utorak, 28 jun 2016 11:45

Varalice – provokacija ili imitacija

Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

Sa skepsom (verovatno posledicom mojih poznih godina), pratim novotarije u ribolovu i smejem se, ali kiselo. „Smejem se, smejem se, smejem se... a plakao bih“. Jer ovo je postalo „... lud zbunjenog“. Kuda to vodi, čemu sve to? Dobro de, role sa 20 lagera a lake, bolji su i štapovi od grafita nego fiberglasa, a da i ne pominjem pletene strune, ali varalice?!

Verujte, nekad su metalne varalice (Mepps, Cet...) lovile više grabljivica nego sve ostale varalice zajedno! Bilo je i voblera, ali... Potom su se pojavile varalice od meke plastike i napravile pravi lom! Jeftine – a lovne. Međutim, tu je plastika izazvala i suprotan efekat – ko što su, umesto samo štapova, i mašinice postajale grafitne! Jer, ruku na srce, drvenih voblera je bivalo sve manje, plastika pobeđuje. Jeftina je, lakše se obrađuje (lije) i farba, pa se i više kupuje. Kupuje, pošto je šarena (laža).

Pre se znalo pravilo: varalica treba radom (akcijom) da imitira plen. Sam njen izgled nije bio toliko bitan (pa čak ne ni dekor, odnosno boja) koliko akcija – teturanje, lelujanje, obrtanje itd. Uostalom, na šta liči krilce Meppsa ili kašika Ceta – na kedera? Ajde?!

Varalica je trebalo radom da provocira grabljivicu, prvo akcijom, a tek potom (od)bljeskom, pa na kraju i zvukom (Big S, recimo). Stoga su konstruktori toliko vremena provodili u bazenu testirajući im hidrodinamičke performanse. Danas se varalice uglavnom „konstrušu“ za kompjuterom, osmišljavajući što zanimljiviji oblik i fantastičniji dekor. Privlačniji – za ribolovce, za kupce a ne za grabljivce. Sada je postala verna imitacija važnija nego ubojita provokacija!

Pace

Pogledaje, recimo, ovaj vobler iznad! Čemu on služu, da privuče grabljivicu? Ajde?! Pa nije valjda sada obično malo pače postalo najomiljeniji plen grabljivica! Jedu li ribe druge ribe, ili se hrane pačetinom?! Jer, i ovo ispod je takođe Pače – a ne liči na pače. Pa iako se tako zove, to je bre riba, keder! I nije ružno, naprotiv – lovno je do bola. Jer je drveno, a Aco Veselović je neuporedivo više ispitivao oblik, proporcije kljuna i tela, balans i balast, nego sam izgled. E, to je vobler koji je zasluženo stekao reputaciju „srpske rapale“, jer je lovan.

Pacici

Stoga predlažem sledeći test: bacajte običan Mepps Lusox i lovite štuke – potom bacajte ovo „pljunito pače“, pa mi javite rezultate. Ili bacajte Cet i pecajte somove – potom to pače što liči na pače. Ili čik pokušajte da upecate smuđa tim pačetom, hehehe. A zatim okačite običan tvister i rokajte. A možda na pače bucov skače? Malo morgen! Okačite vaser-kuglu pa strimerima razbijajte bezubog grabljivca.

Pogledajte varalice za basa. Na šta liče Zara ili Poper? Ali će uloviti neuporedivo više basova nego pače koje toliko liči na pače da na njega čak ni alavi „amer“ ne skače! Da i ne pominjem gumice, razne vormove koji zaista izgledom privlače basove. Jer ovo pače, koje je uzeto jedino kao primer, osim što liči ulovom teško može da se diči.

Izgleda da se nema kuda dalje, pa se izmišlja umesto razmišlja. Stoga su Mepps, Cet, Rapala, Nils Master, Mister Twister... i dalje sinonimi za varalice – zbog provokacije! A imitacije, posebno one bolesno verne, batalite. Jer sada varalice ne delje Lauri nego crta kompjuter a prodaje manager. I reklama! Ali je oduvek najbolja reklama bila ono što ribolovac ribolovac preporuči, jer je provereno u praksi – ulovom na vodi. 

U Srbiji je mnogo proizvođača varalica. Za pohvalu je što naši i dalje znatno veću pažnju poklanjaju samom radu varalice a manju izgledu. Moguće i što smo siromašni pa nemamo sredstava za sulude dekorisanja i luksuzna pakovanja. No eto, naše varalice nisu ružne ni kad su Ružne! Živa istina je da je gospođa Sirpa (tadašnji menadžer Rapale) zamolila da joj se pošalju vobleri Ugly Duckling u Finsku, jer ih njen suprug obožava! Ne što Ružno pače lepo izgleda nego što efikasno lovi.

Za mučarenje je bitna verna imitacija - jer salmonidne ribe u prozirnoj vodi vide, ali za varaličarenje je neophodna provokativna akcija - grabljivice privlači vibracija! Naravno, nije loše kad varalica izgleda prirodno, ali zar u prirodi postoji išta u boji Vatrenog tigra - a Fire Tiger je možda najlovniji dekor!

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u