petak, 29 novembar 2013 20:44

Raduta Lake, Sarulešti, 2014

Ocenite ovaj članak
(13 glasova)

Mesta ko iz prospekta! A ima mesta za sve, i za Vas. Pridružite nam se, pecajte i uživajte na Saruleštiju za male novce.

Koliko god da sam puta pisao o jezeru, uvek je onih koji prvo pitaju za mesta. A mesta na jezeru, za koje vam treba Landrover da bi sva obišli je više nego dovoljno. Problem je što bi svi na “najbolje”, a takvo ne postoji. Stoga evo sve detaljno, pod lupu stavljeno, i opisano u tančine, s mapom jezera i ucrtanim najboljim mestima i spotovima za pecanje šarana i smuđa – sad i više nikad!

raduta-saran

Kako smo zakupili ceo levi (veći) deo jezera, od nekih 300 hektara, prikazaću vam samo ta mesta. Manji, desni deo jezera je sada ribnjak za morune – ali su svi veći šarani prebačeni u levi. Sada je veća koncentracija ribe ali na manjoj površini!

Jedino mesto za VIP goste koje je izuzeto za smrtnike je tzv. Becker Point! To je mesto na kome je još 1999. na prvom World Carp Cupu pobedio Jirgen Beker - ali ne pecajući velike šarane nego brojne amure. To mesto je u hladovini, blizu hotela - a ne mora se razvlačiti nego se zabacuje iz ruke. Ne možete očekivati da će neki ministar, ili tranzicioni dobitnik, neki VIP “uglednik”, veslati ili razvlačiti, niti ga možete naterati da svojim A8 luta po prašnjavim bespućima i selima iz 18. veka. Takođe, ti “uglednici” nisu, niti će ikad biti, neki ribolovci, pa Raduta to mesto neprestano hrani, ne bi li VIP-ovac (za veliki novac), za jedno popodne, ili čak čitav dan, upecao po kojeg amura, deveriku ili šaranče (većeg šarana teško), pa onda u hotel - na kavijar i šampanjac.

Eto, to smo rasčistili, to mesto nije ni za ljude a kamoli za ribolovce - to je mesto za ribolovačke ovce! Za ovce koje Raduta šiša, a oni sve nas - bilo u Rumuniji bilo u Srbiji, bilo u... Gde god ima VIP-ovaca znači da je liberalni kapitalizam - klase i gladne mase.

Znači, to mesto nije za vas, nego za one koji doleću helikopterom.

Pre je helikopterom leteo jedino Čaušesku a sad ih se namnožilo - Rumunija je u EU. A to što im sela nisu u Evropi ko mari, što su na krovovima limovi a ne crepovi koga briga. Uostalom, dobili su ono što su tražili! Popušili su ga - ali ni da puše ne mogu, jer sada su cigarete u Rumuiji tri put skuplje nego u Srbiji, pa su na granicama gomile švercera iz Rumunije koji kod nas kupuju cigare - i hranu. Kako stvari stoje, uskoro će i benzin. A ne baš tako davno benzin im je bio 6 puta jeftiniji! Ali VIP-ovce ne brine koliko troši A8.

To je bio ružniji deo priče, a sada da vidimo stvarno koja su to najbolja mesta za pecanje. Najbolja, a ne najbolje, jer jednog najboljeg nema - Becker Point je samo najkomotnije!

Naravno, za detaljno razgledanje jezera Sarulešti, tj. Raduta Lake, najbolje je da odete na Google, pa natenane zumirate i razgledate. Ovde su ucrtana samo lokacije, i to dosta grubo ali u principu tačno, a ne mikrolokacije. Za to vam, ipak, treba sonar. Samo sam nagovestio gde bi trebali stati, a dalje je na vama...

raduta-levo

Neki spotovi za lov smuđa

Za smuđa je bukvalno bezbroj mesta, ali pa su samo neka grubo naznačena. Stoga treba obavezno pročešljati veliki deo jezera. Po par hitaca je dovoljno, ne javi li se teraj dalje, na drugo mesto.

Mesto 1 je tzv. “Portratov spot”, a nalazi se najdalje od hotela. Gađajte u usek, ali bacajte i uz levu obalu pomerajući se uz nju jedno 200-300 metara prema brani. Oprez! Redovno će vam udariti štuka, stavite sajlicu pre pecanja.

Mesto br. 2 je tzv. “Cigan vilidž”, tu kači jer pod vodom stari put i delovi sela Preasna, ali se tu skoro uvek može uloviti smuđ.

Mesto broj 3 je teško napipati bez sonara, najbolje da vam vodič na sam spot (plato, s 5 metara dubina pada na 8) postavi marker - bovu.

Gospodsko mesto broj 4 je preko od hotela, bacajte ukoso udesno pod 45 stepeni, pa na terasu hotela po pivo.

Mesto broj 5 je u tzv. Zalivu rekorda – potrebno je da vam vodič pokaže I obeleži tačno gde. Dalje se ne može…

To su neke (po meni) najbolje lokacije, ali ima još bar desetak super spotova, sve za dnevni lov. Noćni nikoga i ne zanima jer se danju napeca.

Za sva nabrojana mesta važi isto pravilo: pomerajte se okolo spota sve dok ne otkrijete idealan pravac povlačenja! Tada ćete u skoro svakom hicu imati udarac. Ne pronađete li pravac - ništa - pomislićete da smuđa tu nema.

Ta mesta su dobra od marta pa do kraja novembra. Naravno, neko produktivnije neko slabije, zavisno od više faktora, ali ih uvek treba isprobati.

Mesta i spotovi za pecanje šarana

Međutim, kada se radi o šaranskim mestima priča je drugačija - sve zavisi da li se sme razvlačiti ili ne, da li je proleće ili jesen, i - iz kog smera duva vetar!

Generalno, Sarulešti (Raduta Lake) je jezero sa znatno nešto više dobrih mesta od hotela levo, na obe obale.

Žuta mesta su ili pobeđivala ili bila druga na brojnim kupovima. Uvek su davala mnogo ribe, ali retko i one najveće. Na skoro svim je potrebno, i to dosta daleko, razvlačiti do spota, tj. do podvodnog platoa. Eventualno se sa mesta E može zabacivati, donekle i A i B, odnosno J, ali teško. Mesta H i I su rizična jer su na strmini - padne li kiša teško se popeti kolima. Mesto J je na starom groblju, odlično je ali kači i treba znati. Najdalje je od hotela, ima bar 20 kilometara, pa se ne preporučuje onima koji se boje vampira. A njih je na Saruleštiju više nego drveća. No, ponesete li dovoljno belog luka sve će bitu u redu.

Od žutih mesta jedino je C u hladu ali je to mesto i najlošije od najboljih.

Mesta i F i G su sa obe strane tzv. Cukka zaliva – odlična su, ali naporna za pecanje. Spotovi su daleko, potrebno je koristiti električne brodiće za hranjenje, ali kad u jesen tu dune vetar brodići su nekorisni, talasi su preveliki.

Ukoliko se ne takmičite izaberite mesto C, ali ako se takmičite mesta A i B, pa G i H, potom J, D, E, F, I. No, to su moje preporuke, da bi pobedili morate i znati. I namučiti se.

Plava mesta su sasvim drugačija - i posebna priča. Nazvao sam ih alternativnim, ako su žuta zauzeta. Međutim, ako se ne takmičite, ako ste došli i da se odmorite ali i napecate izaberite neko od njih. Samo da znate, na plavim mestima 8, 5, 4, 3, 2... su ulovljeni brojni, i to veliki šarani, pa i rekordni! To nikako nisu loša mesta, jedino nisu uzvikana, pošto nisu pobeđivala na svetskim kupovima.

Ali nisu ni baš laka za pecanje. To posebno važi za mesta 8 i 3, ali ko je uporan tu može upecati najveće.

Mesta 4, 5, 6 i 7 su u hladovini, ali se mora razvlačiti.

Mesta 1 i 2 su za usamljenike - niko vam neće smetati, jer nema na kilometre okolo drugih šarandžija, pa su svi šarani samo vaši. To su zgodna mesta za grupice od 3-4-5 drugara, a mesto 2 je čak ograđeno žicom pa vam niko ne može smetati.

Svakako da ima još zanimljivih na tolikom jezeru, ali ona već zavise i od vodostaja, a za našu grupu je ovoliko više nego dovoljno! Ne želimo veliku grupu, svađe i takmičenje ko će više, nego samo (i jedino!) što veće uživanje. 15 mesta je više nego dovoljno za 30, maksimum 45 ribolovaca (ekipama od dva ili najbolje tri šarandžije svako ovo mesto nudi komoditet), a dva mesta neka budu rezervna. Iako mesta ima više, nabrojana su i više nego dovoljna.

I da znate, na ovoj mapi to deluje zguznuto, međutim to je na 300 hektara razuđene obale – na mnogim komšije ribolovce nećete ni videti… osim dvogledom.

Ali nigde (baš nigde!) nećete se napecatu ukoliko ne pecate noću i ne razvlačite! To mnogi ne znaju, sve misleći da je i Sarulešti jedan od brojnih šaranskih revira, gde se zabacuje sa platforme i peca šaran svakih deset minuta. To ovde nije slučaj! Nekad su na Sarulešti dolazili VIP gosti iz čitavog sveta i pecali, pecali... i po 14 dana, tri nedelje, mesec dana - sve dok ne ulove nekog šarana preko 30 kila. Potom slikanje u 100 poza za priču o “specijalnim” boilama, štapovima... pa čak i olovima!

Danas uglavnom nema takvih, sada je na jezeru sve više onih običnih pecaroša, normalnih ljudi, koji preko godine rade a Sarulešti im je odmor, mesto za uživanje. Takvima je svejedno da li je takmičenje ili obično rekreativno pecanje, oni ne mare da li su upecali 20, 30 ili 50 šarana i(li) amura, a i deverika ih privlači jer meč štapom meraklijski love. Krupne deverike ima ko pleve!

Sarulešti izbegnite jula, avgusta i novembra. Znači, za pecanje na Raduta Lake najbolji period je maj-juni i septembar-oktobar. Jer ribolov na Saruleštiju u julu i avgustu je prženje a ne pecanje. U novembru, opet, košava otkida – a dan je prekratak.

Na kraju: molim vas da odbacite sve prerasude da je Sarulešti (Raduta Lake) neki ribnjak za „lovarne“! To uošte nije tačno! To je veliko jezero i teška voda, a priče o „ribnjaku“ lansiraju oni koji sada imaju svoje „revire“, ili su pecali par puta – ali se nisu proslavili. Jer su umislili da sve znaju i koji se samo u „svoje specijalne mamce“ uzdaju. Ima takvih i šarandžija i smuđaroša! Stoga ne slušajte one koji su bili jednom ili nijednom – slušajte onoga koji je tamo pecao 33 puta po 7 dana, koji još od 1999. na Raduta Lake redovno odlazi i vodi ribolovce. U 2010. 2011. i 2012 je s Trofejom pecalo, ne računajući smuđaroše, u 4 ekspedicije (tri u junu i jedna u oktobru), preko 200 šarandžija iz ex-Jugoslavije i Bugarske – koji ne da su pecali nego su se napecali! Jer Trofej vodi prave ribolovce za male novce, a ne VIP-ovce.

Stoga, ako ste ribolovac a ne pecaroš za novac, kliknite na zaplavljeni link pecanje šarana 2014 pa pogledajte uslove i cene… i prijavite se na vreme! Jer i 2014. organizujemo pecanje za sećanje i druženje za pamćenje po vrlo pristupačnoj ceni.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u