subota, 19 oktobar 2013 14:14

Osam osmih putnika

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Alien Vs Predator  Chess by XidonOd riba koje su danas prisutne u našim vodama, nekih nije bilo oduvek. Donošene su sa zapada i istoka. U toj utakmici istok protiv zapada vodi 5:3, a 8:0 vode Oni protiv Nas. Starosedeoci se zovu autohtoni, doseljeni alohtoni.

Ribolovci su po nepisanom pravilu nezadovoljni postojećom količinom ribe u svojim vodama.

Misle da je malo ribe u čuvarci rezultat malo ribe u vodi. 

Sa znanjem, kvalitetom opreme, upornošću, pravilima ponašanja na vodi sve je, navodno, OK. Ribe ne valjaju - misle neuspešni.

Posledica nezajažljivih ribolovačkih ambicija je nekontrolisano sejanje riba u vode kojima tamo nije mesto, ili koje u tim vodama nemaju šta da urade. Tome valja pridodati neodgovorno izvrtanje akvarijuma sa ribicama koje su nam dosadile, donošenje vrsta kojima su pripisane osobine kojima one ne raspolažu, ili su u novoj sredini poprimile nove navike, ni malo nalik onima u prapostojbini, a zaboravile na domaće vaspitanje.

Neke od njih ovde narastu manje nego tamo, druge obratno, treće po dolasku drastično promene svoj jelovnik - postanu robovi novih ukusa i pojedu ono što bi mogle pojesti već postojeće, a četvrte su prosto zalutale i pitaju se otkud one u ovoj priči.

Evropske vode su do sada poribljene sa dvadesetak vrsta, dok je u našim vodama masovno prisutno osam vrsta alohtonih riba. Iz prekookeanskih voda stigli su sunčica, američki somić i pastrmski grgeč, sa istoka sivi i beli tolstolobik, beli amur, kineska razbora i srebrni karaš. Sporadična pojava su zlatni karaš, koi-šaran, crni amur, kalifornijska pastrmka, crni somić, kanalski somić, afrički som, moli, gupi... pa za sada ne zaslužuju mnogo prostora.

Istovremeno treba znati da je i šaran alohtona riba - doneli su ga, najverovatnije sa Kipra, danski hodočasnici, ali se toga slabo sećaju i naši dežurni istinozborci. Bilo je to još u XIII veku.

Mišika Buzaš

Eto, sad imamo i pirane u Srbiji - klikni OVDE!A ima li opasnijeg "osmog putnika" od nje? Njoj ni "Alien" nije ravan, čak ni "Predator" joj ne može ništa.

Lajkuj nas na Facebook-u