ponedeljak, 21 oktobar 2013 22:08

Varalica za najveće štuke – Mepps Lusox No 3

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

lusox3-malaMogućnost izbora je ono što najviše volim u varaličarenju. Možete dobro upoznati mnoge vode, možete tačno znati gde se nalazi vaša “žrtva” u datom trenutku, ali ono što nikada sa sigurnošću ne možete znati je da li će riba raditi, a ako hoće - na koju varalicu! Pa i kada znate tačno na koju, treba još pogoditi i boju! Ali i veličinu, jer je to često presudan i odlučujući faktor u uspehu ili neuspehu u lovu grabljivica.

Recimo da ste krenuli na štuku posle mresta, negde sredinom aprila ili početkom maja, zavisno kada je mrest okončan u vodi, a ne na zidnom kalendaru, jer pretpostavljam da ste Vi sportski ribolovac koji će štuki dozvoliti da produži vrstu, ne obazirući se striktno na to što je, tada, dozvoljen lov. Znači, krenuli smo tek posle mresta da pecamo veliku štuku, a to znači da imamo i Mepps Lusox...

Velika voda je obično i duboka, a Lusox zbog različitog olovnog otežanja može da stigne na različite dubine. Takođe ga je moguće dosta daleko zabaciti a da se ne umrsi. Podrazumeva se da imamo jak štap, jer veliki leptir stvara priličan otpor. Takođe je dobro imati i jaku mašinicu, iz istog razloga. Sada nam preostaje najlepši deo, ali i najteži - izbor veličine i boje. Lusoxa ima u veličinama: 0 (3 g), 1 (4,5 g), 2 (6 g) i 3 (7,5 g), a otežanja od 4, 7, 10 i 13 g. Nekad je bio i tzv. Giant Lusox od 45 g (ukupna težina), ali ga izgleda Mepps više ne proizvodi? Naravno da “nulu” ni ne koristimo za lov štuke, pa čak ni “jedinicu”. “Dvojka” već može (kod nas je ta veličina “najlovnija”, ali za štukice do kilu, kilu i po, dve) iako je za “Big mame” i ona premala. Jer, setite se, posle mresta lovimo velike, izgladnele mame (i babe) kojima sad ne smeta veliki zalogaj, jer im ikra ne pritiska želudac!

Mepps Lusox broj 3 je taman, jer svojom lopatom stvara iluziju velikog zalogaja. Sada nam samo treba odluka o boji: Silver ili Gold, ali se sada može kupiti i u dekoru Silver/Fluo Red i Gold/Fluo Chartreuse. I to nam govori da je veličina br. 3 udarna! Isto krilce (br. 3) montira se i na ogromni Giant Lusox, iako na njemu piše br. 4, ali Giant je ipak drugačija varalica. Za bogate (evropske) velike vode on nije preveliki, ali za naše vode nije. Izuzetak bi jedino mogla biti jezera ko što su Zvorničko, Garaško, Zavojsko... ali ako se lovi iz čamca, a sa svojom težinom od 45 g Giant je odličan izbor za troling. Zato je ova priča o normalnom ribolovu, o pecanju velikim, ne i prevelikim, spinerom - o Lusoxu broj 3.

Preporučujem vam da pokušate sa malom modifikacijom. Sa Gianta skinite rep (tzv. “buck tail”) pa ga stavite na standardan Lusox broj 3. Moći ćete prihvatljivo daleko zabaciti čak i bez olovnog otežanja (ali će ipak mršenja udice o strunu biti češća) i tako pecati na plićim terenima. Takođe možete da stavljate različita olovna otežanja...

Zašto “trojka”, a ne “dvojka”, nije potrebno naširoko objašnjavati - zato što je vibracija velikog krila izazov za veliku štuku. Lusox rotira najuže oko ose (25 stepeni) ali se i najsporije vrti, od svih poznatijih tipova krilaca. Nije mu prednost toliko ugao rotiranja, već to što se sporije obrće! Svetlost, koja se odbija od specifičnog krilca, sa tri ravne površine, štuka dobro vidi. Nije čak (bar ja tako mislim) toliko bitan ni sam dekor, koliko odbljesak. Naravno da je sigurno najbitnija vibracija, ali i kratkotrajni bljeskovi svetla, sa krilca, su jasan signal: “ja sam ribica - pojedi me”! Godinama je Lusox bio samo u zlatnoj i srebrnoj boji, godinama je to bilo dovoljno za uspešan lov, a to sve govori da je kod spinera najbitniji tip vibracije i odbljesak. Da nije tako bilo bi dekora kao i kod Aglia krilca.

Mislim da je za lovnost zaslužan i dlakavi rep, uvek crvene boje. I veliki rep sa Giant Lusoxa je crven a žut ima dva crvena perca u dlakavoj kićanki - crveno je obavezan detalj, bilo o kojoj da se “modi” radi, kada se lovi štuka!      

Odbljesak sa površine krila je različitog inenziteta, u zavisnosti da li je sa zlatne ili srebrne podloge. To je najbitnije - količina odbljeska (svetla). To je razlog zašto je toliko leptira i kašika obojeno (i to obavezno!) u zlatan ili srebrni dekor, a ostalo je samo luksuz. Jedino bih ja voleo da Lusoxa ima i u bakarnoj boji - tri boje, sa tri različita “ogledala” sasvim je dovoljno. Možda i crni!

lusox3-boje

Tada bi bilo lako: kada je jako aktivna - srebrno; malo manje - žuto; slabo aktivna - bakarno; totalno neaktivna – crno. Sve zavisi od svetlosti (jačine sunca i providnosti vode) i da li je površina sa talasima (zraci se odbijaju, prelamaju) ili je mirna (zraci više prodiru). Ipak, dovoljno je znati kada srebro a kada zlato, to su dve osnovne boje svih metalnih varalica.

Izgleda jednostavno, zar ne? Ali baš je nijansa boje bitna, a ona zavisi od vrste metala, od tehnologije izrade krilca, od poliranja...

Poznato je da su neke poznate varalice izrađene tako što je površina presvučena (pravim!) srebrom, pa čak i zlatom! Sve to da bi se dobila zavodljiva igra svetlosti - odbljesak tačno željenog intenziteta, da li sa rotirajućeg leptira ili sa lelujave kašike - svejedno...

Skrećem vam pažnju da su Lusox krila veća nego Aglia, nije lako nekoj slabijoj mašinici da ih vuče, a štap će se previše savijati i neće biti sposoban za energičnu kontru, ako je premekan! Mepps Lusox broj 3 je efikasna, ali je i vrlo zahtevna, varalica. Zbog toga je ovde “trojka” podcenjena, a “dvojka” precenjena - “leptiriće šareniće” koristimo za peckanje štukica. Čak je br. 1 zastupljeniji nego br. 3?!

A kada napokon naleti prava štuka na “trojku” - ne retko - pregrize najlon jer nemamo sajlicu. Velika je zabluda da ona nije potrebna, jer je “dovoljna” žica, a žica sa olovne glave je dugačka samo oko 7 cm. Za veliku štuku je to malo! Za veliku štuku veliki mamac, ali nije ni jedan leptir toliko veliki da nije potrebna sajlica. Ne izbegavajte sajlicu - ukoliko želite ovolike - sajlica ne utiče na rad leptira! Sasvim je druga priča vobler i sajlica, ali o voblerima za lov štuke drugom prilikom.

Da li je Lusox precenjena varalica za lov štuke? Da li je baš toliko lovna da je moramo svi imati u kutiji? Nije - Lusox jeste efikasan leptir, ali nije baš tako lovan da samo njega treba bacati. Naročito nije efikasan u lovu na najveće (izuzetak je Giant Lusox). Za one najveće kašika je (po meni) varalica broj 1, jer izazovno, lenjo, lelijanje kašike često pre izazove veliku, opreznu, štuku na napad, nego učestali, ravnomerni, rad krilca leptira.

U programu Mepps nema više velikog Giant Lusoxa, ali ima Aglie br.7 (30 g), Giant Killera (Long krilce) od 35 grama. Da li su ta krilca lovnija?

Ne znam - ne verujem - proverite pa nam javite.

Zoran Popov  

P.S. Meni je Lusox broj 2 lovniji nego broj 3, ali verovatno stoga što ja još nikad nisam ulovio štuku dužu od metra na leptir, jer kada sam pecao na inostranim vodama, gde ima toliko veliki, bacao sam - kašike.

D. Jovanov

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u