sreda, 20 novembar 2013 13:30

Kalkulator - koliko staje strune na špulnu mašinice

Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

Svi mi prilikom kupovine (ili samo zagledanja) nove mašinice, prvo potražimo podatak o kapacitetu špulne. Zato proizvođači obavezno navode preporučeni kapacitet, tj. koliko se strune određene debljine može optimalno namotati na nju.

Međutim, na špulni je ipak nemoguće navesti kapacitete za sve debljine najlona (strune) koji imamo ili želimo da koristimo.

Evo konkretnog primera: na špulni stoji podatak 200m/0,25mm. Međutim, šta da radimo ako želimo da koristimo neki tanji (ili možda deblji) najlon i kako da znamo koliko takvog najlona će stati na špulnu?

Tu nam može priskočiti u pomoć programčić nazvan "Line Capacity Calculator".

calc-1

Jednostavno ga preuzmite na vaš računar sa ovog linka http://users.cybercity.dk/~ccc9169/linecapacity.html raspakujete zip arhivu, pokrenete program (ne zahteva nikakvu instalaciju) i u polja ukucajte poznate vrednosti sa špulne. Klikom na "Calculate", program će vam odmah prikazati (skoro) sve moguće kombinacije debljina najlona – dužina u metrima.

Sigurno ćete primetiti i simpatičnu ikonicu ovog proramčića u obliku mašinice za pecanje.

Međutim, nekada se može destiti da nemamo pri sebi računar, a imamo potrebu da preračunamo vrednosti. Tu nam može pomoći sledeća jednostavna formula:

AB:C=D

A - dužina najlona sa špulne označena u metrima

B – debljina najlona, takođe označena na špulni

C – debljina najlona koji koristimo ili želimo da namotamo na špulnu

D – rezultat, tj. dobijena dužina u metrima za debljinu najlona koji imamo.

Recimo: 200x25:20=250. Znači, na špulnu koja prima 200m/0,25mm, možemo namotati 250mm najlona 0,20.

Važna napomena! Sve dobijene vrednosti nemojte prihvatiti kao apsolutne ili najpreciznije moguće, već samo kao orijentir za pravilno preračunavanje debljina, tj. dužina! Imajte na umu da ipak postoje još neki faktori koji utiču na preciznost dobijenih vrednosti: oblik špulne, do koje granice namotavamo najlon (da li punimo do samog vrha ili ostavimo malo praznog mesta), koliko zatežemo strunu prilikom namotavanja, itd.

Međutim, za sasvim zadovoljavajuće preračunavanje, ništa nam bolje ne treba od ovog malog programa i ove jednostavne formule!

Ipak, u nekim slučajevima, naročito ako posedujemo staru mašinicu na kojoj su se vrednosti odavno obrisale, ili ih nije ni bilo, možemo koristiti web-sajt http://www.3-tand.com/line_capacity_calculator.html

Sada je potrebno uneti tražene izmerene vrednosti sa skice u određena polja i dobićemo kapacitet špulne preračunat na osnovu tih vrednosti.

calc-2

I ovde važi isto pravilo - dobijene vrednosti nemojte prihvatati kao apsolutne, već samo kao orijentir, mada će najčešće i ovo biti dovoljno kako bismo znali koju debljinu i količinu strune ćemo koristiti.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u