soli!!! Druga vrsta, s ravnim repom, je možda malo bolja od ove prve. Carevi su svakako JELLY VORM i TRICK VORM. Postoje i adekvatne kopije, ali...

Kod Vormova postoji ogromna paleta boja. Udarne za sve Vormove su purpurna, braon sa gliterima i tamno zelena. Nećete pogrešiti ni ako uzmete potpuno providni.

S početka sezone, kao vrlo lovne, pokazale su se imitacije guštera. Ja koristim SQUIRMIN guštere, koji su pakovani, kako Ameri kažu, u vlastitom mirisu i soli. Boje: od zelene do tamno braon.

gumice

Možda vam ovo izgleda malo suvoparno, ali prelazimo na samu tehniku rada.

KAKO GUMAMA?

Kao što sam rekao, dužina i snaga štapa su možda nekom bitni, ali u ovom slučaju, to je sporedno. Lovio sam štapovima dužine od 210 do 305 cm. Jedini zaključak, koji sam uspio izvesti, je da bi bilo bolje pecati oštrijim, nego mekšim štapom. Pažnju bi trebalo obratiti na najlon. Nek' bude plivajući, debljine od 0,18 do 0,25 mm i tamnije boje, sa manjim koeficijentom istezanja. Strune - apsolutno ne!

Za lov basa gumama potrebna vam je adekvatna udica. Vorm udice u veličinama od 1/0 do 3/0 - za obične basove i, u iznimnim situacijama, 5/0 - za „kontrabasove“. Ja koristim Owner-ke, najčešće 2/0. S nje nema spadanja, a ne oprašta ni basiću ni basonji.

TRI NAČINA

Prvi i najatraktivniji način je lov na površini. Kako kaže jedan moj drugar: „ako ga ne puknem na površini, kao da ga nisam ni ulovio“. I ja se slažem. Taj vid lova se može upražnjavati tokom sezone (jun, jul, avgust) i najzanimljiviji je. Kad nađete odgovarajuće mesto, prebacite gumu na drugu obalu, preko lokvanja ili polja trave i odmah počnite sa namotavanjem, uz česte trzaje vrha štapa. Kad naiđete na rupu u travi ili lokvanju, zadržite mamac nad rupom. Svaka guma će nestati u rupi. Udarce ćete identifikovati gledajući u najlon - kad zadrhti, tu je! Ukoliko nema udarca, uzvucite mamac i nastavite sa sporim namotajima uz cimanje vrhom štapa.

Sledeći kritičan momenat je na ivici lokvanja. Očekujte vrlo bučan i atraktivan napad. Revolveraška kontra je tada nepoželjna, što će svaki smuđolovac teško prihvatiti. Znači, odložena, sa zadrškom, kako god volite, samo ga pustite da proguta. I onda momačka kontra! Isprva vam se može učiniti da ste udarili u kakav potopljen šlep, ali to je, ipak, samo basonja. Sledi privođenje. Bas zna da udari i na sredini kanala, pogotovo na Vorma sa tvisterovim repićem, koji brboće cepajući površinu kanala. To je najlakši i najatraktivniji ribolov gumama.

Drugi način je ribolov sa otežanjem. Probao sam i nije mi se svidelo. Postoji dva načina montaže: tzv. „Texas“ - gde olovo dolazi odmah ispred udice, i tzv. „Karolina“ - gde je olovna glava na 1-1,5 m udaljena od udice. Upotrebljavajući taj sistem, bilo mi je vrlo teško identifikovati udarac, pa sam vrlo brzo odustao.

Treći način je najteži: koristi se kad je bas neaktivan, početkom i krajem sezone. Traži čelične živce i strpljenje mazge kopača zlata. Koristi se guma bez otežanja, a vuče se po dnu. Pošto su gumice plivajuće, jedino što ih vuče dnu je udica, koja je broj veća. Kad ste ocenili da je guma dostigla dno, ostavite je 10-ak sekundi. Sledi tek primetan pokret vrhom štapa, pa opet duža pauza. Neki takvi hici mogu trajati i do pet minuta. Jel' sad jasno za živce i strpljenje. Jedini indikator trzaja je gotovo neprimetno drhtanje najlona, što je siguran znak da se dole nešto dešava. Momačka kontra i uglavnom u meso. Basovi su vrlo retki, ali su krupniji.

TRI ČULA

Možda će se oni, koji se prvi put susreću sa ovim načinom ribolova zapitati, kako kroz travu i lokvanj, a da ne pokidamo? Vrlo lako. Naime, udica je tako konstruisana, da sama gumica sakriva njen vrh. Potrebna je vežba u montiranju i kontrola posle svake ribe, ili svakih desetak zabačaja. Ako možete, koristite Owner udice, vrhunske su.

Bas, kao riba grabljivica, koristi čulo vida i bočnu liniju. Ono što je možda manje poznato, je da koristi i čulo mirisa. Zato mu treba pomoći što više. Zato koristim miris, ili bolje reći smrad, kojim se mažu gumice. Među „najozloglašenijima“ su Berkli, Gota Bejt i Bajtmejt. Skupi su, ali spadaju u domen naučne fantastike po sadržaju (aminokiseline, vitamini, hormoni...). Riba više voli mamac našprican njima, nego suv. Pomaže kad pošpricate gume još u kutiji, jer voda spira mirise.

big-largemouth-bass

To bi bilo najkraće o lovu moje najdraže ribe gumicama. Napokon nešto dobro i od Amera. Recimo, zar ovakvo pecanje iz “dubka” nije uživancija? Samo još kada bi i kod nas bilo ovolikih. Ali to već nije tema ove priče.

Saša Zec

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u