petak, 07 februar 2014 11:26

Ebrom do Delte

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Rijeka Ebre duga je 910 kilometara. Osam godina sam najviše lovio somove oko mjesta Riba Roja d' Ebre, Flixa i uzvodno do Meqinenze. To su poznati ribolovni tereni i vrlo različite konfiguracije terena sa specifičnim načinima ribolova. U jezeru između brana Riba Roja i Meqinenza, dugom oko 45 km i sa dubinama do 30-tak metara, lovi se najćešće na žive mamce (zabranjeno!) i pelete za soma (dozvoljeno!).

Varaličariti se može uz rizik velikog gubitka varalica zbog zadjeva u stijenju, potopljenih maslinjaka (hehe, pričaj mi o maslinama – op. Glod) i slično. Treće po redu akumulaciono jezero (prvo i drugo su velika i duboka jezera Caspe i Riba Roja – gde peca Glod) između brana Flix i Riba Roja prije liči pre na rijeku nego na jezero, jer voda brže teče, dužine je 13 km i najveće dubine od 14 m. Tu je praktično udarno mjesto jedino ispod same brane Riba Roja, ali je i tu sada zabranjen prilazak čamcem 400 m od same brane.

Ebro

Stalno se mijenjaju propisi: par mjeseci je dozvoljen ribolov na žive mamce, pa dođe do promjena i nove zabrane. I nitko ne zna što je zapravo dozvoljeno a što zabranjeno. Godine 2012. je došlo do bujanja vodene vegetacije u tolikoj mjeri da je bila otežana i plovidba. Osim trave dugačke i preko 6 m na dnu su se pojavile zelene alge koje su se kačile na varalice čim bi dotakle dno. Kad je iskidane trave u jesen bilo toliko da se nije više ni sa obale moglo loviti na usidrene bove i dubince, vidjeo sam da nešto moram mijenjati. Također, dio rijeke oko tvornice u Flixu je promjenjen zbog radova i ribolov više nije moguć. Od dva otoka kod Riba Roje pa do Flixa je park prirode i na cijeloj lijevo obali, gledajući nizvodno, je zabranjeno prići bliže od 60 m. Normalnog mjesta za ribolov gotovo da više nije bilo i vrijeme je bilo za pripreme na selidbu.

Na deltu Ebra sam dolazio na dnevne izlete godinama, a najviše se volim spustiti čamcem 90 km niz rijeku od Asca. Na pola puta odprilike ima posljednja brana sa prevodnicom, u Xerti, koju su napravili još Mauri za navodnjavanje. Obnovljena je prije oko 100 godina i napravljena su sa svake strane rijeke 2 kanala koji vode do same delte za navodnjavanje plantaža narandž i mandarina, a u delti riže. Tu se proizvodi 25% evropske riže. Taj dio rijeke je gotovo nenapadnut od ribiča i turista najviše zbog nepristupačnih obala.

Do brane u Xerti ulaze cipli, brancini i lice, tako da osim somova, šarana, smuđeva, te ponešto štuka i basa ribolov postaje puno zanimljiviji.

Krajem 5.mjeseca 2012. proveo sam 15 dana u delti i do kraja sam se oduševio. Tad se i snimao film „Lova i ribolova“ na kojem se može vidjeti ljepota kraja i bogatstvo i raznovrsnost ribljeg fonda. Krajem 5. mjeseca 2013. pripreme su bile gotove, kupljen čamac za more, dobijeno mijesto u luci, iznajmljen apartman za ribiče i preselio sam se u Riumar. Apartman je na samoj pješčanoj plaži i idealno je sada i za dolazak ribolovaca sa porodicom.

Riumar se nalazi na oko 180 km od Barcelone a toliko ima do Valencije, pa je moguće posjetiti oba grada. Jesmo mi ribolovci, ali i turisti – šteta je ne videti te gradove, a posebno Barcelonu!

U delti se također ima što vidjeti, park prirode sa preko 300 vrsta ptica, među kojima su najatraktivniji flamingosi. Apartman ima veliko dvorište sa roštiljem i mjestom za parkiranje vozila, terasu. Na raspolaganju gostima su bicikli i kajak. Do plaže je oko 200 metara, odmah iza pješčanih dina.

Na samoj delti Ebra moguć je ribolov i sa obale i iz čamca. Prvo da napišem o specifičnosti vode. Uvijek na pameti mora biti da je slatka voda samo u gornjem sloju 1,5-2 m a da je dole lana morska voda. Tako da su slatkovodne ribe samo u tom sloju, morske ribe u donjem, a cipli, brancini, lice i strijelke se snalaze dobro svuda. Dubina Ebra kod Riumara je 5-8 m, pa su na dnu orade, sardine i čak je prijatelj uhvatio špara na varalicu 3 km duboko u rijeci.

O dotoku i pritisku Ebra ovisi koliko duboko u rijeku prodire morska voda, a pri normalnom vodostaju to je čak do 24 km udaljene Amposte, odnosno kolika je površina slatke vode u moru - slika dole: Delta Ebra.

Delta-Ebro

Somovi su tu baš debeli, vjerovatno zbog raznovrsnosti ribljih vrsta i puno cipala. Love se gotovo uvijek u tom sloju slatke vode, a najbolje tik uz travu, trsku i podlokanu obalu u blizini panjeva u vodi. Najbolje na živi mamac, a kako je morski režim ribolova sve do Tortose, nema problema sa tim. Može se i varaličariti žlicama i sličnim varalicama, ali precizno zabacivati uz obalu i trsku i uvijek imati na umu da varalicu treba voditi bliže površini. Domaći ribolovci i vodiči nisu uopće zainteresirani za lov somova…

Glavna atrakcija na delti su strijelke i lice. Strijelke su krupne, 3-7 kg ulovi su svakodnevni, s tim da je to lakše ostvariti trolingom sa mrtvim mamcem nego varaličarenjem. Ali najljepše je vidjeti napad na varalicu i osjetiti taj udarac i borbu koja se sa rijetko kojom drugom ribom može usporediti. 2011. snimatelj Jovan Simonović je ulovio na poper licu od 26 kg (vidi Lov i ribolov), a najveća lica ikad od preko 37 kg uhvaćena je 2012g. Obala je uređena i može se loviti štekovima na plovak, dubincima ili varaličariti. Brancina dobar ribolovac može uvijek uloviti noću za roštilj.

Morski ribolov je priča za sebe, obično troling i za to vrijeme tražim aktivnost ribe i galebova. Svejedno je na koju god vrstu u lovu se naiđe, to je neopisiv doživljaj, a uloviti tunu na varalicu, mislim da je nešto najbolje što se može u ribolovu dogoditi.

Za sezonu 2014. spreman je i čamac na prikolici i registriran za avanture po cijelom Ebru, kao i mogućnost dvodnevnog spininnga, bućkanja od Asca do mora (90 km „divljeg“ Ebra) sa noćenjem i ribolovom na žive mamce oko Xerte.

Soma na delti živim mamcem lovim malo drugačije: iz usidrenog čamca se zabacuje prema obali, ili još bolje je čamac dobro usidriti sa dva sidra, a sisteme razvlačiti drugim čamcem.Tad se veže sistem za trsku ili panj u vodi, sa najlonom koji treba puži kad som uzme mamac. Tako je moguće postaviri više sistema uzvodno i nizvodno od čamca.

Eto, za sada ovoliko – dođite i napecajte se, dobrodošli ste. Za detaljnije informacije kliknite ispod na moje ime. Bistro!

El Sale Valentić

Som-Mequinenza

P.S. Da ne bude zabune: gradić, tačnije selo, Riba Roja je na jezru Flix (koje počinje od brane Riba Roja ispod koje je nekad pecao Sale) i treba ga razlikovati od velikog poznatog jezera Riba Roja koje počinje branom kod gradića Mequinenza (smeštenog na ušću Segre u Ebro) i proteže se 45 kilometara – do brane Riba Roja koju pominje Sale. Prvo, najviše i najdublje je veliko akumulaciono jezero Caspe (Mar de Aragon), koje se završava branom kod Mequinenze, tj. odakle počinje jezero Riba Roja. Uostalom, na Google možete sve detaljno videti. Na slici Oliviera Portrata je albino som upecan na ušću Segra u Ebro, kod Meqinenze - op. ur.

Lajkuj nas na Facebook-u