ponedeljak, 21 oktobar 2013 23:00

Atraktivne pecaroške lokacije - priobalje

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

kanal-obaleZatravljena obala je tip priobalja sa visokom, gustom podvodnom travom tzv. drezgom koja zauzima, u poprečnom preseku kanala, i do 80 posto njegove površine. Ovakva trava najčešće dopire od pola metra pa do, na nekim mestima, svega desetak cantimetara ispod same površine vode. U zavisnosti od vodostaja i godišnjeg doba (prolećno bujanje vegetacije) površina vode na ovakvom priobalju često je prošarana ostrvcima trave, čiji vrhovi pomalo vire i iznad površine vode. Tako nastaju veća ili manja travnata okna koja znaju biti obavijena končastim nitima i onom sluzavom algom koju zovemo žabokrečina.

Suprotna obala kod ovakvih priobalja je obrasla trskom ili nekim drugim rastinjem, što i nije toliko bitno koliko podatak da na čitavoj površini vode nema lokvanja, a viša ili niža trava se pruža sve do obale. Pojas guste podvodne trave od same obale pa do otprilike jedne trećine širine kanala, karakteriše blago povijanje trave u smeru toka vode, koja zbog svoje neujednačene visine stvara prolaze u pojasevima podvodne trave. Ovo je pogotovo izraženo u zonama izloženijim bržem toku vode, tj. onim pojasevima koji su bliže sredini kanala. Posle poslednjeg okna, pojasa sa dubljom vodom, po pravilu nailazimo na uži pojas visoke trave. To je i poslednja prepreka ka dubini - nakon čega dolazi zona niže trave i malo dalje - sredina kanala. Izuzetno je važno uočiti ovo poslednje, jer mnogi greše pa nakon pažljivo pretraženog pojasa sa višom travom, pomislivši da su konačno došli do “prave” dubine, zakucaju vobler upravo u ovu poslednju prepreku.

IGRA SKRIVALICE

Da vidimo kada to basovi rado, a kada nerado - ili čak nikako - zaposedaju karakteristične tačke ovakvih priobalja. Krenimo sa periodom od nekoliko toplih i sunčanih dana, kada gotovo svakog ranog jutra i u kasno predvečerje možemo očekivati basove na svim mestima ovakvih travnatih polja. Ima ih tada svuda, bilo u površinskom sloju iznad trave ili u oknima, ali pri površini!

I dok u rano jutro udarac može uslediti bilo gde, u predvečerje se to obično dešava u prvih par metara od same obale, a često i tik uz prve stabljike trske u vodi.

Sunčan i topao dan posle višednevnih zahlađenja sa padom temperature izmamiće basove u sami plićak i u površinske slojeve rupa u travi. Zapazio sam da su u ovakvim okolnostima basovi izuzetno oprezni, odnosno da su došli u tu zonu više da se ogreju nego da jedu, da tu borave u najtoplijem delu dana i da su veoma plašljivi!

bas-trava

Pomaže jedino lagana prezentacija neotežanim, ili lako otežanim, wormom, bez predugog “forsiranja” mesta. U periodu velikih letnjih vrućina takođe su interesantna takva okna, čak i ona bliža obali. Tada su basovi niže i u travi, ali za razliku od prethodnog slučaja sada budnije motre na ono što remeti mir u njihovom “bunaru”. Lagana “texas” montaža ili, ista takva, “carolina” sa olovom koje je malo bliže mamcu nego što bi to bilo uobičajeno za ovaj tip montaže, pravi su izbor. Osim ova tri osnovna vremenska uslova postoji još mnogo toga što basu čini prijatnim boravak na ovakvim mestima u datom momentu, ali to već ostavljam vama, drage kolege, da sami otkrijete. Ozbiljno upoznavanje ponašanja basa na našim vodama podrazumeva neprekidno učenje, upoznavanje novog, a da je sve to u isti mah prožeto prijatnim i neprijatnim iznenađenjima.

Ono što nikako neće naterati basa da u ovakvoj vrsti priobalja zauzme busiju, ili će ga, ako je već tu, prisliti da se spusti niže među samo korenje trave i bude nezainteresovan za sve oko sebe, je - jak vetar! Naročito ako duva po vedrom danu.

Uticaj oblačnog i kišovitog vremena je za mene još velika nepoznanica, ali i izazov. Bas je veoma često tada i na ovakvim mestima potpuno neaktivan, ali sam ga (ipak) dosta puta lovio na samoj ivici, prelazu, ka dubini ili u poslednjih par metara pre sredine kanala. Sve u svemu, neko vreme treba i u takvim uslovima posvetiti ovakvim zonama. Dobro sam prolazio kada čas pada kišica, čas stane... Proverite!

TIPOVI VARALICA

Rano izjutra treba početi sa omiljenim površincima i zabacivati ih pod samu suprotnu obalu. Da li će se koristiti neki od bučnih (popper, jitter bug, chug bug) ili neki od tiših (zara), stvar je ličnog izbora ali i još ponečeg, međutim time bi smo započeli sasvim novu priču. Ovu nastavljamo predlogom da se u opisanoj situaciji pokuša i sa nekim od silikonaca tipa jerkbait (Fin-s-shad, Slug-go...) s tim što se na oknima mogu kratko zadržati, i pustiti da nekoliko sekundi lagano elegantno propadaju.

Zatekne li se opisan teren sa ostrvima trave, koja viri malo iznad površine, montiraćemo neki od silikonaca na weedles montažu i lagano ga prevlačiti preko tih ostrvaca spuštajući ih i u okna. U takvoj situaciji je, u rano jutro i predveče, najbolje mi se pokazao vazdušasti Riverside “air fry”, jer ostaje da pliva na površini, a dok se kreće preko vrhova trave liči pomalo i na kakvog nezakačivog površinca.

PRVI ZABAČAJ

Na svakom novom priobalju ovog tipa, u rano jutro je presudan prvi zabačaj, koji mora biti izuzetno precizan! Lošim i nepreciznim zabačajem možemo upropastiti čitavo mesto, što sledi i kada se uporno i često narušava mir površine vode nekim površincem.       

Tokom dana, odabirom varalica, prilagođavamo se vremenskim lovima i pretpostavljenoj promeni lokacije basa. Tada prelazimo na plitkoroneće voblere i neotežane (ili veoma malo opterećene) silikonce tipa worm. Po velikim vrućinama ćemo pretražiti okna u žabokrečini sa, recimo, Mannipullator worm-om od 7“ (ne znam zašto, ali bas tada jako voli ovog worma dužeg tankog repa). U istim okolnostima u čistije pojaseve, isturene ka sredini kanala, možemo spuštati silikonce koji su samo malo otežani. Radi lakše kontrole zbog guste trave preporučujem montaž tipa texas.

Ovakva priobalja (sa širim pojasom visoke trave) često su bogata i štukom, koja tada najžustrije napada površinske varalice a, bogami, poneke od njih i odnese sa sobom. Ali, ukoliko je bas neaktivan i boravi u pridnenim slojevima isprepletanim stabljikama i korenjem vodenog rastinja, nemoćni smo! Bolje ih je eskivirati ne gubeći vreme i umesto toga potražiti pogodnije priobalje.                             

Predlog varalica: po jedan bučni i tihi površinac (po vlastitom izboru), Rapala Original floating 11, Jointed 9, Mannipullator 7”, Slug-go 4,5“, Riverside ribbontail 6”, Squirmin worm 4” do maksimum 6” - ne preterivati!

LEVAK U LOKVANJU

Ovde se radi o mestu sa preke strane koje je neko od ribolovaca očistio od trave radi pecanja bele ribe. Nije bitno da li se, tik uz obalu, nalazi nekoliko listova lokvanja ili ne, bitnije je da se bočne ivice lokvanjskog polja u obliku levka pružaju ka sredini kanala. To su slabo zatravljene zone, naročito u samom levku, zbog veštačkog čišćenja od trave, a i trava je tu uvek nešto niža od ivice lokvanjskog pojasa. Ako se usred čistine nalaze grupisana dva-tri lista lokvanja, to je već nova situacija od koje će zavisiti izbor varalice i način njenog vođenja. Naročito treba obratiti pažnju na tok vode. Njega će otkriti smer povijanja stabljika lokvanja. Dakle, stabljike lokvanja ne stoje vertikalno, nego povijene ukoso i mogu nam zasmetati ako vodimo nekog dubokoronca tik pored takvih listova - sa pogrešne strane!

bas-levak

bas-lokvanj

Razlikovaćemo tu, u zavisnosti od smera toka vode, dve različite ivice lokvanjskog levka, naročito kada se radi o najisturenijim graničnim listovima. To su ivice pre kojih dolaze njihove stabljike i one koje svojim listovima natkrivaju deo slobodne površine. Nepotrebno je pominjati da je i ovde presudan prvi precizan hitac, a za to treba imati savršeno ukomponovan pribor (štap, mašinica), dobar tanak a jak monofil i načiniti pravilan...

IZBOR VARALICA

U rano jutro basovi, osim parkiranja uz listove kraj bočnih strana čitavom njihovom dužinom, mogu patrolirati i slobodnom površinom vode, ali i biti u zasedi metar-dva od same obale - glavom okrenutom ka obali! Ovakva mesta rano izjutra treba uvek ispitati sa površincem zabačenim na sredinu, što bliže obali, i maksimalno udesno ili ulevo, u zavisnosti od toka vode. Zabačaj je, naravno, uzvodno, da bi površinac, dok pravimo kratke pauze u vođenju, bivao blago zanesen ka slobodnoj površini levka od lokvanja, čime dobijamo na aktivnoj dužini povlačenja mamca. Površinac obavezno treba zaustaviti kraj eventualnih listova u sredini okna, ali i na samoj ivici kraj najisturenijih listova. Kako dan odmiče, ovakva mesta treba pretražiti nekim voblerom tipa “kruškica” ili shad srednjeroncem.

Prateći odskakanje sunca tokom dana, uočićemo koja ivica baca senku, pa ćemo se u najtoplijem delu dana upravo njome pozabaviti, ali samo u slučaju da nam voda nanosi mamac na senku. Ako se još radi i o površini pod natkrivenim lokvanjem - utoliko bolje! Ovde nas sada zanima malo otežani silikonac, vođen u zoni dna, na sistemu carolina.

Po oblačnom vremenu, naročito ako pada sitna kišica, ovakva mesta su jako interesantna. Pored voblera koje smo preporučili za sunčan dan, ovde su od koristi i razni wormovi, ali montirani na, u zavisnosti od vetra (i ako nije izuzetno jak!) prilagođeno otežanje. Pored caroline lovna je i texas montaža, možda čak i lovnija, a prezentacija je (bar sam ja tako imao najviše udaraca!), nešto brža od uobičajene. U toj istoj situaciji je efikasan i spinerbejt zabačen uz samu suprotnu obalu i vođen kroz sredinu i kraj obe bočne ivice lokvanja.

Kada lovimo na ovakvom mestu po oblačnom vremenu, ili kada pada sitna kišica i duva lagani vetar, prvi zabačaj je obavezno sistem sa wormom! Naime, bas upravo tu vrstu varalica najradije uzima u zoni dna, a vrlo često se na većem očišćenom prostoru tada nalazi i više grupisanih primeraka, koji se čak mogu i uplašiti voblera ili spinerbait-a i tako postati podozrivi prema svemu što kasnije usledi.

Posmatrajući i proučavajući različite tipove priobalja, karakteristične za terene koje najčešće posećujete, bićete pošteđeni dileme šta i kako upotrebiti u određenom dobu godine, dana i u različitim vremenskim uslovima. Neproduktivna mesta (za trenutne uslove koji vladaju na vodi) ćete preskočiti, a proverena detaljno pretražiti i posvetiti im posebnu pažnju. Uspeh neće izostati!

Božidar Važić Boki

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u