utorak, 22 oktobar 2013 14:16

Rapala Shad Rap - klasika i plastika

Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

shad-xIako je Rapalin Shad Rap kod nas mnogo (pre)cenjen vobler - ne po ceni nego po lovnosti – ima varaličara koji relativno slabo prolaze u lovu njima. Glavni razlog je što ih ne povlače kako treba. Tačnije: sve modele vuku na isti način?! Pored toga, ubedljivo najviše forsiraju plitkorenećeg Shallow Shad Rapa, mnogo manje Deep Runnera, a vrlo retko Super Shad Rapa, Shad Rapa RS i Jonted Shad Rapa.

Najpopularniji je tzv. ,,lomljeni” Shad Rap Shallow Runner, kako zbog stvarno velike lovnosti, tako i zbog toga što roni plitko, pa se teže gubi. Model SR Deep Runner je znatno manje u prilici da pokaže svoj raskošni lovni potencijal - roni duboko, pa se ribolovci boje da ga često vuku, da ne bi zakačio neku granu. Ogromni Super Shad Rap je najmanje u lovu - mnogi smatraju da je prevelik. Za štuku, soma, mladicu... je taman! Suspending RS je već godinama u prodaji, ali se ni on nije nalovio - opet zbog toga što roni duboko. To je vobler od plastike i nije skup, a ima i kuglice koje dobro dobuju, pa je čudo da ga nema više u akciji. Najnoviji model Rapalinih ,,šedova” je Jointed, takođe suspending, ali pošto i on roni duboko prolazi kao i RS.

shad-countdown

Ipak, daleko je najmanje u vodi bio model Rapala Coundown Shad Rap (CDSR) - pošto je tonući vrlo malo varaličara se usuđivalo da ga koristi. Kako više nije u proizvodnji nema šanse da popravi svoj rejting. Šteta! A baš njime sam vrlo dobro prolazio u lovu smuđa na Dunavu, iz više razloga: imao sam ih mnogo, pa sam ih mnogo i bacao (u razmenama je bilo dva tonuća za jednog plitkoronca?!), po prodavnicama se mogao vrlo jeftino kupiti (uvoznik mu je drastično oborio cenu jer se loše prodavao!), ali je glavni razlog bio taj što je imao finu, malo ,,lenju”, vibraciju, kavu smuđ baš voli.

Zabaci, pa guslaj  

Plitkoronce, tačnije rečeno: srednjeronce, klasičnog Shad Rap SSR-a i Super Shad Rapa (iako on roni dosta duboko zbog velikog kljuna!) vucite na sledeći način – zabacite, pa ravnomerno povlačite, okretanjem ručice mašinice. Štap položite prema vodi, da bi vobler išao dublje. Vucite sporije u tekućoj vodi, a nešto brže u mirnoj. Povremeno ubrzajte, ili malo cimnite štapom. Pauze nisu potrebne - možete ih praviti ako provocirate basa. Ipak, optimum je: RAVNOMERNO povlačenje, jer Shad Rap Shallow Runner ima bržu (ali užu) vibraciju od dubokoronećeg brata! Štap za njih može biti i trometraš, ne smeta ništa, ali može i kraći. Za Super Shad Rapa - što jači!

shad-rap-ssr

shad-ssr

Super Shad Rap je idealan za troling, ali forsirajte ga na Joci – ukoliko želite veliku štuku. Veliki Super Shad Rap je jedan od najboljih (najlovnijih!) voblera na svetu za kapitalne grabljivice, pa je zato i najskuplji! Za nijansu sporije leluja prilikom povlačenja od manjih Shallow Shad Rapova, jer je veći i teži - napravljen je od Abachi drveta iz Afrike, a ne od lagane balze.

super-shad

Cik-cak po dubini

Shad Rap Deep Runner (SR) zabacite pa odmah oborite štap prema vodi i brzo motajte, da bi sišao dublje. Potom ga vucite, pa zastanite - počeće da se izdiže ka površini. Zatim, opet, vucite-stanite-vucite... Za povlačenje ,,dip ranera” možete koristiti i duži i kraći štap, ali vam je potrebna i jaka mašinica, jer ovaj vobler stvara veliki otpor kod povlačenja.

shad-rap-dr

Cik-cak kretanje kroz dubinu je vrlo efikasno. Ipak, zato što kod nas mnogi love sa obale, bolje je imati što duži štap - dizanjem u vis vobler će ići nešto pliće, ali i dalje duboko. Morate odlično poznavati teren, pa kad naiđe pred prepreku pustite ga da skoro ispliva na površinu, ali i polako vucite - čim ubrzate (ili je voda tekuća) on će brzo i duboko zaroniti. Zato je za njega najbolje koristiti čamac. Ima vrlo atraktivnu, širu i nešto sporiju, vibraciju, ali tetura se bez prevrtanja i “pijano” gega i kod sporog i kod brzog povlačenja.

shad-rap

Šamaranje

Shad Rap RS je neutralac, suspending koji roni duboko. Najbolje je loviti iz čamca i koristiti kratak štap. Stanete na pramac - zabacite - pa štap uperite skroz prema vodi (skoro vertkalno - zato i treba kratak i lagan štap), pa iz zgloba cimnete. Vobler će zaigrati. Zatim napravite (kratku!) pauzu... Pa cimnite... Vobler će se ponovo zateturati - ali zakratko! U pauzi će mirno lebdeti... Često će napad uslediti baš kod pauzice. Na ponovni ,,šamar” osetićete otpor: KONTRA! Ova ,,džerk” tehnika se može nazvati ,,stani-kreni”, ali je adekvatnije nazvati je: ,,KRENI-KRENI-KRENI... jer su pauze kratke.

shad-rap-rs

Shad Rap RS je zbog balasta (kuglica) malo ,,mrtviji” od braće od balze, a i “lenji” je od brata Jonteda, pa je zato potrebno energičnije ,,šamaranje” iz zgloba šake! Može i ovako: kada ga ,,šamarom” startujete, namotajte nekoliko krugova, ali ne prebrzo, zatim: stop-šamar-motanje-stop. Naravno, solidan je u lovu trolingom, kada pogodite optimalnu brzinu kretanja čamca. Tada ravnomerno povlačenje ima efekta.

shad-rs

Iako je i Jointed Shad Rap suspending model, on se drugačije ponaša od svog rođenog brata (blizanci su, ali nisu jednojajčani - i izgled i ,,narav” im se razlikuju). Evo nekoliko saveta: Možete i klasično ,,šamarati” (ali malo nežnije), ali je bolje povlačiti ga kao klasični Shad Rap Deep Runner. Jointed roni duboko, a ako imate duži štap možete ga malo odizati i motati sporo, pa spustiti nešto dublje, energičnim motanjem i vrhom štapa ka vodi. Zbog zgloba vijugaće divlje i u mirnoj vodi i prilikom sporijeg povlačenja, a sve vreme ritmički zveckati.

shad-jointed

Klasika i plastika

Rapalini vobleri su ,,slova iz bukvara varaličarenja” a Shad Rap je slovo ,,A”. Ime je dobio po zdepastoj ribici ,,shad” a ,,rap” je skraćenica od RAPala. Shad Rapovi od drveta (SR, SSR, Super i Coundown) su možda najbolji vobleri koji su ikad napravljeni, ali sami ne love! Način vođenja je vrlo bitan (najbitniji!) faktor za uspeh u ribolovu - mnogo važniji od boja, dekora i veličine. Vozite ih filigranski precizno da bi maksimalno iskoristili njihove performanse i rezultat neće izostati.

Plastični suspendinzi RS i Jointed su (po meni) za nijansu slabiji nego klasični drvenjaci – ali imaju zvečku, koja ponekad pomogne.

Najnoviji modeli: X-Rap Shad (na uvodnoj sličici), X-Rap Shad Shallow i X-Rap Jointed Shad su ipak više pripadnici porodice X-Rap nego Shad Rap pa im u ovoj kratkoj priči nema mesta.

Dragan Jovanov Glod

Zabranjeno je kopiranje svih tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u