utorak, 22 oktobar 2013 14:30

Rebel Minnow F10 – 50. rođendan plastičnog voblera

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

rebelanniversaryPunih 50. godina je prošlo od kako je ribolovac George Perrin konstruisao vobler koji se prizvodi i danas. A sve je počelo tako zato što je Džordž već nekoliko godina unazad bio nezadovoljan performansama plivajućih drvenih minnow voblera koji su bili na tržištu krajem 50-ih godina prošlog veka.

Nije bio zadovoljan njihovom akcijom i verovao je da može napraviti bolji – ali od plastike!

Takođe, tvrdio je da tako jednostavnije može proizvoditi voblere u velikim serijama, koji bi svi posedovali 100% jednake performanse, što je kod drvenih mnogo teže.
To mu nije bilo toliko komplikovano jer je imao svoju fabriku u Forh Smithu, Arkansas, USA, u kojoj je proizvodio plastične delove za rashladne uređaje (frižidere, erkondišne…), tako da je unapred znao kakvu plastiku mora upotrebiti za telo a kakvu za kljun. Treba napomenuti da u to doba, pre 50. godina, plastika nije bila ono što je danas. Tada je bila retka, i skupa! To najbolje znaju oni džentlmeni koji su sredinom 50-ih godina 20. veka maštali o “skupocenom” mantilu nazvanom “šuškavac”.
Naravno, pošto je bio i fanatični varaličar, znao je tačno kakav vobler želi, koliko široko i koliko brzo da se gega levo-desno, koliko (i naročito koliko brzo) da zaranja i izranja, i kakav treba biti balans da bi daleko leteo i da se ne mrsi u zabačaju.
Nakon eksperimentisanja i testiranje prototipa u Arkanzasu na jezeru Ouachita, on je 1962. godine napravio prvog Rebela (Rebel – Gusar), nazvanog tako po maskoti škole njegove ćerke. Tako je rođena još jedna pecaroška legenda, plivajući vobler Rebel Minnow F10, čija proizvodnja još uvek traje…

rebel-1962

Danas je George Perrin vlasnik kompanije PRADCO (Plastics Reserch And Development Company), koja je pod svoje okrilje preuzela brojne firme iz Amerike, čija su imena takođe sinonim za vrhinske varalice. Recimo, i legendarni Heddon, Arbogast, Cotton Cordell, Smithvick, Bomber i drugi su pod okriljem PRADCO kompanije, kao Džordžov prvenac “Gusar”.
Kod nas Rebel Minnow vobleri nisu ni približno poznati kao Deep Runner Crankbite Rebeli, a ponajviše površinac Rebel Pop-R, pa se verovatno pitate zašto smo upravo tog “nepoznatog” Rebela nazvali legendom?
Zato!

abu-rebel

Pogledajte malo pažljivije. Šta piše na kljunu, kod nas stvarno legendaenog, ABU Killera? Rebel! Stariji varaličari imaju takve “Gusar-Kilere”, a takođe znaju i da su ova tri dekora krasila Killera. Ali malo mlađih kolega varaličara zna da su baš to tri udarna Rebel Minnow dekora. Naravno, kasnije je bilo mnogu drugih, pa čak i specijalni G-finish dekori, ali crno/srebrni, crno/zlatni i plavo/srebrni su proslavili i Rebela i Kellera. Kod njih je zanimljiva (i nije zanemraljiva sitnica!) reljefna površina tela voblera, koja raspršuje svetlost dok se Rebel-Killer tetura ispod površine. Na slikama su ABU Killer i tri legendarna Rebel Minnow dekora.

abu-killer

rebel-srebrnirebel-zlatnirebel-plavi

Eto, kod nas je relativno često pominjan i hvaljen ABU Killer, ali retko da je ko pominjao Rebel Minnow, tako da je ovom pričicom otklonjena još jedna ribolovačka nepravda. Jer, ruku na srce, ABU-a je proslavio Cardinal a ne Killer. A voblere od plastike – Rebel!

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u