petak, 18 oktobar 2013 22:11

Potočna pastrkma - Brown Trout (Salmo truta)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

pastrmka-potocnaLokalni nazivi: potočara

Maksimalna dužina 40 cm 

Maksimalna težina: 600 g

Vreme mresta: oktobar - januar

Opis i građa:

Pegava lepotica bistrih i hladnih voda ima duguljasto, valjkasto telo, sa strane malo spoljošteno, i poveću glavu. Velika usta se mogu široko otvoriti. Vilične kosti i jezik načičkani su mnogobrojnim zubima, oštrim i malo povijenim unazad. Peraja su joj prilično široka, zaobljena i čvrsta. Leđa su joj tamnozelena, tamnosmeđa ili tamnosiva, ponekad gotovo siva. Bokovi su joj obično zelenkasti ili žućkasti, a trbuh srebrnast, žućkast ili svetlosiv. Odozdo je bela ili žućkasta. Raspoznaje se po crvenim ili crnim tačkicama po telu. Crvenih tačkica obično ima manje i mogu biti u nijansama od jarkocrvene do svetlocrvene boje. Za vreme mresta boje su jače i lepše. Ona koja živi u plićim vodama, gde je dno šljunkovito, obično je svetlijih boja, a ako nastanjuje dublje vode, pećine ili špilje, skoro je crna. Mlade pastrmke se od starijih razlikuju po boji, koja im se ustaljuje tek posle druge godine. Događa se da se pastrmka iz gornjeg toka razlikuje od one iz donjeg toka iste reke. Ima lepo i proporcionalno telo i ubraja se u dobre i brze plivače, tako da savlađuje i manje vodopade i slapove, a ni jaka vodena struja joj ne predstavlja veći problem.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Naseljava sve visinske salmonidne vode sva tri sliva u ex-YU. Živi u tzv. pastrmskim vodama, hladnim i brzim tekućicama, bistrim potocima sa šljunkovitim ili peščanim dnom. Ne napušta svoje stanište. Skriva se pod korenjem drveća, kamenjem ili izdubljenim delovima obale. Voli hladnu vodu (najviše do + 15 stepeni C) bogatu kiseonikom. Hrani se insektima, crvolikim beskičmenjacima, ribama i njihovom mladji. Veoma je proždrljiva, ali i oprezna i plašljiva.

Razmnožavanje:

Mresti se, u zavisnosti od klimatskih uslova, od oktobra do kraja januara, zavisno od hidroloških uslova i temperaturnog režima vode. Mužjak i ženka tada nalaze odgovarajuće mesto na šljunkovitom dnu. Repom i glavom iskopaju jamu duboku oko 20 cm u koju ženka položi ikru, koju mužjak odmah oplodi. Za oko dva meseca iz ikre će se izvaliti mlađ. Ženka postaje polno zrela u svojoj 2-3 godini. Plodnost potočare je relativno mala, i iznosi prosečno za četvorogodišnju ribu oko 1000 komada ikre. Jajašca su crvenonarandžaste boje veličine oko 4,5-5 mm. Sa težinom i dužine pastrmke menja se i dijametar ikre.

pastrmka trofej

Lajkuj nas na Facebook-u