petak, 18 oktobar 2013 19:29

Drinska mladica – najzaštićenija kraljica

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

drinska-mladicaKod nas se kaže: gde je mnogo babica deca su kilava. A na Drini je babica ne mnogo, nego previše. Ne zna se ko više “brine” za nju: razne belosvetske “dobrotvorne” organizacije koje samo sipaju donacije, silna udruženja sportskih ribolovaca, brojni korisnici voda, ekolozi i biolozi, nevladine “perionice” i vladine institucije, ribolovci znani i neznani, javne ličnosti i političari, pripadnici estrade… i dve vlade. Jer je s jedne obale jedna država a sa druge druga. Jedna obala leva a druga desna, ali su svi koji o Drini brinu  – levaci.

Jer da nisu levaci ne bi ovakve zakone doneli:

S leve strane lovostaj na mladicu je od 1. februara da 1. juna – 4 meseca.
S desne strane lovostaj na mladicu je od 1. marta do 1. septembra – 6 meseci.
Razlikuje se i minimalna dozvoljena mera.
Jedino se mladica ne razlikuje, ona je ista, bilo da je bosanka bilo srbijanska. Valjda što je dobrim delom Drina s obe strane srpska.
Možda je zato tolika “sloga”? Ili baš zbog toga.

S leve strane mladica se mresti 4 meseca, s desne svih 6. Stoga se u BiH uopše ne isplati vaditi dozvolu. Kada da pecaju, kad mladica zna da je sa druge strane celih 6 meseci bezbedna, pa pređe na desnu obalu. Ni u Srbiji se ne isplati vaditi dozvolu, jer se 6 meseci ne sme pecati drinska kraljica – mladica, iako je sva s te strane, tu pod nogama, u “Đedovom” i “Krivom viru”. Ne sme se pecati ni danju ni noću – kontrole se redovne i stalne, čuvari beskompromisni i nepodmitljivi, kazne rigorozne, skoro drakonske. A onih 6 meseci kada se sme, dan je kratak, a noću se ne sme. Sme se jedino od svitanja do sumraka.

No, da bi se pored rigorozne zaštite mladica ipak (u)pecala, podignute su i dve brane – Zvornik i Perućac. Ne zbog struje, nego mladice. Tako se na HE Zvornik može ugovoriti kada da smanje a kada pojačaju protok – da bi porast vode pokrenuo mladicu. A brana na akumulaciji Perućac služi da sakuplja flaše i kese – da ne smetaju pecarošima na “Đedovom”. Stoga se i zove “akumulacija” – akumulira flaše i kese koje bacaju oni uzvodni.

Drina je tako, eto, postala najzaštićenija i najčistija reka Evrope – a nije u EU. Stoga i ne čudi ovoliko doplatnih dozvola i specijalnih revira. Zato su obe obale prepune ribolovaca stranaca – njima cene nisu visoke, dozvole im nisu skupe. Hrle na Drinu. love, troše... Čitavo Podrinje cveta, sve prepuno bogatog sveta.

Međutim, našim ribolovcima se ne isplati, skupo im je. Stoga pecaju “duse” u – Mongoliji.

tajmen

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u