ponedeljak, 21 oktobar 2013 21:55

Vreme trešanja – bas posle mresta na 12 varalica

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Posmatrajući dva osnovna tipa kanala koje bas naseljava ovde u Bačkoj uvek vršimo selekciju varalica i način lova. Jer nije svejedno da li se lovi na plićem i zatavljenom kanalu ili na dubljem kanalu sa znatno manje trave. Sada, međutim, koristimo podjednake varalice za oba tipa kanala, sa izuzetno malim izmenama koje se većinom svode na varijaciju istih, a to je zato što ga sada očekujemo u površinskom i podpovršinskom sloju vode! Na tom prvom kanalu bi, kao što rekoh, trava trebalo da je već pala na tzv. standardnu visinu. Šta to u stvari znači?

S proleća svake godine, a naročito na plićim vodama, počinje naglo bujanje vodene vegetacije - drezge, koja zavisno od prosečnih dnevnih temperatura negde u maju mesecu izraste tik do pod samu površinu vode, a na većim delovima tih kanala vrhovi trave izbijaju i iznad nje. Ovde se misli na kanale prosečne dubine 2 do 2,5 metra sa širinom vodenog ogledala od 12 do 20 metara. Najpoznatiji svima odavde su naravno Veliki i Mali Bački kanal. Kada trava izbuja i iscveta, ili kako se kaže “baci cvet”, ona se malo slegne i spusti na normalan nivo, a svede se na količinu zatravljenosti koja se ko takva zadržava sve do sredine jeseni. To je ta tzv. standardna visina trave.

Na dubljim kanalima s manje trave situacija je nešto drugačija. Sve to isto se dešava, ali je manje primetno u dubini, a više u zonama priobalja. To su kanali kakvih je većina u Bačkoj, i čija je prosečna dubina u koritu od 3 do 4,5 metra, a širina vodenog ogledala od 25 do 50 metara.

To su dva osnovna tipa kanala na kojima varaličarimo basa i sada basa na oba lovimo istim varalicama. Iako se kaže, i tu se slažem, da “svaka voda ima svoju varalicu”. To je zbog toga što je bas sada vrlo aktivan i lovi u površinskom i podopovršinskom sloju vode bez obzira na dubinu! Naravno, nekad i nije tako, naročito u oblačnim danima s jakim vetrom, ali u svim ostalim danima su ivice lokvanja (ako ih ima), pliće priobalne zone i površinski sloj glavni za eksploatisanje.                            

Površinski sloj podrazumeva samu površinu vode i pojas od 20 do 25 cm ispod nje.

Čitajući uvod, reklo bi se da se bas sada može uloviti svim vrstama varalica - na bilo šta. Međutim, nije tako. On istina uzima svašta (od tih osnovnih grupa varalica), ali ne sve i ne bilo kako i bilo gde prezentovane. Pa da vidimo, napokon, koje su to glavne varalice za naše vode i kako i gde da ih upotrebimo.

Mali Spinnerbaiti

Kad se kaže spinerbejt, ili “suknjica”, obično se pomisli na standardne veličine te varalice. Neki proizvođači, međutim, proizvode i manje modele. Upravo su ti mali Spinnerbaiti odlični za nastupajući period. Godinama sam lovio klasičnim, većim spinerbejtima različitih težina, ali su mi se kasnije ovi manji pokazali mnogo boljim za ovaj period u godini. To je zasigurno zato što ih ne treba voditi nisko i dublje sa propadanjem, već pliće u površinskom sloju, od nekih 25 cm ispod površine! Povlačenje se vrši u kratkim trzajima sa još kraćim pauzama, kao i kontinualno.

Poznati proizvođači ovakvih malih Spinnerbait-ova jesu Bomber i Booyah. Bomber spinerbejti su poznati pod imenom Mini-Wacker i teški su 1/6 oz, što iznosi 4,6 grama. Proizvode se u šest različitih dekora karakterističnih i za druge spinerbejtove, kao i u varijanti sa jednim ili dva krilca tipa Colorado.

I firma Booyah proizvodi, takođe, male spinerbejte i to u težinama od 3/16 oz, što je oko 5,25 grama. Dostupni su takođe u više različitih dekora (kombinacija boja silikonskih trakica) i sa tandem ili singl krilcima.

Ceo tekst bi se mogao napisati o ovim malim spinerbejtima, jer se potpuno drugačije vode nego klasični, ali i ovo je za sada dovoljno. Eksperimentišite i usvojte najbolju prezentaciju. A da su lovni, lovni su!

Leptiri s kićankama

Oduvek sam govorio da je bas suviše atraktivna grabljivica ba bi se lovila na prostog leptira, jer nudi toliko drugih i zanimljivijih načina lova. Tako i dalje mislim, ali kako su ovo tekstovi koji govore istinu i iz kojih treba da uče kako iskusniji tako i početnici, stoga neka svako sebi odredi pristup i način varaličarenja basa onako kako njemu lično najviše odgovara, makar to bilo i na - glistu! Moje je da kažem ono što jeste, a to je da bas u ovom periodu, i u još jednom), voli leptire, naročito one sa kićankama na udici, bilo od dlake, perja ili drugih veštačkih materijala.

bas-prolece

Nema ozbiljne svetske kompanije koja proizvodi leptire, da u svom proizvodnom programu nema i leptire sa kićankama. Ipak, jedni od najboljih su sigurno i leptiri Blue Fox. Specijalna konstrukcija šupljeg, rotirajućeg tela (za njega virbla skoro nije potrebna!), s oblikom krilca koje dozvoljava sporije povlačenje čine ga jednim od vodećih za pliće i srednje zatravljene vode. Od kako je Rapala preuzela i ovu kompaniju, asortiman je proširen, pa sada osim osnovnog Vibrax Originala (gde postoji verzija sa i bez kićanke), imamo i Vibrax Shallow. Ovaj leptir se proizvodi u devet različitih dekora i svi su sa kićankom na trokrakoj udici. Pri nekom normalnom tempu povlačenja dubina na kojoj se kreće leptir je od 0 do 0,5 metara! Ovo je postignuto specijalnom konstrukcijom tela u saradnji sa krilcem adekvatnog oblika, koje rotira pod uglom od 60°.

Vobleri

Bez ova četiri voblera ne ide se na basa u periodu godine na koji se odnosi ovaj tekst. To su stari Rapala Original Floating, Cotton Corell Big O, Storm Sub Wart i Rapala Jointed! Naravno da svako ko dugo varaličari basa ima neku svoju “ekipu” voblera i, uopšte, varalica za bilo koji period i da se tu nalaze i neki drugi vobleri, ali ovi su i lovni i najlakše se nabavljaju kod nas - ima ih u prodaji.

Kad je u pitanju Rapala Original nju je najbolje koristiti u veličini od 11 ili 13 cm. Ne zna se koja je bolja i lovnija! Jedan dan jedna, drugi druga.

Cotton Cordell Big O mi je najomiljenija “kruškica” za basa. Ujedno to je i vobler koji najdublje roni (od grupi nabrojanih voblera za ovaj period). Za ovo vreme najbolji je srednji model sa oznakom C77 od 2 1/4 inča, koji roni od 90 cm do 1,5 m. Treba ga koristiti na mestima sa većom dubinom kod zatravljenijih voda, ili u priobalju kod dubljih kanala.

Storm Sub Wart od 4 i 5 cm je odsustvom (zašto?) neprevaziđene Rapale Shallow Fat Rap jedan od boljih voblera sličnih karakteristika na našem tržištu, a kao takav se pokazao i u praksi. Ima jaku vibraciju i kuglice (nepotrebne za basa u ovoj situaciji) u plastičnom telu, roni do 30 cm. Odličan je za čačkanje kraj ivice lokvanja, tehnikom kreni-stani, zaroni-isplivaj.

Rapala Jointed Floating takođe je vobler efikasan za lov basa u ovom periodu u podpovršinskom sloju vode. Proizvodi se u veličinama 5, 7, 9, 11 i 13 cm, ali je za basa najefikasnija od 7 i 9 cm, a ja vam (ne samo zbog daljeg izbačaja) preporučujem devetku.

Top water – površinci

Bez ovih varalica ne ide se nigde i ne ide se nikad na basa! Treba im dobro proučiti rad, uvideti pri kojoj su prezentaciji najlovniji i biti uporan i strpljiv sa njima. Za ovaj period posle mresta do letnjih vrućina dovoljna su nam tri tipa površinaca, za pokrivanje svih situacija i zadovoljavanje svih oblika interesovanja basa za samu površinu. Treba nam jedan Poper, jedan Stick Bait i jedan torpedo ili Prop Bait.

Od popera dobar je i lovan Storm Chug Bug, manji model, Baby Bug od 6 cm. Kao Stick bait tu je uvek dobra Heddon Zara, ali samo ako se zna dobro voditi, dok nam kod torpeda sada treba manji model - recimo Heddon Tinny Torpedo.

Kod varalica ovog tipa važi pravilo da se najbolji rezultati postižu uglavnom ujutru i predveče. Sada, međutim, u ovom periodu - od završetka mresta do letnjih vrućina - treba ih, s vremena na vreme, koristiti tokom celog dana, jer su podjednako efikasni kao i u ranu zoru i pred noć.

Silikonci

Najveća i najbrojnija grupa veštačkih mamaca, koja poslednjih godina (i sve više će biti tako), iz raznoraznih razloga, preuzima primat i dominaciju kad je lov basa u pitanju! Kako odabrati i predložiti prave kada bas u određenim situacijama voli mnoge od njih?

Za ovaj perod ništa lakše, nema tu sada čačkanja basa pri dnu Carolinom ili Texsas montažom. Ovde nas zanima površina i podpovršina. Tu očekujemo basa i on će tu izaći da lovi, bez obzira na dubinu vode i njegov predhodni trenutni položaj u njoj! Da bi se što manje pretrpavali varalicama u periodu godine kada to nije potrebno (a ovaj period aktivnosti traje kratko!), predložiću prema svom iskustvu bukvalno samo tri gume kojima bi trebalo da rešite sve probleme.

Treba nam jedan “Jerk” silikonac za slobodnu površinu, drugi je, da ga tako nazovem “momak za sve”, a treći klasični worm, široke primene. Ja bih na bilo koju vodu poneo sledeću trojku: Lunker City Fin-S-Shad od 3,25 inča, zatim Lunker City Slug-Go od 4,5 i Riverside Rib Worm od 4 inča. Ova trojica rešiće lokvanj, rupe u travi i slobodnu površinu, sloj vode malo ispod površine (vrlo bitan sloj u vremenu zrelih trešanja!), pa i dubinu - ako za njom uopšte ima potrebe.

Upravo to što ste pročitali: “malo ispod same površine”, treba da bude osnovno područje gde očekujemo napad basa! Tome prilagođavamo prezentaciju spinerbejta, leptira, voblera i silikonca. Iz razloga njegove čudne i samo njemu svojstvene prirode ispoštovaćemo i deo do srednjeg sloja vode (Cordell Big O, leptiri, silikonci), kao i samu površinu, uvek dobrim i nezaobilaznim površincima. Dubinu osim u danima oblačnog vremena i vetra u ovom periodu ne treba forsirati i gubiti vreme, dno je za letnju apatiju basa.

Na malim zatravljenijim kanalima pretraživaćemo čitavu površinu vode, dok ćemo se na većim i dubljim ka­nalima sa manje trave više orjentisati na pojas od nekih desetak metara priobalja. Ivice lokvanjskih polja i veća okna pretražujte na oba tipa kanala.

Jedan mali spinerbejt, jedan leptir s kićankom, četiri voblera, tri površinca i tri silikonca - ukupno 12!

                           Božidar Važić - Boki

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u