utorak, 18 februar 2014 09:08

Jedan štap ili šest

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Da li bi se nešto promenilo kada bi se krivolovcima doživotno zabranilo pecanje? Bi! Zamislite da takvi nigde ne mogu da izvade dozvolu, a uhvate li ga da peca bez nje – u zatvor! Da li bi bilo bolje kada bi se nesavesnim korisnicima oduzimale vode? Bilo bi. Da li bi bilo bolje da se hapse nesavesni ribočuvari koji s ribokradicama diluju? Naravno. Da li bi bilo bolje da je više savesnih, zaista sportskih ribolovaca?

Jedan

Jer, ipak nisu baš za sve krivci jedino korisnici voda i nadležno ministarstvo – valjda smo za nešto krivi i mi sami, mi sportski ribolovci. Naravno, pecaroši se s pravom ljute što im je jedinstvena dozvola za pecanje devalvirana pa vredi sve manje. S pravom se ljute na neke korisnike koji naplaćuju doplatne dozvole za ribolov za svoje izuzete vode, jer po kom kriterijumu su one izuzetne? S pravom se ljute i na nadležne što su dozvolili „devalvaciju“, jer po kom merilu su neke vode izuzete iz jedinstvene dozvole, zbog čega su izuzetne? Zbog ribe – ajde?!

Ruku na srce, u Srbiji se može reći da praktično postoji samo jedina izuzetna voda – ona „Kod Joce“. A za to jezero od 500 hektara čak ne treba ni jedinstvena dozvola za pecanje, a ni doplatna. Za Jocu je dovoljna dnevna od 1500 dinara, ili 2000 vikendom. I još uz nju dobijete čamac! Ali na nekim neizuzet(n)im vodama korisnici naplaćuju dnevnu dozvolu za pecanje 1500 pa čak i 2000 dinara – a ne da ne daju čamac, nego često čak ni ribu! I na izuzet(n)im je ponegde dnevna kao kod Joce – ali ni bribližno toliko ribe. Zato kupite jedinstvenu, a za doplatnu doplatite – pa se ribe namlatite. Jer samo tako dozvole isplatite.

A u Španiji licenca za pecanje za godinu dana (važi od datuma vađenja narednih godinu dana, a ne kalendarsku godinu) i doplatna godišnja dozvola za ribolov košta sve ukupno 38 evra! Ko dozvolu vadi elektronskim putem još je jeftinija. A na Ebru je više ribe nego vode (ko što nekad, ne tako davno, beše na Tisi).

dozvola-sest

Ali čik na Ebru zabacite ovoliko štapova! ČIK!!! I koliko bi sad on trebalo da plati dozvolu za pecanje? A plati isto koliko i neko ko, recimo, varaličari jednim štapom, i peca tek povremeno, ponekim vikendom a ne radnim danom. Dobro, uvek može reći da nisu svi štapovi njegovi, da su tri kolegina – recimo ovog koji ga slika. Možda i jesu, ko zna. Ali baš sva šest jednaka…

Dozvolu isto plate i ovakvi! I čak se po forumima ulovima diče?! A forumaši, uglavnom, čestitaju: to majstore, bravo, baš si ih razbio, svaka čast... Ti isti forumaši koji najžešće napadaju korisnike voda i ministarstvo kurtoazne hvale (i) ovakve kolege. Istina, većina „usera“ ne komentariše, jer se gnuša. A i ne žele da polemišu s hvalisavcima i hvaliteljima - iako vrlo dobro znaju da razlikuju šta je krivolov a šta ribolov. Pametniji popušta! Ajde?! Sve dok pametniji popuštaju budale vladaju!

3-soma

Gde je kraj našem licemerju? Jer koliko onomad je jedan „smuđolovac“ naoružan moćnim priborom noću izhaklao gabaritnog soma. A onda ga još postavio na sajt gde svi mogu da vide ulov - ali i datum i satnicu. Naime, EXIF fotografije otkriva vreme: 20 časova i 20 minuta, po mrklom mraku, po zimi, ledenog 9. januara, godine gospodnje 2012. Koliki je so bio nije napisao, ali da je somina - jeste. Čega se pametan stidi time se budala hvali.

Zato, prst na čelo. Razmislite, pa reagujte. Kao što žustro kritikujete korisnike i ministarstvo, čuvare i krivolovce, žučno i besomučno napadajte i takve ribolovce. Jer mangupi su našim redovima. Ako ćutite – isti ste. Ako ih hvalite – ko oni ste. Jer, nisu oni izuzetni ribolovci nego obični krivolovci.

Stoga hvalite jedino stvarne, prave sportske ribolovce, kad već za dozvole dajete velike novce. Samo tako će biti manje izuzetih a više izuzetnih voda – ali i oduzetih! Nadamo se i „ribolovaca“ kojima će dozvolu oduzeti. Nekima i doživotno!

Trofej

Lajkuj nas na Facebook-u