ponedeljak, 21 oktobar 2013 21:26

Somu u dušu pronikao

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

veliki-somČuvaj se brale, da ti ale ne dođu glave! Tako bi neki novinari nazvali ovu priču, ali duhovitiji naslov bio bi: “somu u dušu pronikao - tek kad mu je gušu pogledao”, jer pasuje sa uvodnom fotkam. A za nju se pobrinuo – znate već ko – Olivier Portat. Iako u svetu retko ko uopšte i lovi velike somove varalicom, kod nas tako peca većina! Ex-YU varaličari koji love soma i(li) mladicu su najbolje opremljeni, nema na svetu niti bolje naoružanih niti boljih varalica za somove od naših. Jer su naši somovima u dušu pronikli, pa tačno znaju šta sve somovi mogu da progutaju i kako da ih uspešno i dalje varaju.

Stoga ova pričica počinje od pribora za varaličarenje somova.

Pogledajte ribolovački pribor u rukama naših junaka-manijaka: klasika su Sportex i Shimano! Ko to ne koristi ima “bar” komplet (mašinica i štap) Daiwa, a ni RST ili Hardy nisu retkost na našim vodama! Pa sad neka me neko kritikuje što često pišem o skupom priboru. Kao: ,,ko to uopšte i kupuje?” Kupuju oni koji znaju, oni koji love velike ribe!

Kada u prodavnici isprobavate štap (ili čekrk) kojim nameravite da varaličarite soma uvek vam se učini da je prejak, težak, glomazan. Međutim, kad soma zakačite, prvo što vas zabrine je ,,da li će štap izdržati”? Tada vam svaki štap izgleda tanušan, svaka mašinica mala, a struna tanka!

Danas skoro svi koriste pletenice. A zbog njih mora se imati dobar štap sa SiC karikama i mašinica koja lepo slaže strunu i ima savršen dril! Kada vam prvi put udari som na pletenicu, pomislićete da je na drugom kraju - brzi voz! Zato mora biti precizno podešen dril, a na špulni još mnogo strune u rezervi. Ne žurite! Ne forsirajte!

Ali i ne popuštajte previše. Morate ga postepeno ŠTAPOM umoriti.

Ako lovite kašikama, bacajte ih visoko - da pljesnu (bućnu) kad padnu na vodu. Vucite ih na dva načina: ravnomerno, ili (ako dno odgovara) pustite da potone do dna pa je energično povucite u vis, pustite - povucite... Povucite je brzo i visoko, da je što više odignete!

Najbolji vobleri su debeljuškaste, manje ,,kruškice”. Dobro je da imaju i zvečku. Koristite modele koji rone do 2, 3, 4... metra. Pogrešno je rezonovanje da za velikog soma treba veliki vobler - ne treba!. Za štuku - da, i do 15-20 cm, za basa i smuđa do 10-12 cm, ali za brkonju je idealno 5-6 cm (bez kljuna). Bolji je Midi S nego Big S (klikni na plavi link!) bolja je Rapala Fat Rap 5 nego 7, bolji je Storm WW (Wiggle Wart), nego Magnum WW, bolje… Ma od volje vam – ko će ga znati šta je zaista najbolje..

Ovi malecki vobleri pakleno vibriraju - som ih lako proguta, i ne videvši ih. Oči ko da i nema (pogledajte na slici kolicne su male). Samo otvori ogromna usta i usisa ,,kruškicu”. Ako koristite prevelike voblere, somu (ako nije neki dvometraš sa ustima ko u kita) oni se često ne nađu celi u ustima, već se zakače negde sa strane oko usta. Lakše je progutati ćevapčić nego bečku šniclu! Mali vobler mu je uvek duboko u ustima, ili grlu. Većim voblerom možete ga savladati samo ako se neka udica zakači u ugao usta, gde se vilice spajaju. Nažalost, mali vobler ima i male udice. Srećom, često se obe trokrake zakače!

Kašika ima tri prednosti: dalje leti, neuporedivo je jeftinija, ne može som da je polomi. Vobler je bolji zbog brže vibracije i zvečke, postoji mnogo modela koji rone do različitih dubina, ali ako nisu najkvalitetniji som ih razvali! Samo što su najbolji vobleri i najskuplji.

som-kaika

Kada napokon savladate većeg soma, posle bezbrojnih drilova i begova, treba ga prihvatiti. Kako? Kukom ili rukom? Najbolje velikim meredovom - kukom nije humano, a rukom teško. Najbolje je uhvatiti ga za donju vilicu - ko sme. Ali pazite, ako se praćakne udice su opasne. Za ovo je najbolje da koristite specijalne rukavice. Nipošto mu ne gurajte ruke pod škrge - rubovi škržnih režnjeva imaju opasne bodlje!

Leto je idealno vreme – pretoplo - grmljavine... Ali su noći prijatne, ko stvorene za varaličarenje. Da li pecate noću?

Zaista, kako pecati danju po paklenim vrućinama, kad lekari celo leto upozoravaju i savetuju da se ne izlazi, jer je UV zračenje opasno?

I još jedno upozorenje. Iako je poznato da som odlično radi dok huji oluja, ipak se vi sklonite, ne pecajte dok seva i grmu - ali ne pod drvo! Sigurnije je u kola - automobil je svojevrstan ,,Faradejev kavez” i tu ste sigurniji. Danas skoro svi koriste štapove od karbonskih vlakana, a na njima je nacrtana munja. To ne znači da su ,,munjevite akcije” već da ta vlakna sprovode elektricitet! Zato budite pošteni i oprezni na vodi!

I uporni! Jer znate kako se kaže: ne …. lep nego uporan. U svakom ribolovu, tj. lovu na ribe, je tako. Od svakog mamca efikasnija je upornost. Stoga ribolov nije za malodušne, bez obzira kakav im je mamac, tj. varalica. Ribe se lako ne pecaju, a još teže varaju.

monster-wells

No, ako niste uporni, a želite ovolikog da upecate, put vam ne gine: pravac Ebro! Tamo će vam El Sale i Acke VK već pokazati “od koje drvo se pravu štipaljke” – od Halibut pelete, bre. Može i na varalice, ali manje. Ukoliko požurite možete ih sresti obojicu, verovatno pivaju negde zajedno, sedeći na obali pored - dubinki. Jer nezgodno je varaličariti s limenkom piva u ruci, a po ovim vrućinama se bez lađenja ne može ni u Srbiji, a kamoli u Španiji.

Dragan Jovanov Glod

P.S. Ukoliko vam se učini da u tekstu postoji neka politička aluzija, jer se pominju naše varalice i somovi koji sve gutaju, znajte da je sve sasvim... namerno.

Lajkuj nas na Facebook-u