petak, 18 oktobar 2013 23:05

Bodorka - Roach (Rutilus rutilus)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

bodorka trofejLokalni nazivi: crvenooka

Maksimalna dužina 30 cm

Maksimalna težina: 600 g

Vreme mresta: od aprila do juna

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Ova riblja vrsta je veoma rasprostranjena u svim nizinskim vodama, mirnim i tihim vodama Dunavskog sliva, posebno u mrtvajama, ritovima i barama, kao i u kanalu D-T-D. Živi u gustim jatima, ali se mogu sresti i usamljeni primerci, mada ređe. Hrani se biljnom i životinjskom hranom. Najviše se zadržava na mestima bogatim trskom i rogozom. Voli tvrdo dno gde voda nanosi i taloži prirodnu hranu. U proleće, posle topljenja leda, drži se samo obale i u rekama i u jezerima. Iz reka često odlazi u zalive i mrtvaje vezane za reku i posle opadanja vodostaja. Kada se u rekama pojavi trava, odlazi u zaliv. Za vreme letnjih vrućina traži dublja mesta, ili se zavlači u podlokane obale i korenje drveća. Travnate terene ne voli, pa se nalazi na čistinama između njih. Bodorka voli peskovito dno i, za razliku od crvenperke, nalazi se na dvadesetak cm od dna, i hrani se biljnom hranom i organizmima zooplanktona i bentosa.

Opis i građa:

Telo joj je srebrnastosivo, sa plavkastim leđima. Parna peraja su prljavocrvene boje. Ima krupne krljušti, izraženu bočnu leniju, i crvene oči. Peraja su žuta, zavisno od temperature vode, kada prelazi u narandžasto-crvenu boju, pogotovo u zimskim uslovima kada je voda hladnija. Iris oka je crven. Usta su kosa. Telo bodorke je lagano spljošteno bočno, ali je produženo. Vrlo je slična crvenperki, pa je manje iskusni ribolovci teško razlikuju. Živi u jatima, pa kad ono naiđe, možete ga zadržati prihranjivanjem, a tada budite sigurni da će vam čuvarka biti puna. 

Razmnožavanje:

Mresti se od aprila do juna, kada je temperatura vode iznad 12 stepeni C. Mresti se u travnatim ili šljunčanim područjima, ali uvek u plitkim zonama, ne dubljim od jednog metra i često uz obale. Sve ženke iz iste grupe polažu jaja istovremeno na istom mestu. Desetak dana nakom oplođenja iz jaja izlazi mlađ. Tokom posebno toplih godina bodorke se razmnožavaju dva do tri puta godišnje. Rast mlađi je spor pa treba čekati i do tri godine i veličinu od 15 cm da bi potomstvo počelo sa razmnožavanjem.

bodorka-trofej 2

Lajkuj nas na Facebook-u