ponedeljak, 21 oktobar 2013 22:01

Lov smuđa noću velikim voblerima

Ocenite ovaj članak
(36 glasova)

vobler-nocNoć. Zabacili ste “magični” vobler. Zapravo, tu baš i nema nikakve magije. Jedino ako želite velikog smuđa, to jest kapitalnog, onda morate biti “mađioničar”. Jer, velikog možete uloviti uglavnom velikim džigom - danju, ili velikim voblerom - noću! Ovo je priča upravo o tome, o lovu velikog smuđa voblerima – noću. Naročito danas, kada je populacija smuđa skoro svuda dovedena u pitanje, vobleri su najbolje varalice za noćni lov krupnog smuđa kad se digne sa dna, i zaslužuju malo kritičkiji osvrt.

Mada nije pravilo, većina ribolovaca uglavnom koristi minnow oblik voblera u nekom od klasičnih pristupa. Tada je vrlo bitna...

VELIČINA I DUBINA

Jednostavno rečeno, veće varalice će ređe zaplašiti smuđeve, a posebno tokom noći. Novajliju u pecanju smuđeva lako ćete prepoznati baš po tome - bira varalice nekoliko brojeva manje nego što je potrebno!

Varalica je “paket” koji se koristi kao prezentacija. Najvažnije u tom paketu su dubina, brzina i varijante vibracije - veličina je sekundarna, indirektan faktor koji utiče na dubinu, brzinu i vibraciju. Smuđ može osetiti pokret varalice mnogo kritičnije nego da joj odredi veličinu. Jednom kada smuđ oseti da mu se vobler približava, veličina mu pomaže da ga što lakše locira. I kada pokuša da pojede to veliko neće odustari, jer tu je mnogo toga za “blagoutrobije”...

Većinu vremena ribolovac treba da koristi broj ili dva veću varalicu nego obično - uloviće nekoliko “redovnih” smuđeva, ali i zavidan broj krupnijih! To se dešava zbog toga što krupnog smuđa znatno više privlači malo šira i mnogo jasnija vibracija većeg mamca.

Ali koliko je to veliko stvarno veliko? Recimo, varalice veličine Rapalinog modela Original 13 cm je ključ uspeha, posebno tokom jeseni. I Rapala Husky 13 je iste veličine kao Original 13, ali ima deblje telo i jače gura vodu, a to joj daje još delikatniju vibraciju. Varalice te veličine su najmanji modeli koji se mogu uzeti u obzir tokom noćnog pecanja. Čak je i 18-ica bolji izbor nego veličine od 7 do 9 cm.

Varalice veličine Rapaline 11-ice (koja je standardna za proleće!), mala je za jesen! Rapala 18 je varalica koja u startu odbija većinu varaličara, što nije slučaj sa ribom tokom jeseni. Ali varalica te veličine često postaje privlačna tokom noći, jer vibracija izaziva a smuđa veličina na može uplaštit jer je po noći ne vidi, pogotovo na vodama gde ima zaista krupnog smuđa. Doduše, teško je koristiti na mestima gde je plitko, uz samu obalu, jer ona zbog veličine dublje zaranja.

Kad je dubina veća, na telo plitkoronećeg voblera poželjno je dodati olovne samolepljive “dotove” na trhuh da bi se postigla još veća dubina.

Zapamtite: brzina i dubina su kritični elementi bilo koje prezentacije!

VIBRACIJA

Većina smuđaroša zna da su vibracija i zvuk vrlo važni, pa se često baš zbog toga odlučujemo za kupovinu nekog određenog voblera. Važan je izgled varalice, ali su vibracija i zvuk, a ne izgled, ti koji najavljuju smuđu da stiže hrana - ili opasnost! U većini situacija, smuđ pre oseti varalicu nego što je vidi. Logično, spektar vibracija mora biti dovoljno izazovan da natera smuđa da pozitivno odgovori kad mu se jednom varalica nađe u vidnom polju.

Mnogi ribolovci zanemaruju važnost zvuka. Neki misle da su “nemi” ifikasniji. Oni veruju da smuđevi lakše detektuju jedva vidljive senke boja i da ih je lakše primamiti vizualnim efektima. Stalno se igraju sa bojama i dekorima. U obzir uzimaju čak i ukus, miris i oblik varalice. Ali retko kada u obzir uzimaju ono najvažnije - vibraciju! A to je velika greška, posebno tokom jeseni, kad su veliki vobleri presudno važni za ukupan uspeh.

Ajde da promenimo način razmišljanja o vibraciji, i da je stavimo u srce jednačine, zajedno sa dubinom i brzinom. Jednačina glasi: vibracija + dubina + brzina = uspeh.

Sada se postavlja još i pitanje koju vibraciju primeniti, kad i gde? Kako odrediti koji oblik voblera na određenom mestu proizvodi prave vibracije? Kakve vibracije proizvode živi mamci različitog oblika? Kako se vibracije razlikuju kod istih modela različitih veličina?

VARIJACIJE

Držite se dokazanih varalica, u po nekoliko boja i veličina. Nemojte se zalepiti samo za jednu a kutiju puniti različitim modelima koji će vam samo zauzimati mesto, što je slučaj kod mnogih smuđaroša.

Za klasičan pristup lovu smuđa, uglavnom se možemo zadržati kod osnovnih Rapalinih modela Rapala Original u veličinama 11 i 13 cm, kao i model Husky koji se proizvodi u veličini 13 cm, i u tri osnovne boje: Gold, Silver i RT. Ti vobleri, generalno, proizvode čitav spektar vibracija koje možemo zavesti kao: uska, brza vibracija.

Ali i svaka veličina proizvodi posebnu vibraciju, gurajući vodu ispred sebe različitim intezitetom kako im veličina raste. Recimo, Pradco modeli Rebel F20, F30 i F40 (plitkoronci minnow oblika) su odlična zamena za nabrojane Rapaline modele. U kutiji bi trebalo da se nađu i Stormovi modeli Thunderstick u osnovnim bojama (kao kod Rapale). Thunderstick proizvodi malo grublju vibraciju nego Rapala, a u sebi sadrži i komoru sa zvečkom. Veličine koje dolaze u obzir su 4 i po inča (1 inč = 2,5 cm), a ni Smithwick Super Rogue od 5 inča neće Vam smetati u kutiji.

Ono o čemu treba da brinete na prvom mestu su, ponavljamo: dubina, brzina i vibracija! Veličina ne snosi toliko odgovornosti i nije jedan od presudnih faktora, kao ni boja. Upotrebite tri gore navedena parametra kako treba i smuđ će udariti na skoro svaku boju! (Boja je bitna samo kod tzv. “finog pristupa”. Tada su FT, B i S boje koje pale gotovo na svim vodama, ali to je već sasvim drugačija taktika i tema.)

Proverite ipak sve moguće vibracije koje vam dođu pod ruku jer: nikad se ne zna! Ima noći kad će smuđ uzeti sve što padne na vodu, ako vobler roni na odgovarajućoj dubini pravom brzinom. Ali na nekim vodama određeni modeli doneli su više ribe nego svi ostali. To je, recimo, slučaj sa Rapalom Husky 13 koja je bila produktivna i na tekućoj vodi i na kanalima.

BRZINA

Kada se jednom odlučite za varalice kojima ćete loviti, i za dubinu na kojoj ste našli smuđa, povlačenje postaje sledeći kritičan moment. Bez obzira da li pecate varalicom ili muvate kederom, džigujete... pravilno povlačenje za smuđa je - sporo! Znači, 2-3 km/h bila bi brzina povlačenja koja ima smisla, a pogotovo u hladnijoj vodi (čovek hoda otprilike 5 km/h). Pri ovoj brzini dolazi do pravilnog rada voblera koji vibracijom “uzbunjuje” i izbuđuje udaljene smuđeve.

Ribolovci često prave pauze u povlačenju da bi zadržali varalicu što duže u “vreloj” zoni. Ali dokazano je da smuđ više voli sporo kostantno povlačenje, jer takvo povlačenje omogućava lakše praćenje i napad u mraku. Ovo svakako nije pravilo kojeg se treba striktno držati, ali kada se radi o ribolovu u hladnoj vodi ne gubite vreme eksperimentišući! Jer hladna voda usporava metabolizam pa slow motion kao pristup u potpunosti ima opravdanja. U toplom delu godine po višoj temperaturi vode brzina vođenja može se uvećati i do 5 km/h jer i plen bržeg metabolizma i pliva mnogo brže.

ZAMARANJE

Predrasuda je da je smuđ “nikakav borac”. Mali možda, ali veliki u tekućoj vodi nije “mačiji kašalj”! Naravno, ako se lovi štapom od 30 (40) grama težine bacanja, tankom strunom i finom malom mašinicom.

Kada vas iznenadi veliki, a na velike voblere u sumrak i noću udaraju takvi prilično često, privlačite ga kao i sve ostale veće grabljivice - “pumpanjem”. Štapom ga privlačite (ne okretanjem ručice mašinice!), pa motajte brzo (da se struna ne opusti!) dok štap spuštate… i tako sve dok ga ne privučete. A tada?

Kada osete obalu, ili blizinu čamca, velike ribe “zažde” iz sve snage što dalje od Vas, iako ste ih “dobro” zamorili?! Tada često nemate vremena da popustite “dril”. Najbolje je u takvoj (ne)prilici momentano spustiti štap jer će se onda naponi sa štapa (karika) preneti direktno na dril špulne i struna će oticati sa nje. Naravno ukoliko niste “dril” previše dotegli. Pravilno regulisanje “drila” je vitalno važno ako pecate pletenicama - monofili su elastičniji pa ublažavaju begove, ali za pletenica je bitan elastičan (savitljiv) kvalitetan spin štap manje težine bacanja i vrlo kvalitetna mašinica sa 100 posto ispravnom preciznom kočnicom.

Kvalitetni štapovi težine bacanja do 40 g sasvim lako mogu povlačiti velike voblere minnow oblika, ako nisu dubokoronci. Za minnow dubokoronce štap bi trebalo da je težine bacanja od 50 ili 60 grama, a mašinica jača.

Eto, to je bilo ukratko o lovu smuđa noću. A to što je noćni ribolov zabranjen nije tema ovog teksta. Uostalom, ovo je “škola dobre vožnje” – učimo vas kako da postanete vrhunski vozač, kao neki F1 trkač, jer ne može da škodi ako znate. Ali sasvim je drugo pitanje da li ćete poštovati saobraćajne propise i ograničenje brzine, ili jurcati autoputem.

Trofej

vobleri-noc

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u